Sumant esforços empresa i societat
Sumant esforços empresa i societat 2020-2021
Ficha técnica
-
- Temas:
- Políticas sociales
-
- Estado:
- Finalitzat
-
- Tipo / Subtipo:
- Políticas sociales / Experiencias
-
- Municipio:
- Barberà del Vallès
-
- Ens local:
- Ajuntament de Barberà del Vallès
-
- Període d'execució:
- 1 d’octubre de 2020 - 31 de març de 2022
-
- Impulsor:
- Ajuntament de Barberà del Vallès
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones en situació d’atur
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Ajuts a la contractació per a empreses i entitats
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
“Sumant esforços empresa i societat 2020-2021” ha estat un projecte de suport a la contractació per a la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables de Barberà del Vallès.
El projecte ha incorporat accions de suport a la contractació destinades a empreses de Barberà per a la consolidació del teixit empresarial per tal de fomentar la inserció laboral de col·lectius vulnerables (joves, dones, aturats de llarga durada, persones amb discapacitats i pertanyents a famílies amb tots els seus membres en atur).
-
Detall de l'experiència
L’objectiu principal del projecte ha estat promoure i incentivar la contractació directa de persones desocupades de Barberà del Vallès, pertanyents a col·lectius específics que presentaven més dificultats per accedir al mercat laboral, a la vegada que s’activava i s’incrementava les ofertes de treball de les empreses del municipi.
Addicionalment, aprofitant la naturalesa del projecte, s’ha pretès aproximar a les empreses de Barberà als projectes que duu a terme la Fundació Barberà Promoció i als serveis que ofereix. A més a més, un altre objectiu ha estat fer més estret el contacte amb el teixit empresarial per, un cop identificades les demandes, oferir uns serveis més adequats per part de la Fundació.
Els contractes que han estat subjectes de ser subvencionats a través del projecte havien de tenir una durada mínima de 12 mesos, a jornada completa o parcial no inferior al 50% i amb atribucions mínimes de 15.000 euros bruts anuals (1.071 euros mensuals, 14 pagues), en cas de jornada completa (calculant la part proporcional en cas de jornada parcial). L’ajut econòmic per a la contractació no podia superar, en cap cas, els 7.500 euros.
Pel que fa a les persones participants, 6 persones que reunien els requisits establerts a les bases reguladores van obtenir un lloc de treball.
El projecte també ha contemplat accions formatives (en medi ambient, residus, TIC, igualtat de gènere, etc.) per a les persones contractades. Algunes formacions les han realitzat les pròpies empreses i d’altres les ha ofert el propi Ajuntament a través de la Fundació.
Cal afegir que la implementació d’aquest projecte es va realitzar durant la pandèmia provocada per la COVID-19, context sota el qual moltes empreses estaven en situació d’ERTO i no podien formalitzar contractacions.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
32 empreses van mostrar interès i van ser informades dels requisits per a accedir a les subvencions.
Es van obrir ofertes de 10 empreses vinculades a la convocatòria, i 6 van finalitzar el procés de selecció contractant a persones que reunien els requisits establerts a les bases reguladores.
De les 6 persones contractades, totes a jornada completa, 2 han estat contractades de manera indefinida.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
- Disponibilitat d’un ens com la Fundació Barberà Promoció, sobre promoció socioeconòmica, laboral i empresarial.
- La implementació d’aquest projecte es va realitzar durant la pandèmia provocada per la COVID-19, context sota el qual moltes empreses estaven en situació d’ERTO i no podien formalitzar contractacions. Per això no s’ha arribat al nombre previst de contractes.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
Cal facilitar que les empreses puguin accedir a les formacions que compleixin els criteris de les bases reguladores. En aquest sentit, l’Ajuntament ha de facilitar informació de recursos formatius d’altres organismes o plantejar-se cobrir aquestes necessitats formatives a través de recursos propis de l’Ajuntament.
Tenir en compte les limitacions amb les quals un municipi es pot trobar envers les bases de les convocatòries. Com, per exemple, no trobar perfils en el municipi per cobrir les demandes específiques de les empreses, fet que pot comportar no poder executar part de la partida pressupostària assignada.