L’AMB impulsa l’acceleradora d’FP Dual per connectar les empreses i el talent
| Tema: Formación profesional
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) promou aquesta iniciativa pionera que facilita i centralitza en línia la intermediació entre empreses i centres de formació professional.
Els municipis de Castelldefels, Gavà, el Prat, Sant Boi i Viladecans se sumen a aquest projecte per agilitzar la contractació i captació de talent jove.
Les empreses del delta del Llobregat tenen des d’aquest mes una nova via ràpida i senzilla per incorporar joves en formació professional dual. Amb només uns quants clics, poden accedir a una borsa d’aprenents dels centres de formació professional (FP) del territori i iniciar el procés per incorporar-los a les seves plantilles.
La iniciativa, batejada com a acceleradora d’FP dual, ha estat presentada aquest divendres dia 4 a Viladecans, per la alcaldesa d'aquesta localitat i consellera delegada de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB, Olga Morales; el secretari de Formació Professional del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, Francesc Roca; la secretària general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports, Esther Monterrubio, i el coordinador de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional, Àngel Tarriño.
L’acceleradora d’FP dual és un projecte pilot (2025-2027) pioner a l’Estat, desenvolupat al delta del Llobregat, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Fundació BCN Formació Professional, en conveni amb el Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.
Aquesta eina funciona com un hub de connexió entre empreses i centres formatius: busca simplificar i accelerar el procés d’intermediació entre empreses i centres d’FP, incrementar el nombre d’empreses que participen com a formadores en l’FP dual, donar suport als centres d’FP en la gestió de les estades de l’alumnat generant més contextos d’aprenentatge i millorar la captació i retenció de talent local tot aportant beneficis directes a empreses, centres i alumnes.
Durant l’acte de presentació d’aquesta iniciativa, Olga Morales, consellera delegada de Polítiques Socials i d’Igualtat de l’AMB i alcaldessa de Viladecans, ha destacat que “el procés per trobar un alumne d’FP dual ara pot començar amb una sol·licitud online ràpida i senzilla, que dota d’agilitat el sistema d’FP”. I ha afegit: “L’acceleradora d’FP dual és una aposta estratègica per connectar millor el món educatiu amb l’empresarial i garantir oportunitats reals per al jovent, reduint els costos de recerca d’aprenents per a les empreses i els costos dels centres per trobar places de pràctiques per als alumnes”. Pel que fa a la seva ciutat, Viladecans, ha apuntat que “ens posem a disposició d’aquest projecte amb tota la voluntat de sumar. L’educació i el desenvolupament econòmic sostenible són pilars del nostre model de ciutat”.
Esther Monterrubio, secretària general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports, ha afirmat: “Estic segura que aquest projecte pilot marcarà un abans i un després per als municipis del delta del Llobregat, afavorint la formació del talent necessari perquè els sectors productius creixin, consolidant el relleu generacional, augmentant l’ocupabilitat dels joves i elevant el sistema en el seu conjunt”. Pel que fa a l’arribada d’estudiants d’FP a les empreses, ha reconegut: “Sabem que incorporar estudiants de formació professional a una empresa no és sinó una font de riquesa, talent i recursos. La nova FP dual és una aliada de l’empresa, i com més petita sigui l’empresa, més aliada serà la formació professional”.
Finalment, Monterrubio ha explicat que els sistemes de formació professional més exitosos incorporen la col·laboració entre els centres d’FP i les empreses, de manera que els estudiants no només hi van un cop acabada la formació al centre, sinó durant tots els cursos de la seva formació. “Hem d’entendre l’empresa no només com el lloc on s’arriba després d’un període teòric, sinó com un espai de formació tan vàlid com el mateix centre, que aporta una formació i una perspectiva diferents”, ha apuntat.
