Etiquetes ambientals per a vehicles

| Tema: Mobilitat sostenible

L'àrea metropolitana ja disposa d'un sistema per gestionar episodis de contaminació atmosfèrica

Informació que inclou l'etiqueta ambiental


L'Ajuntament de Barcelona, l'AMB i la Generalitat de Catalunya han treballat conjuntament amb la DGT per establir el sistema per identificar els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, sistema que permetrà gestionar els episodis d'alta contaminació o les zones de baixes emissions als centres urbans.

La missió d'aquest sistema és discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient i esdevenir un instrument eficaç a l'hora de gestionar, per exemple, els episodis d'alta contaminació, o d'establir zones de baixes emissions als centres urbans. El sistema, a més, promou els vehicles propulsats per energies alternatives.

Una eina comuna

Les tres administracions han treballat conjuntament amb la DGT per definir els criteris de classificació dels cotxes i furgonetes i per establir, com a prova pilot, l'emissió i l'enviament de les etiquetes a tota la demarcació de Barcelona. D'aquesta manera, el mes de març passat es va materialitzar la primera de les etiquetes adhesives, l'anomenada "zero emissions", de color blau, i es va enviar als 3.200 titulars de vehicles elèctrics de l'àrea metropolitana. Durant el mes de juliol la van rebre els 9.700 titulars dels vehicles ECO, en aquest cas, de color blau/verd.

Aquest mes el procés culminarà amb la tramesa de les etiquetes identificades amb una B –unes 500.000, de color groc– i C –unes 260.000, de color verd–. Els titulars dels vehicles més antics i contaminants no rebran cap distintiu ambiental.



La col·locació de l'adhesiu és voluntària, i es recomana fer-ho a la part inferior dreta del vidre del vehicle per permetre'n la visibilitat.

"L'etiquetatge facilitarà l'establiment i l'entrada en funcionament de les tres zones de baixes emissions proposades per l'AMB, on s'anirà impedint de manera progressiva la circulació dels vehicles més nocius", ha exposat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda. "Així mateix, des de l'AMB proposem reorientar les ajudes cap als propietaris dels vehicles més antics, especialment cap als de menors ingressos", ha afegit Poveda.

Les tres administracions treballen de forma coordinada i els grups de treball s'han organitzat perquè estiguin unificats i donin una resposta conjunta a la contaminació atmosfèrica i a la millora de la qualitat de l'aire.

Documents relacionats