Gestió metropolitana de residus

| Tema: Residus

Primera reunió del Consell Assessor d'Ecologia de l'AMB

El 23 de febrer, va tenir lloc la primera reunió del Consell Assessor d'Ecologia de l'AMB. Aquest òrgan, creat el juny del 2021, està format per tècnics de l'àrea d'Ecologia de l'AMB, representants d'altres administracions com l'Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència de Residus de Catalunya. També hi participen entitats del territori, com Ecologistes en Acció, diverses universitats públiques (UPF, ICTA-UAB) i entitats del tercer sector.

La primera reunió del Consell Assessor ha estat una sessió monogràfica sobre la gestió de residus per part de l'AMB. S'han exposat als membres del Consell els indicadors de la gestió residus de l'últim any, així com del futur de la recollida dels ajuntaments metropolitans. Aquest passa pel seguiment del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2017-2025 (PREMET25), que marca el camí per arribar al 55 % de recollida selectiva el 2025, al 60 % el 2030 i al 65 % el 2035.

Eloi Badia, vicepresident d'Ecologia de l'AMB, va voler "donar en valor l'Acord metropolità Residus Zero, un acord polític i institucional que ha donat com a fruit una estratègia conjunta per a la gestió dels residus municipals, i que ha aconseguit un compromís de tots els ajuntaments i partits metropolitans a favor de la individualització de residus i el porta a porta".

El nou paradigma de gestió de residus impulsat per l'AMB impulsa un model basat en una individualització més gran de la recollida, de manera que s'identifiquin els hàbits de separació a escala personal/familiar. Tots les actors participants en el Consell Assessor han coincidit en què el ritme de millora encara és massa lent, i cal treballar perquè més municipis facin el gran salt endavant.

Al llarg del darrer any, tots els municipis metropolitans han treballat per identificar quin és el nou model més adient en cada cas, basat en la identificació de la participació a través de la recollida porta a porta o dels contenidors intel·ligents. En un futur proper s'espera que tots aquests municipis comencin a implantar aquests models, seguint les passes dels que ja ho han fet, com Torrelles de Llobregat, Tiana, el Papiol i Corbera de Llobregat.

El Consell Assessor també obre el treball per definir una nova fiscalitat de recollida de residus, que reforci la participació de la població en la recollida selectiva, de manera més justa i reconeixent la participació en els nous models de recollida.

Esquema


Nou espai de transparència i participació

El Consell Assessor d'Ecologia està ideat com un espai de transparència i participació. El fet de comptar amb la participació d'una diversitat d'actors del territori suposa un exercici de bon govern, que tindrà un paper clau a l'hora de compartir, proposar i consensuar les actuacions que orientin els plans i programes de l'AMB en clau d'acció climàtica, i en relació als reptes que planteja la Declaració d'emergència climàtica feta per l'AMB fa un any.

Aquesta declaració integra cinc reptes transversals, sobre els quals pivoten les accions que cal dur a terme durant els propers anys, amb la finalitat d'assolir els objectius que estableix la Unió Europea de reducció d'emissions el 2030 i neutralitat climàtica el 2050.

Consell Assessor d'Ecologia

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB