El còcul gros

Volver

Categoría: Vegetación catalogada

Municipios: Badalona

El còcul gros

A l'illa del llac, trobem l'anomenat Còcul Gros, un exemplar singular d'aquesta espècie (Cocculus laurifolius), catalogat com a arbre d'interès local. Gairebé tan ample com alt, elegant i vigorós, aquest arbre pot fer fins a 10 metres d'alçada amb un brancatge abundant, obert i lleugerament penjant. La flor és de clor groc verdós i apareix a finals de la primavera. Originari de l'Índia, el Japó i la Xina és una espècie pròpia de zones temperades que s'utilitza com a planta ornamental dels jardins romàntics on es plantava de manera aïllada. El nom deriva del grec kokkos i fa referència al seu fruit.

Nom científic: Cocculus laurifolius
Família: Menispermàcies
Alçada: 10 m
Edat estimada: 75 anys

Denominació

Castellà: cóculo Anglès: laurel-leaf snailseed

Port

Arbust o arbre perennifoli, dioic, elegant i vigorós, de fins a 10m, gairebé tant ample com alt i amb un brancatge abundant, obert i lleugerament penjant.

Escorça

Llisa i de color gris, una mica brunenca. És força atractiva.

Fulles

Simples, alternes, lleugerament coriàcies, disposades en dues línies regulars damunt de les branquetes, d'un verd brillant intens i el·líptiques. Tres nervis les travessen de dalt a baix. De marge llis, poden fer fins a 15cm de longitud i 5 d'amplada.

Floració

Durant la primavera. Les flors són petites i de color verd i poc vistoses. Fructifica a la tardor.

Fruit

El seu nom és el lledó i és comestible. Té forma arrodonida, de la mida d'un pèsol, de color negre quan és madur.

Origen i hàbitat

Originari de l'Índia, l'Himàlaia, de Malàisia, del Japó i de la Xina. Espècie pròpia de zones temperades, que viu bé en llocs ombrívols i humits amb sòls frescos. De creixement lent, pot viure molts anys.

Usos

Planta ornamental característica dels jardins romàntics, on es plantava de manera aïllada o formant petits grups. També és present en la literatura i la pintura paisatgístiques. El nom deriva del grec kokkos i fa referència al fruit.

Saps què?

El Còcul Gros de Ca l'Arnús és singular per múltiples raons: les seves dimensions considerables, l'elegància de les seves formes, la seva edat avançada, i l'exotisme de l'espècie. Va ser declarat d'interès local per l'Ajuntament de Badalona l'any 2009. A més, la seva situació mig amagada, però ben visible un cop trobat, converteix la descoberta en una agradable sorpresa!

Dónde

Marker

Badalona

Cómo ir
Transportes en las inmediaciones de...

Galería de imágenes

Publicaciones relacionadas

Equipamientos relacionados