-
Información
Información de servicio
Lugar de interés histórico, vegetación singular, corredor biológico urbano, gran pulmón verde en la zona urbana y vistas paisajísticas. Este espacio presenta algunos valores culturales, geológicos, ecológicos relevantes y contiene algunos elementos patrimoniales que cuentan parte de la historia de la ciudad. También está dotado de zonas de pícnic, juegos infantiles y un área para perros.
Descripción
La colina de L'Enric y el arroyo de La Font (en catalán 'turó de l'Enric' y 'torrent de la Font') se sitúan en el barrio de La Morera, en el municipio de Badalona. El espacio limita con los barrios de Bufalà, Bonavista, Pomar de Dalt, Pomar, Casagemes y Dalt de la Vila. El recorrido del arroyo de La Font, desde su nacimiento hasta la C-31 es de, aproximadamente, 1,5 km, y hay 1 km más integrado en la trama urbana siguiendo la calle de la Riera de Matamoros hasta el mar. El torrente nace en la colina de El Boscà y pasa por el lado de la colina de L'Enric, una de las últimas colinas de Badalona sin urbanizar en trama urbana.
-
Història
Història del parc
Més enllà del valor paisatgístic que té avui en dia, hi podem trobar alguns elements que doten l'espai del Torrent de la Font d'un valor identitari i arqueològic que ajuda a comprendre part de la història de la ciutat. Alguns d'aquests elements (topònims, antics camins, aqüeductes, mines, antigues indústries, etc.) daten de l'època romana.
Toponímia
Abans, aquest torrent també es coneixia amb el nom de torrent de les Quatre Hores, un topònim avui obsolet a causa de l'existència de la bòbila del mateix nom, situada al torrent.
Carrer del Molí de la Torre
Amb aquest topònim hi ha un doble recordatori, en aquest cas d'estructures arquitectòniques desaparegudes. No se sap quan va desaparèixer el molí però, l'enderrocament de la Torre Vella va ser durant l'últim ajuntament franquista. Avui el topònim informa les noves generacions sobre l'existència d'un molí que pertanyia al senyor de la Torre Vella.
Aqüeducte romà
Al carrer Pujol de Badalona hi ha un accés museïtzat de l'aqüeducte romà que abastia d'aigua la ciutat de Baetulo. Els 92 metres que es conserven del seu traçat subterrani són paral·lels a la riera d'en Matamoros (torrent de la Font de l'autopista C-31 cap avall) i orientats al torrent de la Font, d'on devia captar l'aigua procedent de "la Font", avui desapareguda, que dona nom al torrent, i que molt probablement devia aflorar a superfície a nivell de les margues impermeables subjacents als materials calcaris del turó i del mateix torrent.
Aqüeducte del carrer Fluvià – plaça de la Medicina
Aqüeducte que fins fa no gaires anys encara es podia veure travessant el carrer Fluvià del Dalt la Vila de Badalona i que, avui dia, es pot veure al final del carrer Pujol, a la plaça de la Medicina, incrustat a les parets mitgeres. Amb un traçat nord-sud, al vessant est de la ciutat i paral·lel a la riera d'en Matamoros i amb la mateixa orientació de l'aqüeducte romà, abastava d'aigua els camps de conreu de la Torre Vella i probablement l'hort de les Monges, procedent d'un molí inexistent en l'actualitat, situat a l'actual carrer del Molí de la Torre. Al seu torn, l'aigua del molí devia tenir l'origen en alguna font o mina del torrent de la Font que transcorre paral·lel a l'esmentat carrer.
Bòbila d'en Quatre Hores
El torrent de la Font té també un passat industrial. Al fons del torrent, una bòbila aprofitava els materials rogencs quaternaris procedents de la meteorització i de l'erosió de la serralada de Marina per a la fabricació de materials ceràmics, com totxos i teules. Encara podem veure la xemeneia d'aquesta bòbila, un recordatori del passat industrial d'aquest torrent i que ara s'ha convertit en un senyal d'identitat que dona personalitat al barri de la Morera. -
Normas de uso
-
- Utilizar las papeleras.
El residuo que se recoge se lleva a una planta de selección. -
- Prohibido encender fuego (solo está permitido en parques con servicio de barbacoa).
-
- Llevar a los perros atados.
Respetar las indicaciones en aquellos parques o localizaciones en los que no se permite el acceso a los perros (Ejemplo: área de juegos infantiles, jardines botánicos y jardines históricos). -
- Recoger las deposiciones de los perros.
-
- No liberar animales domésticos.
La liberación incontrolada pone en peligro la fauna autóctona. -
- No dar de comer a los animales. La alimentación incontrolada de los animales empeora la calidad del agua de los lagos y estanques, genera malos olores y desencadena problemas higiénico-sanitarios.
-
- Respetar la vegetación.
-
- No hacer ruidos molestos.
-
- Prohibido pescar en las láminas de agua, lagos y estanques.
-
- Prohibido bañarse en las láminas de agua, lagos y estanques.
-
- Prohibido circular con vehículos a motor (excepto vehículos de servicios).
-
Parque de El Torrent de la Font y Del Turó de l'Enric
BadalonaEl arroyo de La Font y la colina de L'Enric (en catalán 'torrent de la Font' y 'turó de l'Enric') conforman uno de los espacios verdes más relevantes dentro de la trama urbana del municipio de Badalona. Antiguamente, el arroyo de la Font nacía en la colina de Boscà e iba hasta el mar siguiendo el actual trazado de la calle de la Riera Matamoros. Actualmente, este arroyo conserva, libre de edificación, la parte alta de la cuenca y con la colina de L'Enric forman una unidad que representa la principal zona verde de los barrios de la Morera y Bufalà (14,6 ha) y un espacio de conexión con el resto de grandes parques de la ciudad y con la sierra de Marina, a través de la ronda verde que rodea el continuo urbano de Badalona, Santa Coloma de Gramenet y Sant Adrià del Besòs.El Torrent de la Font i del Turó de l'Enric conformen un dels espais verds més rellevants dins la trama urbana del municipi de Badalona. Antigament, el torrent de la Font naixia al turó d'en Boscà i anava fins al mar seguint l'actual traçat del carrer de la Riera Matamoros. Actualment, aquest torrent conserva, lliure d'edificació, la part alta de la conca i amb el turó de l'Enric formen una unitat que representa la principal zona verda dels barris de la Morera i de Bufalà (14,6 ha) i un espai de connexió amb la resta de grans parcs de la ciutat i amb la serralada de Marina, a través de la ronda verda que envolta el continu urbà de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.
Inauguración: 2008
Superficie: 99.372 m2
Dirección: carrer del Torrent de la Font, Badalona