Prats florits

Prat florit
Prat sec florit al parc de la Fontsanta | AMB

Els prats florits aporten múltiples beneficis, com l'atenuació de les altes temperatures o la millora de la qualitat de l'aire i del paisatge, i afavoreixen la pol·linització i la connexió amb la natura

Fitxa tècnica
Temes:
Biodiversitat, Parcs
Estat:
En curs
Tipus / Subtipus:
Projectes de biodiversitat / Parcs
Data d'aprovació:
Maig 2019
Municipi:
Tots els municipis
Descripció

Els prats florits són cobertes vegetals dominades per espècies herbàcies que, majoritàriament,  han crescut de manera espontània i aporten una millora paisatgística i ambiental dels parcs amb les seves floracions pràcticament durant tot l'any. Tot i que de vegades ens passa desapercebut, aquests prats ens aporten múltiples beneficis com són l'atenuació de les altes temperatures, la millora de la qualitat de l'aire i del paisatge, afavoreixen la pol·linització i l'apropament de la connexió amb la natura. A això s'afegeix un tret molt important, el seu potencial com a recurs per a la millora de la biodiversitat, tant per la seva diversa composició vegetal, com per ser suport d'aliment i refugi de fauna. Proveeixen multitud de recursos (pol·len, nèctar, matèria vegetal, substrat de nidificació, etc) i per tant són hàbitat per a multitud d'insectes i ocells que intervenen en el funcionament i equilibri dels ecosistemes.

La gestió sostenible dels prats florits es focalitza en una correcta gestió de les segues (freqüència, alçada, moment de l'any, selecció d'espècies, etc.). Adaptant en tot moment les segues amb les necessitats d'ús  i de seguretat fent segues selectives a l'estiu per evitar incendis o per mantenir el pas pels camins dels parcs.

Objectius

  • Realitzar una gestió més sostenible dels prats florits, optimitzant els recursos (aigua, combustibles, adobs, productes fitosanitaris, etc ) destinats i millorant la qualitat final.
  • Realitzar una gestió racional enfocada a disposar d'espais verds més saludables evitant l'aplicació de productes químics com els herbicides millorant la qualitat de vida de les persones
  • Reduir l'erosió i afavorir la millora del sòl, assegurant un banc de llavors que garanteixin el recobriment vegetal i la millora microbiana.
  • Potenciar la millora de la biodiversitat dels parcs, sent els prats cobertes herbàcies que constitueixen l'hàbitat de nombrosa fauna i poden albergar la diversitat biològica d'algunes espècies en regressió, com ara les orquídies.
  • Aconseguir espais d'interrelació entre la natura, la ciutat i les persones.

Com anar-hi
Transports al voltant de...
Enllaços relacionats

Actuacions realitzades

Publicacions relacionades
Prova: $provaURL