Presentació
Què és l'EMA?
Autoritats Metropolitanes Europees (EMA) és una xarxa de representants polítics de les principals ciutats i àrees metropolitanes europees. L'Àrea Metropolitana de Barcelona va presentar aquesta iniciativa el 2015, que s'ha convertit en una plataforma de diàleg polític entre metròpolis, institucions europees i governs nacionals.
L'objectiu principal de l'EMA és proporcionar un espai per debatre els reptes de la governança metropolitana europea i definir les bases per a una col·laboració entre les principals metròpolis d'Europa. Aquest treball conjunt queda reflectit en estudis, reunions i projectes, i en un fòrum anual que conclou amb una declaració política adoptada pels participants per defensar una dimensió metropolitana de les polítiques europees. L'EMA també s'ha convertit en una plataforma activa de diàleg amb alts representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Comitè de les Regions.
Puja
Per què l'EMA?
Avui dia, més del 70 % de la població europea viu en zones urbanes i 3/5 parts resideix en àrees metropolitanes. Les metròpolis contemporànies s'han convertit en espais de benestar i d'oportunitats, i en impulsores de la innovació i la productivitat. Tanmateix, reptes com ara l'atur, la pobresa, la manca d'habitatge assequible, els problemes de mobilitat i la contaminació de l'aire també es concentren a les àrees metropolitanes. Cal un plantejament supralocal per abordar aquests reptes a l'escala adequada. La governança metropolitana ofereix el marc necessari per fer-ho i té un rol indispensable, ja que garanteix la cohesió social i la qualitat de vida a la UE.
Les àrees metropolitanes i les ciutats tenen un paper decisiu en el desenvolupament eficient de les polítiques a escala local, regional, nacional i europea. La creació d'un espai de debat polític com l'EMA té la voluntat de compartir experiències entre metròpolis europees, impulsar projectes conjunts i posicionar-se i defensar els seus interessos davant la Unió Europea i els estats amb l'objectiu de proporcionar la comprensió i cooperació necessàries entre la governança europea i metropolitana per assolir els objectius socials, econòmics i ambientals que es pretenen.
L'EMA facilita el debat sobre aquests temes entre representants de metròpolis europees amb realitats urbanes similars. Celebra un fòrum anual per compartir experiències i solucions i per unir forces, tot plegat en estreta col·laboració amb xarxes europees i mundials rellevants com Metropolis, Eurocities i Metrex.
Puja
Fòrum anual de l'EMA
L'EMA celebra el seu fòrum cada any en una metròpolis diferent.
-
Amsterdam 2024
La trobada, celebrada a Zaandstad (àrea metropolitana d’Amsterdam) va reunir 25 alcaldes, presidents, vicepresidents i representants de les principals metròpolis europees, en un esforç per defensar la perspectiva metropolitana en l’àmbit europeu i debatre sobre polítiques que propiciïn el benestar de la ciutadania a les àrees metropolitanes i grans aglomeracions urbanes.
-
Hèlsinki 2023
El 29 de setembre de 2023 s'ha celebrat a Hèlsinki el fòrum EMA, que enguany s'ha centrat en la mitigació del canvi climàtic amb solucions ecològiques i digitals. A la capital finlandesa s’han reunit representants polítics i tècnics de 25 metròpolis europees, el ministre finlandès de Canvi Climàtic i representants de les xarxes Metropolis i Metrex, així com d’ONU Habitat, per considerar solucions estratègiques comunes i decidir propostes per a la futura Comissió Europea i el Parlament Europeu.
L'objectiu comú és aprofitar el potencial d'innovació de les regions, les solucions energètiques i d'economia circular, així com els mètodes verds i digitals com a motor del desenvolupament europeu.
