Presentació de l'Anuari Metropolità 2012
| Tema: AMB
Avui, dijous 10 d'octubre, s'ha presentat al Col•legi d'Economistes de Catalunya l'Anuari Metropolità 2012, que cada any publica l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitants de Barcelona (IERMB). En l'acte han intervingut Joan Trullén, Vicepresident de planificació estratègica de l'AMB i Roberto Camagni, Catedràtic d'Economia Urbana (Politecnico di Milano).
Trullén ha resumit el contingut de la publicació expressant que "L'estratègia metropolitana de sortida de la crisi ha de pivotar sobre una idea fonamental que és la d'aconseguir incrementar la capacitat competitiva i corregir de manera estructural els desequilibris externs, potenciant un nou model productiu basat en el creixement de la productivitat i al mateix temps enfortint la cohesió social històrica pròpia".
L'Anuari conclou que per corregir els desequilibris externs el motor del creixement ha de ser l'exportació. Exportació que, segons les xifres de 2012, és en un 80% de productes manufacturats. En aquest sentit, la indústria exportadora es considera cabdal en l'estratègia de sortida de la crisi, i també, l'exportació de serveis, i -en un lloc central- els serveis turístics.
Alguns resultats destacats de l'Anuari 2012:
- La crisi està tenint un impacte molt dur en la societat catalana i metropolitana: la desigualtat a Catalunya augmenta, amb taxes d'atur molt elevades, sobretot en el cas dels més joves (52%). La taxa de risc a la pobresa o exclusió social (AROPE) se situa en el 28,8% a l'Àrea Metropolitana en conjunt i en el 29,4% a Catalunya. LA mitjana UE-27 és del 24,2%.
- L'evolució de l'ocupació a Barcelona mostra clarament un forma de W i, en el cas del municipi de Barcelona, fins i tot en forma de triple V.
- El coneixement localitzat com a factor territorial de competitivitat mostra una concentració a Barcelona, però encara no és predominant a la resta de municipis de l'AMB.
- La localització de la innovació, identificat mitjançant les patents, també mostra una concentració major a Barcelona, si bé cal destacar la existència d'altres nuclis al Vallès, Occidental i Oriental i al Baix Llobregat (eix des de la SEAT a Granollers) fet que permet potenciar les economies de xarxa existents a l'AMB.
- L'activitat emprenedora local mostra un dinamisme superior a l'AMB que al conjunt de Catalunya que cal aprofitar com a generadora d'ocupació però també de canvi tècnic. L'indicador TEA mostra un 6,7% d'activitat emprenedora al conjunt de l'AMB respecte el 5,3% de la mitjana espanyola.
- La transformació econòmica del Districte de la Innovació 22@ amb el desenvolupament dels clústers urbans s'ha consolidat com un referent internacional de l'economia del coneixement, tant pel nombre d'empreses creades com pels llocs de treball creats (+4.500 empreses i +56.000 llocs de treball al 22@ entre 2000 i 2010).
- La competitivitat internacional de Barcelona i el seu lideratge en el conjunt d'Espanya es manifesta en el manteniment del seu pes en les exportacions mundials i en les exportacions d'Espanya. El pes de les exportacions catalanes sobre el total de la UE era del 1,13% el 1995 passant al 1,46% el 2011. La província de Barcelona representa el 81% de les exportacions catalanes. Catalunya suposa el 26% d'exportacions del conjunt de l'Estat.
- En la composició de les exportacions cal destacar dos fets: el pes del sector de l'automòbil, que si bé continua sent el sector més important, redueix lleugerament el seu pes (mostra de major diversificació); l'emergència amb força dels sector farmacèutic amb un pes en les exportacions totals igual que el de productes químics. Cal notar que es tracta de sectors intensius en coneixement.
- L'anàlisi de la megaregió Barcelona-Lió en el conjunt de megaregions europees mostra que sistemes urbans més compactes, més policèntrics i basats en l'economia del coneixement, resulten més competitius en termes econòmics i més eficients en el consum de recursos, manifestada en una menor emissió de gasos d'efecte hivernacle i un menor impacte en el paisatge.