Sant Feliu, ciutat intercultural

Sant Feliu, ciutat intercultural

Ficha técnica

  • Temas:
    Políticas sociales
  • Estado:
    Finalitzat
  • Tipo / Subtipo:
    Políticas sociales / Experiencias
  • Municipio:
    Sant Feliu de Llobregat
  • Ens local:
    Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
  • Període d'execució:
    1 d’octubre de 2021 – 15 de novembre de 2022
  • Impulsor:
    Programa de Ciutadania de Procedències Diverses
  • Públics als quals es dirigeix:
    Població de Sant Feliu de Llobregat
  • Pla i línia als quals contribueix:
    Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Cohesió, convivència i seguretat
Descripció

Resum i detall de l'experiència

  • Resum de l'experiència

    “Sant Feliu Ciutat Intercultural” neix amb la voluntat d’obrir un espai de reflexió per tal d’endegar un procés de planificació estratègica intercultural preveient un model d’interculturalitat basat en els principis d’igualtat, de reconeixement de la diversitat, d’interacció positiva i de construcció de sentiment de pertinença i ciutadania.

    Aquest procés de planificació estratègia ha derivat en un pla d’actuació anual que ha permès posar en l’agenda de la ciutadania i l’administració la interculturalitat.
     

  • Detall de l'experiència

    El model d’interculturalitat impulsat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha pres com a marc referencial diferents variables a tenir en compte en el seu desenvolupament, tals com l’interès comú pel desenvolupament i pel benestar i la millora de qualitat de vida; la defensa i l’exercici dels drets de ciutadania; el sentiment, reconeixement i exercici de la ciutadania comuna i incloent; la participació col·lectiva, social i ciutadana com a lloc de trobada; així com compartir els valors de civisme i les identitats i pertinences diverses existents al municipi.

    El desplegament d’aquest model intercultural a la ciutat s’ha dut a terme mitjançant tres grans accions:

    1. Grup de Dones Diverses:

    Aquesta acció ha contemplat tres fases diferenciades. La primera ha cercat obrir espais de trobada i participació, reflexió i diàleg  sobre l’accés i l’exercici dels drets de les dones. Amb la col·laboració de l’entitat Dones XXI s’ha fet un acompanyament a dones d’origen divers per trencar les barreres socials i culturals que obstaculitzen la inserció social d’aquest col·lectiu. El principal objectiu ha estat situar públicament i visibilitzar la realitat de les dones migrades, promovent la seva participació i la creació d’espais de trobada segurs per generar xarxes relacionals amb altres grups de dones, sobretot pel que fa a la seva presència en esdeveniments i actes socials.
    En una segona fase, anomenada “Crear xarxa de suport”, s’ha impulsat una formació d’agents antirumors per a dones, amb la voluntat d’establir vincles entre diverses dones del municipi, introduir conceptes més teòrics envers la interculturalitat i la desigualtat estructural de les dones migrades i, finalment, posar en pràctica diferents accions de sensibilització a l’espai públic. 
    La tercera fase ha consistit en convidar a les dones migrades a participar en òrgans estables de participació com és el Consell de la Dona.

    2. Fira de la Interculturalitat

    L’objectiu general d’aquesta activitat ha estat crear un espai al municipi per celebrar la diversitat cultural com un valor positiu, aprofitant el dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament. La Fira s’ha impulsat a través d’espais de cocreació amb la ciutadania i el teixit associatiu.

    3. Escoles Interculturals
    Aquesta acció s’ha dirigit a la comunitat educativa per tal de treballar la perspectiva intercultural a les aules a través de tallers participatius amb l’alumnat. Des del programa s’ha fet una selecció de tallers interculturals que s’incorporen en el catàleg d’activitats educatives municipals (PMAE) que s’adreça als centres educatius per cada curs acadèmic. 

    El projecte ha estat marcat per una naturalesa transversal que ha implicat el conjunt d’àrees i departaments del Consistori donat que els objectius abordaven temàtiques i paradigmes que afectaven diverses temàtiques. Destaca la coordinació entre el programa de joventut, el programa de feminismes, el programa de solidaritat, cooperació i agermanaments i la implicació directa del teixit associatiu de Sant Feliu de Llobregat en el desplegament del projecte.
     

Valoració

Valoració del projecte

  • Valoració del seu impacte
    • S’ha aconseguit millorar la implicació i participació del teixit associatiu en l’organització de les activitats que formen part del model d’interculturalitat impulsat per l’Ajuntament.

    • S’ha assolit una primera fase de visualització, de presència  i apoderament de col·lectius diversos en l’impuls a la participació.

    • S’ha pogut consolidar una oferta de tallers i formacions de temàtica intercultural a disposició dels centres educatius del municipi.

    • La realització d’una primera Fira de la Interculturalitat ha estat un primer pas per visibilitzar i donar a conèixer el repte de treballar per una ciutat intercultural.

  • Factors de context vinculats al seu impuls
    • La necessitat de visibilitzar i posar en l’agenda púbica la interculturalitat.

    • La demanda activa d’espais de diàleg per part del teixit associatiu i comunitari.

  • Aprenentatges de cara a iniciatives similars
    • Incorporar en les dinàmiques municipals l’escolta activa dels col·lectius d’origen cultural divers i del teixit associatiu que treballa en l’àmbit de la interculturalitat. És important identificar els possibles lideratges abans d’iniciar les dinàmiques.

    • Fer un exercici de reflexió interna per adoptar el punt de vista intercultural com a base per abordar la diversitat en l’estratègia política global del govern municipal.
       

0
Sant Feliu de Llobregat
Cómo ir
Transportes en las inmediaciones de...