Gestió de residus a Jazeera

| Tema: Cooperación internacional

Finalitza l'elaboració de l'estratègia de gestió de residus municipals d'aquesta regió siriana

Recollida de residus a la regió de Jazeera

El 22 de juny es va dur a terme la darrera sessió de treball per a l'elaboració del Pla estratègic de gestió de residus sòlids a la regió de Jazeera, al nord-est de Síria, en el qual es defineix l'estratègia municipal en matèria de gestió de residus sòlids fins a l'any 2030.

A aquest pla estratègic l'acompanya un estudi de mercat, de manera que es disposa de dues eines estratègiques per poder avançar en la millora de la gestió de residus a la zona. Aquests elements han permès identificar els eixos principals que cal desenvolupar per tal d'aconseguir canvis significatius per avançar en la garantia dels drets ambientals, la salut i la ciutat. 

Un pla adaptat al context del territori

El Pla és el resultat d'un treball en equip, en què han participat representants polítics i tècnics del Departament de Municipis i Medi Ambient de la regió de Jazeera, l'equip tècnic de l'ONG Un ponte per (UPP), i la Direcció de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus i el Servei de Cooperació de l'AMB. El procés participatiu ha promogut l'anàlisi i la reflexió conjuntes, fet que ha enriquit considerablement el Pla resultant. Així mateix, en el procés hi han participat persones amb experiències i coneixements diversos, cosa que ha fet possible un pla adaptat al context del territori, que incorpora tant coneixements tècnics de gestió de residus com una visió social dels processos que cal implementar.

Durant la sessió, també es va presentar un estudi de mercat per tal d'identificar les sortides dels materials reciclables obtinguts a través de la recollida selectiva als municipis del nord-est de Síria, a la regió de Jazeera. L'estudi de mercat, realitzat per l'organització A SUD de manera complementària a l'elaboració del Pla estratègic, incorpora l'enfocament de gènere i diversitats, especialment integrador pel que fa a dones i menors d'edat en el sector.

Aquestes accions s'emmarquen dins de la cooperació tècnica vinculada a la subvenció del projecte de gestió de residus sanitaris i reciclatge al nord-est de Síria "Suport a Municipis i Infraestructures Sanitàries", implementat conjuntament per Un Ponte Per, la Mitja Lluna Roja Kurda i l'AMB, en coordinació directa amb les institucions locals de la regió.

A més de l'elaboració del Pla estratègic, el projecte contribueix en l'àmbit de la gestió de residus sanitaris al nord-est de Síria i dona continuïtat a la col·laboració que l'AMB, Un Ponte Per i la Mitja Lluna Roja Kurda duen a terme des de l'any 2018, que ha posicionat l'AMB i les seves entitats sòcies com a referents en aquest sector a la regió.

Documentos relacionados