300 escolars planten 3.000 plantes autòctones per reforçar els sistemes dunars del litoral metropolità

Es tracta del projecte participatiu "Recuperem les dunes metropolitanes", que involucra alumnes de 12 escoles de Viladecans, el Prat de Llobregat, Castelldefels i Sant Adrià de Besòs Simultàniament, l'AMB porta a terme una nova campanya de retirada de vegetació invasora que preveu erradicar 5.000 kg d'espècies agressives per als sistemes dunars

plantació sistemes dunars

Els sistemes dunars de delta del Llobregat estan sent l'escenari d'accions de plantació, amb uns protagonistes especials: 300 alumnes de 12 centres educatius porten a terme plantacions d'espècies vegetals pròpies dels sistemes dunars. El borró, el fonoll marí o el lliri de mar són espècies de flora adaptada a ecosistemes sorrencs, amb una elevada salinitat i una disponibilitat d'aigua i nutrients limitada.

Aquesta activitat s'emmarca dins del projecte participatiu "Recuperem les dunes metropolitanes", basat en la metodologia d'aprenentatge servei, en el qual els centres educatius s'impliquen en la promoció i conservació d'un espai natural. Els alumnes aprenen conceptes sobre la platja o les funcions del sistemes dunars alhora que fan un servei a la comunitat i creen un vincle amb aquest espai.

L'AMB ofereix assessorament tècnic sobre quines són les millors zones per realitzar les plantacions o la retirada d'espècies invasores i quines espècies es podrien plantar, i proporciona també les plantes i els materials necessaris. 

Campanya de retirada d'espècies invasores
Paral·lelament, està en marxa la retirada d'espècies invasores dels sistemes dunars que es duu a terme bianualment a les platges del delta del Llobregat, coincidint amb la primavera i la tardor. Iuca, ambròsia, gazània i coniza són espècies invasores perjudicials per a aquests ecosistemes, ja que competeixen amb la vegetació autòctona i provoquen una disminució de la biodiversitat.

Aquestes actuacions duraran previsiblement fins a mitjans de mes i es calcula que es retiraran uns 5.000 kg de vegetació invasora, una xifra semblant a la primavera del 2021.

L'objectiu final de totes aquestes accions és potenciar els sistemes dunars litorals com a escuts de protecció de les platges metropolitanes davant dels temporals i com a reservori de sorra que actua com un matalàs natural flexible. Aquesta vegetació que s'està plantant protegeix i incrementa el volum dels sistemes dunars, ja que fixa i acumula la sorra mobilitzada pel vent. Es tracta de solucions basades en la natura que formen part del Pla de millora de la biodiversitat de les platges metropolitanes.

Documentos relacionados
Proyectos relacionados