Alta participació als projectes educatius

| Tema: Educación ambiental, Parques, Playas, Ríos

Prop de 18.500 participants a les activitats escolars de parcs i platges

El curs 2024-2025, unes 18.500 persones han participat en els diferents projectes educatius del programa Aprenem a la Xarxa, adreçats a escoles, instituts i altres centres educatius i entitats.

L’oferta, que inclou els projectes d’aprenentatge servei, les activitats als parcs i platges del programa Compartim un Futur i les diferents propostes del projecte Escoles a prop, facilita l’aprenentatge vivencial en aquests espais metropolitans de natura i salut. També s’ofereix als participants la possibilitat d’implicar-se en la conservació i millora de la seva biodiversitat i en la difusió a la comunitat educativa dels seus valors socioambientals.

 

Quants participen i on?

Concretament, la participació en el programa Compartim un Futur ha estat de 12.000 persones. Les propostes que han tingut més èxit han estat "Qui viu als parcs?", amb més de 2.000 participants, "Flora i fauna a la desembocadura del riu Besòs", amb més de 1.700 i tant "Salvem les platges metropolitanes" com "Visitem la Jugatecambiental", que han superat els 1.100 participants.

També destaca la participació de més de 2.700 alumnes en les activitats de "Pedals als parcs i platges metropolitans", on els participants han descobert els valors d’aquests espais i la importància de la mobilitat sostenible a través de rutes en bicicleta.

D'altra banda, uns 800 alumnes han participat en activitats del projecte Escoles a prop, que consisteix en una oferta de recursos educatius i de participació als centres més propers als parcs i les platges. La meitat d’aquest nombre correspon a participants  de l’"Arrela’t", que s’ha reprès enguany després de dos cursos de sequera. Es tracta d’una programació de plantacions populars amb centres educatius i entitats que dona suport a la campanya de reposició de l’arbrat i les arbustives a l’hivern. Els participants col·laboren amb els equips tècnics de l’AMB que gestionen la vegetació del parc, coneixent i posant en valor la importància de la seva feina.

També han comptat amb molt seguiment els projectes d’aprenentatge i servei, oferts en el context dels parcs i les platges metropolitans. Unes 3.000 persones han desenvolupat un total de 91 projectes del Participem. Aquests treballen diferents temes, com la biodiversitat, l’educació ambiental, el patrimoni i la convivència en diferents espais, i conclouen amb un servei a la comunitat traduït en accions que milloren la biodiversitat de parcs o platges, l’elaboració de materials gràfics per difondre el que s'ha après, la realització d’itineraris guiats per a altres escolars, etc.

 

Cursos més sol·licitats

Un curs més, el projecte d'APS més sol·licitat ha estat el de "Seguiment de caixes niu i menjadores per a ocells", realitzat per 28 centres educatius i entitats, amb una participació de 800 persones. En aquest projecte es porta a terme el manteniment de les caixes niu i les menjadores per a ocells insectívors del parc, així com la revisió de l’ocupació dels ocells d’aquestes caixes i l’observació d’espècies.

Un altre projecte que també té força participació és "Apadrinem un espai participatiu del parc", que s’ha dut a terme a nou parcs metropolitans. Un total de 428 alumnes han col·laborat en el manteniment de diversos espais de biodiversitat i participació, com els jardins de papallones, els d’herbes remeieres, horts urbans, etc.

Respecte els APS a les platges, destaquen els 189 joves que han dut a terme el projecte BioPlatgesMet, que promou el coneixement de la biodiversitat de les platges i la participació en aquest projecte europeu de ciència ciutadana. Així mateix, més d’un centenar de joves han participat en els projectes "Recuperem les dunes metropolitanes" i "Microplàstics a la platja", on han conegut la importància del sistema dunar i han reflexionat sobre l’origen i la presència de microplàstics a la sorra respectivament.

Enlaces relacionados