L'AMB anuncia als municipis metropolitans una bateria de subvencions i noves inversions en mobilitat sostenible

| Tema: Movilidad y transporte, Movilidad sostenible

Els ajuntaments han rebut de primera mà tota la informació referent a les noves subvencions, per valor de 3,3 M€, per a projectes de Distribució Urbana de Mercaderies, la xarxa de carrils pedalables Bicivia i el projecte Biciempresa, ajuts aprovats el passat mes de juliol pel Consell Metropolità, i també per a projectes de ciclologística i implantació de ZBE locals

Imatge recurs Bicivia

L'AMB ha mantingut una reunió telemàtica amb representants dels municipis metropolitans, per explicar detalladament el full de ruta metropolità pel que fa als nous serveis i inversions en mobilitat

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, ha remarcat davant dels assistents que "l'estat d'alarma i el confinament de la població des del març de 2020 han tingut un gran impacte en la mobilitat i els nivells de contaminació, factors determinants en  la salut de la població". Ha afegit que "el desconfinament de les activitats comportarà un gran repte, ja que tots els indicadors apunten a un fort increment de l'ús del vehicle particular i, per tant, d'elevats nivells de contaminació atmosfèrica i un risc de col•lapse del nostre sistema de mobilitat". És per això que Poveda ha destacat la urgència de "posar en marxa accions per aconseguir unes ciutats amb més bicis i vianants, que recuperin el transport públic com a servei essencial, que afavoreixin les empreses amb polítiques de mobilitat sostenible, i que mantinguin un aire net i saludable"

En aquest context, al Consell Metropolità del 28 de juliol, l'AMB va aprovar un conjunt de subvencions i propostes d'inversió per valor de 3,3 milions d'euros, orientades a col•laborar amb tots els ajuntaments per promoure en tot el territori una mobilitat més saludable i sostenible. Aquestes accions estan contemplades en el Pla de Mobilitat Sostenible de l'AMB i s'han reforçat amb l'Acord per una Nova Mobilitat post COVID 19, que va ser aprovat pel Consell Metropolità del passat mes de juny. 

Primera convocatòria de subvencions per a autònoms per renovar la flota DUM
Ja està activa la primera convocatòria de subvencions per ajudar els autònoms de l'àmbit de la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), orientada a renovar el parc mòbil amb vehicles de baixes emissions, per un import de 1,25M€,  i adaptar-lo a la ZBE Rondes BCN.

Amb aquesta línia d'ajuts, l'AMB facilita la compra de furgonetes, bicicletes o tricicles de càrrega. Els beneficiaris de les subvencions són els treballadors autònoms, els vehicles subvencionables han de ser nous i l'import màxim de subvenció per a cada vehicle varia en funció de la categoria i la seva motorització. Els imports corresponents a la subvenció oscil•len entre els 1.500 euros, per a una bicicleta o tricicle de càrrega, i els 3.500 euros, per a una furgoneta 100 % elèctrica.

Tercera convocatòria de subvencions per als ajuntaments per completar la Bicivia, la xarxa pedalable metropolitana
Amb una assignació de 2 milions d'euros, aquesta línia d'ajuts té com a objectiu estratègic promoure la mobilitat sostenible al territori metropolità, facilitar la mobilitat quotidiana municipal i supramunicipal en bicicleta i prioritzar les connexions en bicicleta entre municipis propers, intercanviadors de transport, polígons d'activitat econòmica i grans centres generadors de mobilitat.
Cada ajuntament metropolità pot presentar dues sol·licituds de subvenció. L'AMB subvencionarà fins al 50 % del pressupost, fins a un màxim de 200.000 euros per ajuntament. Els municipis podran presentar també les actuacions de millores de la xarxa pedalable que hagin implementat des de la declaració de l'estat de l'alarma, el passat 14 de març, com a mesura de lluita contra la COVID-19. 

Fins ara, l'AMB ja ha dut a terme dues convocatòries de subvenció per construir carrils bici i millorar la connectivitat metropolitana, els anys 2016 i 2017, amb un total de 4 M€ de subvenció entre les dues convocatòries, i una inversió total, entre AMB i ajuntaments, de 8,5 M€. Com en la nova convocatòria de subvenció que es posa ara en marxa, es van prioritzar els projectes que formen part de la xarxa Bicivia, que connecta de manera directa i segura tota la metròpolis de Barcelona.

Convocatòria 2020 del programa Biciempresa
Amb aquest programa, l'AMB cedeix temporalment bicicletes a les empreses, per fomentar els desplaçaments sostenibles dels els seus treballadors al centres de treball. Amb aquesta subvenció en espècie, l'AMB posa a disposició dels treballadors bicicletes (elèctriques i mecàniques), plegables o de passeig, durant un període de temps de 6 mesos, amb un màxim de 5 bicis per empresa

Fins ara, s'han beneficiat d'aquest programa i subvenció 79 empreses de la Metròpolis de Barcelona. Només entre març de 2019 i març de 2020 (darrer any), l'AMB va cedir, en dos torns de 6 meses, 90 bicicletes a 49 empreses.

Noves inversions
Aquest seguit de mesures, aprovades el passat mes de juliol, formen part de les 21 mesures de l'estratègia de la nova mobilitat metropolitana després de la COVID19, i també de les polítiques de mobilitat sostenible de l'AMB. 

L'abast de les mesures, però, va més enllà, i durant la trobada d'avui s'han donat a conèixer noves subvencions, inversions i serveis metropolitans, que es concretaran durant les properes setmanes, i  que seran fonamentals per construir la nova mobilitat metropolitana:

  • Aquest mes de setembre l'AMB aprovarà subvencions pel desplegament de les Zones de Baixes Emissions, per estendre el model ZBE Rondes a tot el territori. L'AMB subvencionarà el 50% de les actuacions, amb un màxim de 100.000 euros per ajuntament, en projectes d'implantació de ZBE als municipis metropolitans.
  • L'AMB destinarà 0,9 M d'euros en la subvenció de projectes de ciclologística, que facilitin l'ús de la bicicleta en la "darrera milla" del repartiment de mercaderies. Les subvencions als ajuntaments inclouen els estudis previs d'ubicació dels projectes de ciclologística local, la inversió en instal•lacions (espais d'intercanvi de mercaderies, magatzems i lockers), i vehicles (bicicletes i tricicles de càrrega), així com cursos de formació per als repartidors.
  • S'avançarà, de forma decidida en les inversions en la xarxa metropolitana de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. L'objectiu és executar l'ampliació de la xarxa en 48 nous punts i 26 noves fotolineres a càrrec del pressupost de AMB i les subvencions FEDER concedides.
Antoni Poveda s'ha referit també a "l'assignaura pendent d'estendre la bicicleta pública a tot el territori metropolità". 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Trámites relacionados