Accés al parc Central

Se soluciona el desnivell de més de 6 metres generat pel cobriment de les vies del ferrocarril amb tres trams que combinen rampa i escales. S’ordenen els espais i es connecta el nucli antic de Sant Andreu de la Barca amb el parc Central gràcies a un pas per a vianants. En el projecte també s’hi incorpora un nou enllumenat i la renovació de les xarxes de serveis.

Imatge de la rampa d'accés amb dues persones caminant
Foto: Quim Bosch
Ficha técnica
 • Fecha del proyecto:
  Octubre 2017
  Data inicio de la obra:
  --
  Data fin de la obra:
  --
  Fecha de ejecución:
  Enero 2019
  Municipio:
  Sant Andreu de la Barca
  Superficie:

  1.151 m2

  Coste:
  493.683 €
 • Dirección de proyecto:
  Sergi Carrulla, Oscar Blanco (SCOB Arquitectura i Paisatge)
  Dirección de obra:
  Jordi Larruy (AMB)
  Gerard Yubero
  Colaboradores:
  EQUIP SCOB: Olga Saro
  Contratista:
  Archs Constructora
Financiación

 

AMB

Ajuntament de Sant Andreu de la  Barca

 

Descripción

L’objectiu del projecte és connectar el casc antic de Sant Andreu de la Barca i la nova zona del centre comercial amb el Parc Central tot superant la barrera provocada pel caixó de soterrament de les vies del tren que, al carrer de l'Anoia, genera un desnivell de més de sis metres.

Per superar aquesta barrera es construeixen una sèrie de rampes i escales alineades amb el límit oest del parc que no només asseguren l'accessibilitat per a tothom, sinó que també creen un entorn estèticament agradable. El disseny de les rampes prioritza la seguretat i comoditat dels usuaris i incorpora il·luminació LED per millorar la visibilitat nocturna i reforçar la seguretat. 

A més, es conserva la filera d'arbres existents al llarg de la via fèrria, i es preveu la plantació de gespa i noves espècies arbustives per suavitzar l'impacte visual dels murs necessaris per a la construcció de les rampes i escales. Bancs i àrees d'estada estratègicament ubicades afavoreixen la interacció social i permeten als visitants gaudir del paisatge.

Per últim i per indicació de l'ajuntament, es cobreix el canal Sedó i es renoven diverses  xarxes de serveis, com ara el clavegueram i les xarxes d'enllumenat i reg.
En conclusió, aquest projecte no només resol els reptes logístics, fomentant la connectivitat i integrant elements sostenibles i estètics. La nova entrada al Parc Central esdevé un símbol de la transformació positiva de Sant Andreu de la Barca cap a una ciutat més cohesionada, accessible i atractiva per a tots els seus habitants.
 

Dónde