Gestió de voluminosos

Volver

Gavà

Imatge de la planta de voluminosos

La planta de gestió de voluminosos de Gavà recupera fusta i residus voluminosos procedents de deixalleries o serveis municipals de recollida.

Localización: Carretera Centres Emissors, km 1 Parc Agrari del Delta del Llobregat Gavà

Què fa

La planta de recuperació de fusta i voluminosos de Gavà tracta prop de 55.000 tones de residus l'any procedents de deixalleries o de serveis municipals de recollida de voluminosos que per les seves dimensions es recullen sense contenidors.

En funcionament des del 2004, és la primera planta d'aquest tipus construïda a Catalunya i dóna servei a tots els municipis metropolitans.

La planta de Gavà gestiona els dos principals tipus de voluminosos de manera diferent:
 • La fusta i els seus derivats es trituren i s'envien a fàbriques per fer taulells d'aglomerat. El triturat també pot aprofitar-se com a combustible per a la producció d'energia.
 • Els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) s'emmagatzemen i es lliuren als sistemes integrats de gestió (SIG).

Què tracta

La planta de voluminosos de Gavà tracta:
 • Elements de fusta: cadires, armaris, prestatgeries, encofrats, portes, finestres, marcs, palets, embalatges, bobines, restes de bigues i taulons.
 • Restes de poda que, per les seves característiques, tenen una baixa biodegradabilitat en plantes de compostatge.
A més a més, aquesta instal·lació emmagatzema residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) de gran volum, és a dir, grans electrodomèstics, com ara neveres, rentadores i rentavaixelles, així com aparells mèdics i màquines expenedores, entre altres.

Evolució i millores

La recuperació de la fusta evita la tala d'arbres per fabricar mobles o taulells d'aglomerat i, per tant, suposa un important benefici ambiental a canvi de menor despesa energètica. També evita que aquests residus de gran volum s'hagin d'abocar en dipòsits controlats, que són instal·lacions que ocupen molt d'espai.

A més de la fusta, a la planta de tractament de voluminosos també es recuperen altres materials associats a la fusta, com ara ferralla, paper, cartró i vidre, que s'envien a recuperadors autoritzats.

D'altra banda, la recuperació de RAEE permet la descontaminació dels seus components i la classificació per materials. D'aquesta manera es poden triturar i tractar per aconseguir matèries que es poden reintroduir al cicle de producció.

La recollida de RAEE de gran volum també evita que els metalls pesants i els gasos d'efecte hivernacle arribin al medi ambient.

Disseny de la instal·lació

Disseny de la instal·lació
Funcions Trituració de fusta, emmagatzematge de RAEE procedent de la fracció de voluminosos i classificació d'altres subproductes.
Efectes/productes recuperats Fusta esmicolada
RAEE lliurats als sistemes de gestió integrals.
Ferralla i altres materials (procedents de mobles).
Capacitat de tractament (t/any) 55.000
 • Centre de tractament de residus municipals de Gavà-Viladecans (CTRM)


  Centre de tractament de residus municipals de Gavà-Viladecans (CTRM)

  Tema:
  Residus, Sostenibilitat
  Tipo:
  Visita guiada
  Público:
  Educació en el lleure, Entitats i associacions, Formación no reglada, Ciudadanía, Familias, Especializado, Primaria. Ciclo superior (10-12 años), ESO. 1r ciclo (12-14 años), ESO. 2n ciclo (14-16 años), Educación secundaria postobligatoria (16-18 años), Cicle formatiu de grau mig, Cicle formatiu de grau superior, Graus, Postgraus, Màsters
  Dónde:
  Gavà
  Cuándo:

 • Què en fem, del llit?
  Cuento ilustrado

  Què en fem, del llit?

  Tema:
  Residus
  Tipo:
  Divulgativo
  Público:
  Formación reglada
  Subpúblico:
  Primaria. Ciclo medio (8-10 años)
  Edición:
  Cuento ilustrado
  Soporte:
  Electrónico, Papel

Localización

¿Cómo ir?
Transportes en las inmediaciones de...

Notas de prensa relacionadas

Prova: $provaURL