-
Katowice 2022
L'Àrea Metropolitana de Katowice (Metropolia GZM) va acullir la setena edició de l'European Metropolitan Authirities els dies 26 i 27 de juny amb la participació d'una vintena de representants polítics de les principals metròpolis d'Europa. En aquesta edició s'ha debatut sobre com fer les nostres metròpolis més inclusives, segures, resilients i sostenibles. -
Porto 2021
El 2021 s'ha celebrat la sisena edició del fòrum anual de l'EMA a Porto durant els dies 11 i 12 de novembre, que ha tractat de la recuperació econòmica de les metròpolis després de la pandèmia i en la transició cap a ciutats més digitals i sostenibles, específicament, en l'àmbit de la mobilitat, la neutralitat climàtica, la transformació digital, la recuperació i la governança.
Porto 2021 -
Lió 2019
La 5a edició de l'EMA va tenir lloc a Lió els dies 4 i 5 juny de 2019, en el marc del II Festival Internacional d'Habitatge Social. El fòrum d'aquest any, en el qual hi van participar representants polítics de 26 ciutats i àrees metropolitanes, es va centrar en els reptes socials metropolitans, com ara la governança metropolitana per a la cohesió social i territorial, el creixement econòmic inclusiu i una planificació urbana que proporcioni solucions socials per a tothom.
Lió 2019 -
Roma 2018
La quarta edició del Fòrum EMA es va celebrar a Roma l'octubre del 2018 amb la participació de representants polítics de 22 ciutats i àrees metropolitanes. El tema principal va ser "Europa per a les metròpolis", i els participants van debatre sobre els nous reptes per a les àrees metropolitanes en matèria de medi ambient, mobilitat sostenible, economia global i polítiques socials.
Roma 2018 -
Varsòvia 2017
Un total de 25 ciutats i àrees metropolitanes van participar a l'edició de l'EMA del 2017, celebrada a Varsòvia. S'hi van debatre temes com la solidaritat metropolitana i el paper de les àrees metropolitanes en la Política de Cohesió de la UE post-2020, i s'hi van compartir bones pràctiques de col·laboració entre àrees metropolitanes. La jornada va culminar amb la signatura de la Declaració de Varsòvia, per part de tots els participants, que recolzava la continuïtat de la Política de Cohesió més enllà del 2020 i reclamava un paper més important de les àrees metropolitanes en el seu desenvolupament.
Varsòvia 2017 -
Torí 2016
La ciutat de Torí va celebrar, el 12 de febrer del 2016, la segona edidió del Fòrum EMA "Cap a una agenda metropolitana comú". Hi van participar les principals xarxes i organismes internacionals, com la presidència neerlandesa de la UE, i representants polítics de 32 ciutats de 16 països (22 noves metròpolis respecte de l'any anterior), entre elles les àrees metropolitanes de París, Lió, Madrid, Bilbao, Viena, Budapest, Varsòvia, Stuttgart, Atenes, Hèlsinki, Poznan, Milà, Florència, Bolonya o Lisboa.
Torí 2016 -
Barcelona 2015
Barcelona va acollir la primera trobada EMA "Conferència sobre governança metropolitana i competitivitat territorial" el 13 de març de 2015, amb representants polítics de 15 ciutats de 10 països diferents (Viena, París, Brussel·les, Torí, Bolonya, Tolosa, Porto, Rennes, Lille, Marsella, Liverpool, Varsòvia, Oslo, Novi Sad i Barcelona), a més de l'OCDE i d'altres xarxes mundials i europees de ciutats (CGLU, Metropolis, Eurocities, Metrex, FMDV i Medcities).
El 1r Fòrum EMA va permetre als polítics europeus compartir i conèixer com actuen altres autoritats locals per garantir un bon desenvolupament urbà sostenible, competitiu i socialment inclusiu.
L'AMB va generar així un espai de debat polític per construir conjuntament les metròpolis europees del futur, liderades per autoritats metropolitanes proactives, dinàmiques, innovadores, obertes a la participació i que treballen per la millora de la qualitat de vida de les persones.
Barcelona 2015
Puja