Programa d'actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG)

Volver

El Programa d'actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG), dotat amb 8,4 milions d'euros està adreçat a invertir en espais fluvials metropolitans, recuperar zones degradades i integrar infraestructures.

Estado:
Fuera de plazo
Tema:
Territorio
Responsable AMB:
Infraestructures metropolitanes

Sol·licitud$languageUtil.get($locale, $tipus_form_ext)

Descargar

Fitxa descriptiva$languageUtil.get($locale, $tipus_form_ext)

Descargar

Disponibilitat de terrenys$languageUtil.get($locale, $tipus_form_ext)

Descargar

Carta de compromís$languageUtil.get($locale, $tipus_form_ext)

Descargar

Instància genèrica per registre electrònic En línia

Registro

Descripción

Aquest programa està orientat a la recuperació i la millora de la infraestructura verda metropolitana, entesa en sentit ampli.

S'adreça a quatre línies d'intervenció fixades al Programa:

 1. El finançament d'intervencions en els espais fluvials metropolitans.
 2. La recuperació de zones degradades.
 3. La integració d'infraestructures viàries, energètiques i de serveis dins del paisatge metropolità.
 4. Millores de la connectivitat entre espais urbans i naturals i aplicació de solucions basades en la natura a les ciutats. 

Les actuacions que poden ser objecte de propostes per part dels municipis són les que s'estableixen a les Pautes per al procés de participació municipal definit dins document estratègic per a la definició dels projectes que s'han de dur a terme dins del marc del programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà 2020-2023, aprovades pel Consell Metropolità el 23 de febrer del 2021, que giren entorn de les de línies d'intervenció establertes al programa i que acompleixen els objectius expressats en el document estratègic per a la definició de les actuacions que s'han de fer dins del marc del Programa metropolità d'actuacions en paisatges natural i urbà amb participació municipal.

Les actuacions s'han d'integrar dins de la filosofia de l'AMB per al tractament del sistema d'espais oberts metropolità i d'acord amb els documents estratègics i de planejament elaborats per l'AMB, els quals tenen un consens ampli amb les diferents administracions estatals, autonòmiques i locals que concorren dins del territori metropolità.

Pautes per a la gestió del Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) 2020 – 2023

Document estratègic per la definició de les actuacions a realitzar del PSG

A quién va dirigido

Poden presentar propostes els ajuntaments de Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Els ajuntaments poden presentar les propostes tant individualment com agrupades entre diversos municipis. En aquest darrer cas, les propostes s'han de presentar conjuntament entre els diferents ajuntaments interessats. 

Plazos

El termini de presentació de les propostes és de 30 dies a partir de la notificació de l'aprovació definitiva del present Programa. 

Requisitos

La documentació s'ha de presentar emplenant els formularis que s'adjunten, que són els següents:

 • Sol·licitud degudament signada o aprovada per l'òrgan competent de l'ajuntament o dels ajuntaments que presentin la proposta.
 • Memòria valorada i plànol de localització de l'actuació proposada.
 • Acreditació de la disponibilitat dels terrenys on es volen implantar els projectes, de compatibilitat urbanística i de compatibilitat amb els possibles serveis afectats.
 • Proposta de conveni de cofinançament on la part aportada per l'AMB se situa al 50 % del total de l'actuació. En cap cas l'aportació de l'AMB a cada projecte pot excedir el 15 % del valor total del Programa (8,4 milions). Dins d'aquest conveni els ajuntaments també es comprometran a la recepció de les obres i a assumir-ne el manteniment posterior.

Avisos

Criteris de selecció i Comissió Directora

La Comissió Directora procedirà a l'anàlisi dels projectes i decidirà quines propostes municipals s'executaran dins del marc del Programa. Per a aquest procés de decisió es tindran en compte els següents criteris:

 • Que tinguin un àmbit plurimunicipal i un clar interès metropolità.
 • Que aportin valor des d'un punt de vista multifuncional, de caràcter ambiental, social i d'ordenació territorial.
 • Que completin actuacions metropolitanes estratègiques ja iniciades.
 • Que siguin viables a mitjà i llarg termini.
 • La maduresa tècnica i administrativa del projecte i un grau elevat de cofinançament per part dels municipis.
 • Es prioritzaran les actuacions en espais fluvials metropolitans, de recuperació de zones degradades i resolució de problemes d'encaix d'infraestructures en l'entorn.

La Comissió Directora serà presidida pel gerent de l'AMB i estarà formada pel director de l'Àrea de Presidència, el director de Serveis de l'Espai Públic, el director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques i la directora de l'Àrea d'Ecologia. El coordinador general de l'Oficina Tècnica de Gerència rebrà les propostes municipals i actuarà com a secretari de la Comissió.

Subir