Fons de Recuperació i Resiliència UE

| Tema: Relaciones internacionales

La xarxa EMA defensa davant de l'UE el paper de les àrees metropolitanes en la gestió d'aquest fons

Targetó de la reunió

L'EMA (European Metropolitan Authorities), la xarxa de representants polítics de les principals ciutats i àrees metropolitanes europees, ha presentat un document amb què vol posar de manifest, davant de les institucions europees, que les accions i els projectes desenvolupats a escala metropolitana tenen una importància clau i són necessaris per complir els objectius estratègics de la Unió Europea (UE).

Amb aquesta iniciativa, liderada per l'AMB, l'EMA fa una declaració en què demana clarament una forta implicació i participació de les àrees metropolitanes al Fons de Recuperació i Resiliència.

El document "Position paper on the role of metropolitan areas in planning and implementing the European Recovery and Resilience Facility" destaca que la realitat metropolitana determina la vida dels ciutadans, les empreses i altres actors locals. Incloure les autoritats locals i metropolitanes i les seves prioritats en els plans nacionals i permetre'ls accedir a finançament suficient, pot contribuir significativament a superar els reptes actuals sorgits arran de la pandèmia.

Llegir la declaració

El document s'ha fet arribar a alts càrrecs de la Unió Europea i a les persones encarregares de gestionar i treballar amb aquest nou fons a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i al Comitè de les Regions.

La importància de les metròpolis

La pandèmia de la covid-19 ha afectat intensament la Unió Europea. Els efectes socials, econòmics i sanitaris són especialment greus a les grans àrees urbanes i metropolitanes. I els governs locals són els que hi donen respostes ràpides i viables, malgrat la manca de mitjans tècnics i financers.

Per aquest motiu, al juliol del 2020, el Consell Europeu va prendre la decisió de crear el fons Next Generation EU i altres instruments específics, com el React-EU i el Fons de Recuperació i Resiliència, per pal·liar els efectes econòmics i socials que estan patint els estats membres de la UE.

A finals del mes d'octubre, representants polítics i tècnics de 17 àrees metropolitanes de 10 països de la UE, de les àrees metropolitanes de Milà, Torí, Bratislava, Hèlsinki, Tolosa, Lió, París, Niça, Katowice, Cracòvia, Varsòvia, Lisboa, Porto, Budapest, Tessalònica i el districte de Derry i Strabane (regió d'Irlanda del Nord) i Barcelona, es van reunir virtualment per reivindicar la importància de les metròpolis en la selecció de projectes i en la implementació d'accions en l'àmbit supralocal per impulsar la recuperació del territori. Al final de la trobada, els participants van acordar preparar un document de posicionament conjunt que mostri els eixos principals d'inversió i el valor afegit de les grans ciutats i àrees metropolitanes.

Així, durant els mesos de novembre i desembre, es va crear un grup de treball molt actiu que va comptar amb la col·laboració de l'Ivan Tosics, de l'Institut Metropolità de Budapest, per redactar el document de posicionament enviat a Europa.