L’AMB reclama més col·laboració publicoprivada per accelerar la creació d’habitatge assequible
| Tema: Vivienda
Jaume Collboni, president de l’AMB, apunta que la crisi de l’habitatge requereix implicació de les administracions europea, espanyola, catalana i metropolitana, i dels ens locals.
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, ha demanat aliances entre promotors públics, privats i socials per afrontar l’emergència d'habitatge.
L’AMB impulsarà 6.000 nous habitatges fins el 2030, i arribarà així als 11.000 habitatges promoguts en aproximadament una dècada.
Diverses estratègies estan en marxa per augmentar el nombre d’habitatges, com ara la signatura d'un nou Protocol amb el govern de l’Estat.
Dijous, 10 de maig, s’ha celebrat a Sant Vicenç dels Horts la jornada “Polítiques d’habitatge a l’àrea metropolitana de Barcelona”, organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta trobada ha constituït un fòrum de debat en què les administracions públiques del territori metropolità i la resta d’actors del territori implicats en la creació d’habitatge han exposat les estratègies per augmentar la disponibilitat d’habitatge assequible a la metròpolis.
En la jornada hi han participat Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya, Jaume Collboni, president de l’AMB i alcalde de Barcelona, Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya i portaveu del Govern, Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà de Llobregat, i Anselmo Menéndez, subdirector general de Política i Ajudes a l’Habitatge del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana.
Durant la seva intervenció, Jaume Collboni ha apuntat que "la crisi d’habitatge requereix una resposta a nivell europeu, espanyol, català, metropolità i local". També ha identificat les desigualtats socials com "la gran amenaça interna a què ens enfrontem actualment". El president de l’AMB també ha destacat "iniciatives com Mayors for Housing, una agrupació voluntària de grans ciutats europees com Barcelona, Roma, París o Amsterdam, des de la qual estem treballant per reclamar l’accés per part de les regions i les ciutats a fons i recursos dedicats específicament per a la creació d’habitatge".
Al seu torn, Antonio Balmón ha manifestat la importància de la col·laboració publicoprivada com a estratègia per lluitar contra l’emergència d'habitatge: "No hi ha prou musculatura pública per afrontar aquesta crisi. Necessitem aliances entre els promotors públics, privats i socials per contrarestar els deu anys d’inacció que acumulem en les polítiques d’habitatge". Balmón ha afegit que "cal crear habitatge en diverses modalitats: hem de recuperar el parc d’habitatge creat fa dècades i donar-li el valor que mereix, també com a element de seguretat comunitària; també hem de fer habitatge per a la població que no arriba a la renda mínima. I finalment, també per a les persones que, tot i tenir feina i una renda més alta, continuen sense poder optar a un habitatge digne. No pot ser que continuï havent-hi persones que es vegin abocades a dormir al seu cotxe". El vicepresident de l’AMB també ha fet referència a les polítiques actuals: "Hem d’assumir que els municipis de l’àrea metropolitana han de créixer en vertical; l’espai que tenim no ens permet fer-ho en horitzontal. El govern de Catalunya va per bon camí en la creació d’habitatge, però cal fer més. I l’AMB està preparada per fer més, té els instruments per fer-ho".
L’AMB impulsarà 6.000 nous habitatges fins el 2030
L’habitatge constitueix un dels principals reptes socials i urbanístics a Catalunya, i especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona, on la tensió del mercat residencial és més elevada. En els darrers anys, l’increment dels preus de l’habitatge ha superat àmpliament la capacitat adquisitiva de la població i s’ha generat una situació de greu dificultat per a moltes famílies a l’hora d’accedir a un habitatge digne i mantenir-lo.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), com a institució amb competències i eines específiques en aquest àmbit, té un paper clau en la definició i implementació d’estratègies per revertir la crisi residencial i garantir el dret a l’habitatge, creant-ne de nou.
Entre el 2019 i el 2025, l’AMB ha impulsat la promoció de prop de 5.000 habitatges socials, una mostra clara del seu compromís amb el dret a l’habitatge i la cohesió social. De cara al futur, fins a l’any 2030 l’AMB preveu incorporar al parc públic d’habitatge metropolità prop de 6.000 nous habitatges socials, tant de lloguer com de compra, a través dels diferents organismes i fórmules de què disposa. En total, doncs, l’administració metropolitana haurà impulsat uns 11.000 habitatges públics en aproximadament una dècada.
Durant la jornada s’ha fet especial referència al protocol signat -el 2020- entre el llavors Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya i l’AMB. L’objectiu del protocol era fomentar la promoció d’habitatges en règim de lloguer assequible al territori metropolità, amb la fita de construir 1.206 habitatges nous al llarg de quatre anys. Per a l’any 2025 s’ha acordat amb el Ministeri corresponent prorrogar el Protocol per permetre la construcció de 242 habitatges amb protecció oficial addicionals. A més, s’està preparant la signatura d’un nou Protocol per fomentar l’habitatge de lloguer assequible entre el 2026 i el 2030, tal com ha confirmat Anselmo Menéndez, subdirector general de Política i Ajudes a l’Habitatge del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana.
En relació amb la rehabilitació del parc d’habitatges existent, amb els fons Next Generation s’han rehabilitat 6.809 habitatges entre el 2022 i el 2025. En els propers anys la implementació del Pla social per al clima, el Pla nacional de rehabilitació i l'aportació de 200 milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya permetran incrementar el nombre d’habitatges rehabilitats.
L’AMB treballa per desenvolupar un model propi d’habitatge públic assequible, innovador i de qualitat. Els principals objectius són potenciar la cohesió social, disminuir els desequilibris territorials i millorar la qualitat de vida dels habitants metropolitans.
Per a l’Administració metropolitana, l’habitatge és una infraestructura social, un equipament concebut segons les necessitats de la societat. El model AMB és un sistema pensat amb una mirada a llarg termini, per durar més de cent cinquanta anys i amb la responsabilitat de transmetre a les generacions presents i futures els valors de la sostenibilitat integral: ambiental, social i econòmica.
L’AMB està involucrada en totes les fases del procés de promoció d’habitatge públic: desenvolupa funcions d’ordenació territorial per destinar sòl a usos industrials i terciaris, impulsa promocions d’habitatge assequible, assumeix la construcció dels equipaments públics encarregats pels municipis metropolitans i exerceix les competències en matèria d’habitatge que li reconeixen les lleis i també les que li són delegades per conveni o per via consorcial, principalment mitjançant tres organismes:
- IMPSOL: amb una participació del 100% de l’AMB, promou habitatge protegit en règim de compravenda i lloguer. Les seves competències també inclouen la urbanització i producció de sòl.
- Habitatge Metròpolis Barcelona: operador metropolità d’habitatge d’economia mixta. Participat per l’AMB (25%), l’Ajuntament de Barcelona (25) i Nic Rent, Residencial, SL (Cevasa i Neinor, 50%). Per mitjà de la promoció delegada té l’objectiu de crear un parc d’habitatge protegit en règim de lloguer.
- Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH): entitat pública associativa constituïda per la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Desenvolupa, conjuntament amb els municipis, un model integral metropolità de suport a la rehabilitació.
Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
