L'energia pel canvi

Carretera que separa un bosc desforestat d'un altre sense actuació humana
Tema:
Cambio climático, Energia
Tipo:
Actividad en línea
Público:
Formación reglada, General
Cuándo:
Del al (Guardar)
Promotores:
AMB
Programa:
Compartim un futur / Compartamos un futuro

Inscripción

Descripción

L'activitat telemàtica "L'energia pel canvi" vol donar a conèixer la relació entre el consum energètic (i de recursos) i el canvi climàtic, tot identificant les causes i conseqüències del canvi climàtic i l'emergència que es genera per entendre què podem fer com a ciutadans i què es fa des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per mitigar l'impacte ambiental i adaptar-se a aquesta emergència. Consultar activitats prèvies i posteriors al catàleg.

Estructura

L'activitat consta d'una introducció i tancament comuns i tres mòduls independents que aborden diverses temàtiques i conceptes, i que estan adaptats a la tipologia de grup. La metodologia també està adaptada en funció del públic participant. Aquests mòduls es poden combinar de diferent manera per realitzar una activitat totalment personalitzada i adaptada a l'interès i necessitats del grup participant:

 • A la introducció es parla de com el confinament, de manera temporal, ha reduït el consum energètic i les emissions de gasos i ha generat un impacte positiu al clima.
 • El primer mòdul serveix per parlar de les causes i conseqüències del canvi climàtic. Per a primària aquest primer mòdul es realitza mitjançant una dinàmica de rol. Per a secundària i ciutadania es presenten situacions i testimonis reals que ens permetran conèixer un concepte molt important: la justícia climàtica.
 • El segon mòdul difereix en funció del públic. Per a primària, es tracta d'un mòdul participatiu on es realitzen dos experiments amb materials senzills per aprofundir en les causes i conseqüències del canvi climàtic. Per a secundària i ciutadania es treballa el concepte d'emergència climàtica mitjançant un petit joc de rol i la descoberta de la nostra petjada de carboni amb una aplicació.
 • En el tercer mòdul aprendrem què podem fer com a ciutadania davant de l'emergència climàtica. Entendrem la necessitat de realitzar una transició energètica a totes les escales, i ho farem mitjançant un joc mitjançant la plataforma Genial.ly per a escolars i amb unes dinàmiques de debat sobre accions recents amb la ciutadania.
 • Finalment, el tancament de l'activitat serveix per posar a lloc tots els conceptes treballats i resoldre dubtes. Per fer-ho més dinàmic utilitzem l'aplicació Kahoot! Per generar un concurs de preguntes.
Les explicacions, dinamització i recursos de l'activitat són en català; també es pot fer l'activitat en castellà, en anglès i en francès.

Aquesta activitat en línia del programa Compartim un Futur s'ha creat durant la situació extraordinària de la COVID-19.

Lloc i durada de l'activitat

És una activitat en línia que es pot fer des de qualsevol lloc amb un ordinador i connexió a internet. La durada és d'entre 45 minuts i 1 hora.

També es podria adaptar a qualsevol tipus de públic. 

Requeriments / material imprescindible

 • Ordinador i connexió a Internet.
 • Material per als experiments (alumnes de primària):
  • 2 recipients fondos tipus carmanyola, aigua, cub de joc de construcció (o peça similar)
  • 2 gels
  • 2 plats o safates
  • Sorra de platja/parc/de gat, terra de plantes o bosc
  • Aigua oxigenada

Publicaciones relacionadas