El secretari de Formació Professional del Departament d'Educació i Formació Professional, Francesc Roca, ha afirmat que “l’acceleradora d’FP dual que avui es presenta és una eina d’alt valor estratègic. Permeteu-me fer una analogia amb el món de la física: en un accelerador de partícules, les partícules adquireixen velocitat gràcies a un entorn preparat, controlat i altament especialitzat. Aquí fem una cosa similar amb les persones en procés de formació: creem les condicions perquè s’acceleri el seu desenvolupament professional, connectant la teoria i la pràctica, el coneixement i l’experiència, l’aula i l’empresa”. Roca ha afegit que aquesta acceleradora simbolitza, per tant, “la voluntat d’impulsar trajectòries de vida i d’ocupació sòlides, rellevants i adaptades a les necessitats dels sectors productius, mitjançant un model de formació dual que situa l’alumne al centre del procés i l’empresa com a agent formador actiu i corresponsable”.
Àngel Tarriño, coordinador de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional, ha exposat: “L’acceleradora és una clara aposta i una oportunitat per fer el salt operatiu que necessita l’FP dual i elimina algunes barreres que arrosseguem. És una prova pilot amb molta projecció, que es pot escalar a altres zones i territoris. Es basa en la cooperació directa entre el món local, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el teixit econòmic, i aquí creiem que rau la clau de l’èxit d’aquesta iniciativa, que aporta eines i metodologies de treball innovadores”.
Una solució digital davant la demanda de talent
En un moment de creixement econòmic i transformació sectorial al delta del Llobregat -amb increments d’ocupació destacats en sectors com la logística (+24 %), el comerç minorista (+12 %) o la construcció (+6 %)-, moltes empreses tenen dificultats per trobar perfils joves i qualificats.
Aquest context, sumat a l’evolució de la nova formació professional dual i l’increment de la seva complexitat administrativa, fa necessari un model com l’acceleradora d’FP dual, que optimitza el flux d’oferta i demanda de perfils d’aprenents, i redueix el temps i el cost que les empreses destinen a buscar aprenents.
Com funciona?
El sistema és completament digital i està obert durant tot el curs escolar: en primer lloc l’empresa accedeix al web de l'acceleradora i visualitza el Portafolis de titulacions d’FP del delta del Llobregat, on pot consultar totes les titulacions disponibles per incorporar aprenents.
Desprès omple un formulari en línia i hi indica el perfil professional que necessita.
Seguidament, la sol·licitud entra en una base de dades compartida entre els cinc ajuntaments i tots els centres i empreses del territori.
És en aquest moment quan l’acceleradora activa la cerca i posa en contacte l’empresa amb els centres que poden aportar aprenents, seguint un circuit estructurat per zones de proximitat (corones 1, 2 i 3).
Finalment, els centres educatius proposen candidats adequats a la sol·licitud i es planifica l’estada a l’empresa.
L’acceleradora també ofereix serveis de suport, com ara orientació sobre quines titulacions d’FP s’adapten millor a cada perfil laboral, informació sobre tràmits administratius i accés a les diverses titulacions d’FP que ofereixen els centres formatius del delta del Llobregat, a través d’una guia interactiva per conèixer l’oferta formativa existent. A més, conté informació sobre aspectes clau perquè qualsevol empresa pugui comprendre i implementar l’FP dual.
El projecte de l’acceleradora podrà escalar-se i replicar-se a altres zones de l’àrea metropolitana si els resultats de la prova pilot són positius.
Un projecte de cooperació publicoprivada
L’acceleradora d’FP dual de l’AMB és una realitat gràcies a la implicació de tots els actors:
- Ajuntaments del delta del Llobregat.
- Centres educatius d’FP (22 centres amb més de 8.000 estudiants matriculats).
- Agents socials: Foment, PIMEC, UGT, CCOO.
- Associacions empresarials: AEBALL, AEMES, la Cambra de Comerç, INNOBAIX, BCL.
- Teixit local.
Tot plegat, amb el suport tècnic del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), la Direcció General de Formació Professional i la Direcció dels Serveis Territorials d’Educació i Formació Professional al Baix Llobregat.
Un territori amb potencial formatiu i empresarial
El delta del Llobregat és una àrea amb més de 8.000 empreses, infraestructures estratègiques com el port de Barcelona, l’aeroport i la ZAL, i una àmplia xarxa de 22 centres d’FP que formen cada any més de 8.000 estudiants.
Aquesta combinació d’oferta educativa, diversitat empresarial i tradició de cooperació publicoprivada fan del territori un escenari ideal per avaluar aquest tipus de projectes innovadors.
Galería de imágenes
Enlaces relacionados
Dónde
