Pi blanc

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern

IMG

És una espècie mediterrània que s'adapta a terrenys pobres, només arriba als 20 metres d'alçària.

Nom científic: Pinus halepensis
Família: pinàcies
Alçària: 14 metres
Edat estimada: 90 anys

Denominació

Castellà: Pino carrasco
Anglès: Aleppo pine

Port

És el pi menys robust de la península. Només arriba als 20 metres d'alçària. El seu tronc és dret, a vegades tortuós, i la capçada és irregular.

Escorça

És de color gris cendrosa. Amb els anys s'esquerda i es torna de color marró vermellós.

Fulles

Tenen forma d'agulla (aciculars) és per això que s'anomenen acícules. Són primes i flexibles, de 8 a 10 cm i de color verd clar. Es troben agrupades per parells

Floració

Del març al maig. Les flors masculines i femenines es troben en un mateix arbre. Les femenines tenen forma de conus i es troben situades a la punta de les branques.

Fruit

Pinyes allargades, de 5 a 12 cm de longitud, amb un peduncle corbat que les acosta a la branca. A l'interior hi ha els pinyons que són molt petits.

Origen i hàbitat

És una espècie mediterrània que s'adapta a terrenys pobres. Creix dels 0 metres als 1000 metres d'altitud. Suporta molt bé la sequera.

Usos

La fusta és resinosa, dura i de qualitat mitjana. S'utilitza per a petites peces de fusteria i per fer fustes de conglomerat. De la resina se n'obté trementina, i l'escorça, rica en tanins, s'utilitza per adobar pells.

Saps què?

A Catalunya hi ha diferents espècies de pins, que es distingeixen per la mida i forma de les fulles i de les pinyes. Ara bé, tots els pins de la Península tenen les acícules agrupades en parells. Els pins que provenen d'altres indrets les poden tenir en grups de tres (com el pi canari o el pi insigne) i fins a grups de cinc (com el pi de l'Himàlaia).

Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados
 • Imagen del parque
  Municipios:
  Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
  Inauguración:
  2005
  Superficie:
  95.938,68 m2