L'associació En Bici Sense Edat, guanyadora dels dos primers reptes 3x30FutureMOB de l'AMB

| Tema: Bicicleta

Aquesta entitat s'ha imposat com l'organització participant que més quilòmetres ha recorregut de manera sostenible en el segon dels tres reptes de la iniciativa de l'AMB. El tercer repte del 3x30FutureMOB, que s'anomena ¨Compra local¨, començarà el 16 de novembre

El segon dels tres reptes de mobilitat sostenible i segura que formen part del projecte 3x30FutureMOB, coordinat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ja té guanyador: l'associació En Bici Sense Edat. Gràcies als 4.091 quilòmetres recorreguts de manera sostenible, ha aconseguit el primer lloc en el rànquing de les organitzacions participants.

Guadalupe Fernández, vicepresidenta de l'associació, afirma que se senten molt satisfets dels primers llocs aconseguits tant en el primer repte, Fes salut, com en el segon, Mou-te amb seny, i ho defineix com una "grata sorpresa".

Pel que fa a les xifres generals, aquests dos primers reptes han estat un èxit. Les diferents organitzacions participants han recorregut un total de 29.200 quilòmetres de manera sostenible. Això significa que durant els dos mesos de competició s'ha evitat l'emissió a l'atmosfera de gairebé 7,5 tones de CO2.

Un cop acabat aquest segon desafiament, el dilluns 16 de novembre s'inicia el de Compra local, el tercer dels reptes de mobilitat sostenible, que s'estendrà fins al 15 de desembre.

En Bici Sense Edat és una associació sense ànim de lucre de la metròpolis de Barcelona que dirigeix un programa de voluntariat social amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones grans i de les persones amb mobilitat reduïda. Segons Guadalupe Fernández, l'associació vol aconseguir aquest objectiu "tornant la capacitat d'anar amb bicicleta i sentir el vent a la cara a persones grans o persones que no poden pedalar per si mateixes". Per aquest motiu s'organitzen passejos en què els voluntaris utilitzen tricicles elèctrics adaptats per a persones grans o persones amb mobilitat reduïda.

Amb aquesta tasca, l'associació pretén millorar la qualitat de vida i la salut d'aquestes persones a través d'una activitat sostenible, com passejar amb bicicleta. La vicepresidenta explica que la relació que té En Bici Sense Edat amb la mobilitat sostenible és un dels motius que els van animar a participar en els reptes del 3x30FutureMOB. A més, Fernández insta altres organitzacions a participar en aquests reptes, ja que considera que són una "molt bona proposta" per fomentar desplaçaments i activitats sostenibles i segures en el context actual de pandèmia.

L'AMB incentiva la mobilitat sostenible a la metròpolis de Barcelona amb el repte 3x30FutureMOB

El repte 3x30FutureMOB, impulsat per l'AMB, es compon de tres desafiaments d'un mes de durada cadascun i, per bé que tots tenen un tema particular, persegueixen un objectiu general: promoure la mobilitat activa, sostenible i segura en el context de la covid-19 a la metròpolis de Barcelona. S'erigeix com una alternativa que fomenta des del canvi d'hàbits de mobilitat fins a l'elecció de modes de transport més actius i menys contaminants, fet que contribueix a tenir entorns més saludables i agradables per als habitants de l'àrea metropolitana.

Els tres reptes es distribueixen de la manera següent:

  1. Fes salut, del 16 de setembre al 15 d'octubre. Fomenta la mobilitat activa, com per exemple caminar o anar amb bicicleta.
  2. Mou-te amb seny, del 16 d'octubre al 15 de novembre. Incentiva tots els desplaçaments sostenibles, però s'enfoca a promoure especialment l'ús del transport públic fora de les hores punta, així com el teletreball.
  3. Compra local, del 16 de novembre al 15 de desembre. Consisteix a acumular quilòmetres sostenibles a partir dels desplaçaments als establiments locals, alhora que es poden guanyar descomptes per a aquests establiments.
Com es pot participar en aquests reptes?

Per participar-hi, cal seguir els passos següents:
  1. Emplenar el formulari de registre
  2. Descarregar l'aplicació de Ciclogreen, on es registren els desplaçaments sostenibles (a peu, en bici, en transport públic, en cotxe compartit, en patinet, etc.) o les vegades que s'ha fet teletreball (i que, per tant, s'ha evitat un desplaçament).
  3. Sumar quilòmetres sostenibles fent servir aquesta app.
A la mateixa web, es poden consultar les dades del repte que s'està duent a terme: les organitzacions que hi participen, els quilòmetres sostenibles recorreguts i els quilos de CO2 que s'han deixat d'emetre a l'atmosfera (en xifres globals i també de cada entitat), mapes de calor, etc. Així mateix, s'hi pot trobar informació sobre els diferents premis que es poden aconseguir si se supera el repte.

3x30FutureMOB és una iniciativa finançada per l'EIT Urban Mobility, dins del projecte Safe Transport and Commuting, a fast track to the Future of Mobility (FutureMOB), que pretén incentivar la sinergia entre els socis d'un consorci sòlid, liderat per l'AMB i que inclou la ciutat de Debrecen (Hongria), les empreses tecnològiques espanyoles Ciclogreen i Lobelia Earth, el hub Movilidad Conectada, un grup de pressió hongarès (Zone Cluster) i CARNET, un hub d'investigació sobre mobilitat vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Sobre l'EIT Urban Mobility

L'EIT Urban Mobility té com a objectiu accelerar solucions i fer possible la transició cap a un sistema de transport centrat en les persones, integrat i multimodal. En tant que la principal comunitat europea d'innovació en mobilitat urbana, l'EIT Urban Mobility treballa per evitar la fragmentació i facilitar la col·laboració entre ciutats, indústria i centres acadèmics i de recerca i innovació per fer front als reptes més urgents de les ciutats sobre mobilitat. Amb la implicació d'algunes ciutats que fan de laboratoris vius, els seus socis industrials, d'investigació i acadèmics treballen per demostrar com les noves tecnologies poden solucionar problemes reals a les ciutats a través del transport de persones i mercaderies de manera més intel·ligent i eficient.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Proyectos de cooperación relacionados
  • FutureMob
    Zona de actuación:
    Europa
    Tema:
    Movilidad y transporte
    Estado:
    Iniciado