Nova tarifa metropolitana d'una zona a la metròpolis Barcelona

| Tema: Transport

L'any 2019 s'iniciarà amb la nova tarifa metropolitana entre els 36 municipis integrats a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

La nova tarifa metropolitana entra en vigor a partir de l'1 de gener de 2019. Tots els desplaçaments que tinguin origen i destinació a un dels 36 municipis metropolitans es podran fer amb títols d'una zona. Aquesta mesura va ser aprovada el passat 24 d'octubre per les administracions consorciades al si de l'ATM: la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per informar la ciutadania, l'ATM i l'AMB han posat en marxa aquesta darrera setmana de desembre una campanya informativa, que estarà activa durant tot el mes de gener de 2019. Principalment, la campanya se centra en ràdio, mitjans exteriors (autobusos i opis metropolitans), premsa, identificació en els punts de venda i xarxes socials.

"L'1 de gener, d'aquí a quatre dies, els ciutadans podran comprovar que és més econòmic desplaçar-se en transport públic pels 36 municipis que conformen la Metròpolis Barcelona", ha exposat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda. En aquest sentit, Poveda recorda que la nova tarifa metropolitana és un "acord històric, que acaba amb un greuge que afectava els desplaçaments quotidians dels ciutadans dels municipis metropolitans de la segona corona tarifaria".

"Com mesures com aquestes, afavorim i facilitem el canvi d'hàbits cap a una mobilitat més sostenible", ha exposat Poveda, que recorda l'objectiu de l'AMB de traspassar usuaris del vehicle privat al transport públic i reduir la contaminació atmosfèrica.

Nova tarifa metropolitana d'una zona a la metròpolis Barcelona


Municipis corona 1 zona tarifària
Badalona 1
Barcelona 1
Castelldefels 1
Cornellà de Llobregat 1
Esplugues de Llobregat 1
Gavà 1
l'Hospitalet de Llobregat 1
Montcada i Reixac 1
Montgat 1
El Prat de Llobregat 1
Sant Adrià de Besòs 1
Sant Boi de Llobregat 1
Sant Feliu de Llobregat 1
Sant Joan Despí 1
Sant Just Desvern 1
Santa Coloma de Gramenet 1
Tiana 1
Viladecans 1

Municipis corona 2 zona tarifària
Badia del Vallès 2C
Barberà del Vallès 2C
Begues 2A
Castellbisbal 2B
Cerdanyola del Vallès 2C
Cervelló 2B
Corbera de Llobregat 2B
Molins de Rei 2B
Pallejà 2B
La Palma de Cervelló 2B
El Papiol 2B
Ripollet 2C
Sant Andreu de la Barca 2B
Sant Climent de Llobregat 2B
Sant Cugat del Vallès 2C
Sant Vicenç dels Horts 2B
Santa Coloma de Cervelló 2B
Torrelles de Llobregat 2B

Cap municipi del sistema no ha canviat de zona tarifària, però a tots els desplaçaments que es facin dins l'àmbit dels 36 municipis metropolitans (que se situen a la primera corona i parcialment a les zones 2A, 2B i 2C de la segona corona) els aplica la nova tarifa d'una zona, tant si es fan amb títols integrats (excepció feta de la T-16) com si es fan amb bitllet senzill.

A la resta de títols socials (Targeta rosa metropolitana, T-4, Passi pensionista i targeta de pensionista de FGC) i als altres títols propis dels operadors inicialment no els aplica aquesta mesura.

Nova tarifa metropolitana d'una zona a la metròpolis Barcelona

Les relacions entre les diferents zones del sistema tarifari continuen funcionant de la mateixa manera: cal comptar el nombre de zones per les quals es transita durant el trajecte (excepció feta de les relacions amb origen i destinació entre els 36 municipis metropolitans).


ESTALVI DIRECTE I MILLORES DE SERVEI

Aquesta homogeneïtzació tarifària arreu de la Metròpolis Barcelona suposarà per a alguns trajectes una reducció del preu del títol. En alguns casos, com amb la T-10, suposarà fins a gairebé un 50% d'estalvi directe.

Preus dels títols i estalvi econòmic
Preu 2 zones Preu 1 zona Estalvi econòmic
%
Bitllet senzill 3,10 € 2,20 € 0,90 € 29%
T-10 20,10 € 10,20 € 9,90 € 49%
T-50/30 - 43,50 € - -
T-70/30 88,05 € 60,90 € 27,15 € 31%
T-mes 72,70 € 54,00 € 18,70 € 26%
T-trimestre 196,50 € 145,30 € 51,20 € 26%
T-jove 142,00 € 105,00 € 37,00 € 26%
T-dia 13,10 € 8,60 € 4,50 € 34%

Amb aquesta reducció del títol del bitllet, es preveu un augment de la demanda de transport públic. Previsiblement, s'estima un increment de 4,6 nous milions de viatges.

D'altra banda, des de l'AMB, es recorda que, a banda de la implantació de la tarifa metropolitana, des de l'organisme metropolità també s'estan treballant i desenvolupant millores del servei de transport públic i infraestructures en els 18 municipis metropolitans de la segona corona.

Tot, amb l'objectiu de fer més accessible el transport públic i facilitar a la ciutadania el canvi d'hàbits cap a una mobilitat més sostenible, minimitzant l'ús del vehicle privat i reduint la contaminació atmosfèrica de la metròpolis de Barcelona.

Documents relacionats