Final de la temporada de platges

| Tema: Playas

Acaba el desmuntatge dels elements propis de la temporada alta de banys

Grua retirant una dels mòduls de primers auxilis de la platja

Aquesta darrera setmana del mes d’octubre ha finalitzat el pla de desmuntatge dels elements necessaris per a la temporada de bany a les platges metropolitanes. Aquest es va iniciar el 15 de setembre, coincidint amb la finalització dels serveis de vigilància d’alguns municipis i comporta cada any una gran planificació i coordinació tasques per retirar els elements de la sorra que han prestat els serveis necessaris durant la temporada de bany.

Aquest procés, s’ha produït segons el calendari previst, al contrari que l’any passat, quan les elevades temperatures del mes d’octubre van allargar la temporada. Això ha estat possible perquè enguany el final de l’estiu i l’inici de la tardor, han estat més frescos i plujosos.

La única modificació ha estat a les platges de Barcelona com a conseqüència de la celebració de la Copa Amèrica on, per raons de seguretat, s’ha allargat la temporada dels següents abalisaments marítims: zona de bany, canals de sortida d’embarcacions, espigons, i tota la senyalització associada.

Les intervencions més importants d’aquest Pla de desmuntatge són les següents:  

  • Desmuntatge d’elements de suport al bany assistit que inclouen plataformes de fusta, passeres enrotllables adaptades, senyalització en els punts d’ajuda al bany i pèrgoles d’ombreig (14 unitats). Noves infraestructures, en molts casos, de les quals se’n fa un balanç molt positiu.
  • Desmuntatge dels mòduls de primers auxilis (16 unitats).
  • Retirada de cadires de vigilància (30 unitats).
  • Desmuntatge dels lavabos i vestidors adaptats i dels senyals de serveis (12 d’adaptats + 14 d’estàndard).
  • Retirada d’abalisaments marins (més de 30 km):
    • 25 km d’abalisament de zones de bany.
    • 19 canals de sortida d’embarcacions (més de 6 km)..
    • 15 abalisaments d’espigons i esculleres.
    • Abalisaments de protecció ambiental (500 m).
    • 19 punts de boies d’ajuda al bany i 6 punts de delimitació de platges de gossos.
  • Retirada de papereres (200 unitats).
  • Retirada parcial de passeres (uns 800 m lineals), que s’han retallat per evitar la zona més afectada pels temporals d’hivern, tot i que se n’ha deixat una part per donar servei en temporada baixa.
  • Retirada d’elements de senyalització de serveis, abalisaments, etc. (més de 80 unitats).

 

Regressió de la sorra de les platges

Com a conseqüència de la pèrdua de sorra que pateixen les platges metropolitanes, moltes d’elles han perdut una bona part de la seva superfície. Les que van patir una forta erosió pels temporals de la tardor passada no s’havien recuperat en el moment de la instal·lació dels elements. És per això que la planificació d’instal·lacions per a la temporada de bany, i per tant també la seva retirada ha patit modificacions per adaptar-se a les circumstàncies que van esdevenint com a conseqüència.

En alguns casos no es van poder muntar alguns mòduls de salvament i lavabos, especialment als municipis de Montgat i Badalona on les tasques han estat menys complexes.

Aquesta problemàtica, sumada a la previsió de temporals que poden arribar a afectar greument el litoral, requereix l’ampliació del nombre d’elements retirats per prevenir pèrdues greus de materials, com ara passeres, plataformes de fusta o elements de senyalització que habitualment es quedaven a la platja també en temporada baixa.

La regressió estructural del litoral comporta també modificacions en els pendents, cosa que fa augmentar la vulnerabilitat i l’exposició dels elements que s’hi instal·len per prestar servei, els quals fa anys se situaven més a prop del mar. Per aquest motiu, també s’ha incrementat la superfície de neteja manual, els forts pendents, la reducció d’amplades i les roques o restes de runes que afloren quan la sorra desapareix impossibiliten el pas de màquines amb condicions de seguretat.

Durant l’estiu, i en aquests moments, després de dos petits temporals (les restes de l’huracà Kirk, i la borrasca Berenice), amb onatge de entre 2 i 3 m, les platges continuen retrocedint. En algunes zones, com a la Nova Mar Bella i Montgat , s’han construït esculleres de protecció, que està frenant que el mar avanci encara més cap la zona urbana.

 

Valoració de la temporada

Enguany, s’ha observat una ocupació de les platges força irregular, conseqüència de les condicions meteorològiques. El juny va ser un mes fresc i a principis de juliol es van produir tempestes fortes i molts dies de núvols. La resta de juliol i agost va fer un calor intens, amb nits tropicals, i al setembre van tornar els ruixats. Això ha provocat que es combinessin dies o setmanes d’afluència molt alta de persones usuàries amb d’altres (coincidint amb el mal temps i les condicions adverses de l’aigua del mar) amb menys públic del que seria habitual.

Pel que fa a les incidències, les més importants han estat relacionades amb la posada en marxa de les dutxes i rentapeus desprès del període d’aturada per la sequera, en total unes 800 unitats que ha calgut gestionar. S’han hagut de realitzar analítiques i tractaments de desinfecció per garantir la seva salubritat, revisar o canviar polsadors i reparar fuites, renovar la senyalització de pals, netejar els pous de drenatge de la sorra acumulada per la inactivitat.

També s’han hagut de fer front a les tasques relacionades amb els temporals que han tingut lloc durant la temporada. S’han adaptat les passeres que arriben a l’aigua per al bany assistit per evitar pèrdues amb l’onatge, eliminat graons de la sorra per la pèrdua que s’hi dóna, obert les rieres i pluvials que arriben a la platja per que poguessin evacuar aigua i evitar inundacions als municipis i netejat els residus arrossegats fins el mar que anaven arribant progressivament després de les tempestes.

 

Expectatives tardor-hivern

Tot i aquesta gran planificació de retirada d’elements i infraestructures, una gran part dels equipaments com ara les dutxes, continuaran a disposició de les persones usuàries també en temporada baixa, ja que són moltes les persones que les visiten a l’hivern, per apropar-se a la natura, anar-hi amb la canalla o els amics, fer esport, etcètera.

 

Enlaces relacionados