Premi FAD a l'H2 del Saló Central

| Tema: Vivienda

Es tracta d'una promoció d'habitatges protegits de Sant Boi de Llobregat

El passat dijous 5 de novembre, la promoció d'habitatges protegits H2 del Saló Central de Sant Boi de Llobregat, promoguda per l'AMB a través de l'IMPSOL, va ser premiada en la categoria d'arquitectura pels premis FAD 2020, en un acte 100 % virtual organitzat per ARQUINFAD i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

El jurat va valorar-ne l'arquitectura austera que té en compte el context i que alhora sap treure profit dels espais comunitaris: els planteja com a zones de transició entre l'espai públic i l'interior dels habitatges, amb la funció social de facilitar les trobades veïnals i potenciar les relacions de la comunitat. Aquests espais comuns estan connectats amb l'exterior a través d'uns grans forats a les façanes i propicien la vida en comunitat gràcies a les passarel·les, els grans patis i les terrasses intermèdies.

L'edifici, fruit d'un concurs públic d'arquitectura de l'any 2009, ha estat liderat pels arquitectes Mariona Benedito, Martí Sanz i l'estudi Herreros, i construït per l'empresa Acsa Sorigué.

La sostenibilitat és un dels eixos importants en la construcció, en què la reducció del consum energètic i el màxim aprofitament dels recursos naturals han estat els criteris principals. Els elements més destacats de la construcció són els següents:

  • Sistema constructiu basat en el trencament del pont tèrmic, que evita l'entrada i la sortida tant de calor com de fred.
  • Grans obertures a les estances principals –sales d'estar i dormitoris– per maximitzar el nivell lumínic a l'interior dels habitatges.
  • Ús de proteccions solars: porticons a la façana i passeres a l'interior de l'edifici.
  • Presència de ventilació creuada: col·locació de finestres als extrems dels habitatges, de manera que es genera corrent d'aire.
  • Aparells d'alta eficiència aerotèrmica que serveixen per proveir l'edifici d'aigua calenta sanitària (ACS).
  • Instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta.
Amb tot això, l'edifici obté una qualificació energètica A i s'aproxima a l'estàndard d'edificis NZEB (edificis de consum gairebé nul).

El vestíbul, que té dos accessos, un des del carrer de Baldiri Net i Figueres i l'altre des del parc, donarà accés als 79 habitatges a través d'un únic nucli central que aglutina les escales i els ascensors, des dels quals s'arriba tant a les plantes d'habitatges com a les d'aparcament. Dels 79 habitatges, 48 són de tres habitacions, 30 de dues i 1 d'una habitació.

La promoció també compta amb dos locals situats a la planta baixa, 118 places d'aparcament i 10 trasters, a més d'espais destinats a l'aparcament de bicicletes.

Es tracta d'un edifici situat enmig d'un parc de gran qualitat, també promogut per l'IMPSOL. Aquest espai públic, de 27.468 m2, està constituït per àmplies zones verdes i pèrgoles, representatives d'aquest barri, que hi fan ombra. 

Aquesta promoció forma part del Pla d'habitatge assequible que l'AMB va aprovar l'abril del 2017, un full de ruta que posarà en venda i lloguer 785 habitatges protegits a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Documentos relacionados