S'inicien les obres de construcció de 40 habitatges públics sostenibles i dissenyats amb perspectiva de gènere a Sant Feliu de Llobregat

| Tema: Habitatge

Es tracta de la promoció del carrer d'Anselm Clavé, que tindrà 40 habitatges amb protecció oficial (HPO) que s'adapten a les noves necessitats socials
El disseny dels pisos també es basa en la sostenibilitat, la flexibilització dels usos i la socialització amb els veïns

Inici de les obres de promoció Anselm Clavé a St. Feliu

L'AMB, a través de l'IMPSOL, ha començat la construcció d'aquesta nova promoció d'habitatges amb protecció oficial (HPO) al carrer d'Anselm Clavé, a Sant Feliu de Llobregat. L'arquitecte redactor del projecte i director de les obres és Guillermo López (MAIO).

En la visita d'obres d'aquest dimecres, Ramon Torra, gerent de l'AMB i conseller delegat de l'IMPSOL, ha afirmat que aquesta promoció és una fita més en el procés de construcció d'un parc públic de 1.200 habitatges amb l'IMPSOL, juntament amb tots els altres que es preveuen amb Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), aquests 4.500, o el nou pla a partir del protocol signat amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per construir 1.200 habitatges més de lloguer a l'àrea metropolitana.

Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat ha explicat que "per a nosaltres és una gran fita poder anar assolint els programes i les accions que tenim plantejades en el Pla d'habitatge, així que tot el que tingui a veure amb garantir el dret a l'habitatge o fomentar l'accés de moltes persones que queden fora del mercat a un habitatge públic, en aquest cas de lloguer o de compra, és una molt bona notícia. I això, acompanyat de les polítiques de l'AMB, dona aquesta tranquil·litat, aquest reforç i aquesta seguretat que poc a poc ho podem anar assolint".

Muñoz ha recordat que "aquesta és una de les accions previstes. Tenim també aquí darrere la 3a i la 4a planta del carrer del Pla. La tercera planta ja està habitada, i ara ens queda per construir i habitar la quarta. Així que molt contents, perquè tot el que té a veure amb les polítiques d'habitatge costa molt veure'n el resultat, i s'ha de tenir molta planificació i una mirada llarga de futur. Així que poder anar assolint aquestes fites és molt important per a nosaltres."

Aquest projecte preveu la construcció de 40 habitatges amb protecció oficial, 40 places d'aparcament, 40 trasters i 2 locals. La meitat dels habitatges estan destinats a la venda i l'altra meitat, al lloguer.

L'edifici, que es troba aïllat, està situat en un espai obert entre els carrers de la ciutat i els carrers industrials, i pretén integrar la zona industrial i la trama urbana de Sant Feliu de Llobregat. La seva existència implicarà una millora de la qualitat urbana i afavorirà la permeabilitat entre el carrer d'Anselm Clavé i el parc que hi ha darrere.

La sostenibilitat i les noves tipologies d'habitatge són els eixos estratègics del futur edifici. Les particularitats principals de la promoció són les següents:

  • Habitatges d'una gran flexibilitat, qualitat i lluminositat, majoritàriament amb 5 estances versàtils (3 habitacions dobles potencials) en menys de 62 m2 útils. S'eliminen les zones de pas i es connecten les diferents estances. Aquest disseny implica més sensació d'amplitud.
  • Habitatges versàtils, inclusius i desjerarquitzats: dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere.
  • Balcons que donen caràcter propi a l'edificació i que es conceben com a estances exteriors, de manera que permeten estar a l'aire lliure i gaudir del clima mediterrani.
  • Un pati central amb dues funcions bàsiques: regulació tèrmica i socialització. En referència a la regulació tèrmica, el pati central capta la radiació solar durant l'hivern i dissipa la calor durant l'estiu, alhora que facilita la ventilació creuada de tots els pisos. En relació amb la socialització, l'espai permet i facilita les relacions socials entre els diferents veïns.
  • Minimització de la despesa energètica, amb un elevat aïllament tèrmic, un sistema de producció d'aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció mitjançant aerotèrmia, un sistema elèctric de baix consum i una alta eficiència energètica. Totes aquestes estratègies han permès obtenir una qualificació energètica A en fase de projecte.
Promoció dins del Pla d'Habitatge Assequible de l'AMB i del Pla local de l'habitatge de Sant Feliu de Llobregat

Aquesta promoció de Sant Feliu de Llobregat forma part del Pla d'habitatge assequible que l'AMB va aprovar l'abril del 2017. Aquest full de ruta posarà en venda i lloguer més de 1.300 habitatges protegits a l'àrea metropolitana de Barcelona. També es preveu dins del Pla local de l'habitatge de Sant Feliu de Llobregat, 2017-2022, aprovat definitivament pel ple municipal de juny del 2017.

L'AMB continua treballant per construir habitatge públic assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona, amb l'objectiu de garantir el dret a l'habitatge com un dret bàsic de la ciutadania, per tal de potenciar la cohesió social, disminuir els desequilibris territorials i millorar la qualitat de vida dels habitants metropolitans. Per fer-ho, l'AMB disposa de 3 instruments importants: l'IMPSOL, Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) i el Consorci Metropolità de l'Habitatge.

A més, l'11 de desembre del 2020, l'AMB, la Generalitat i el Govern espanyol van signar un protocol de col·laboració que beneficiarà el territori metropolità pel que fa a l'habitatge públic a través del Pla per al lloguer assequible.

Documents relacionats
Enllaços relacionats