La superfície de dunes de les platges metropolitanes augmenta gairebé 5 hectàrees

| Tema: Platges

L’increment dunar, equivalent a quasi cinc camps de futbol, reforça la protecció del litoral contra els temporals.
L’estrena de 14 pèrgoles d’ajut al bany faciliten des d’enguany l’accessibilitat a la platja de les persones amb discapacitat.
Les dutxes i els rentapeus segueixen en desús per maximitzar l’estalvi d’aigua en ple estat d’excepcionalitat per sequera.

L’inici de la temporada alta de bany coincideix amb  un augment d’extensió de les dunes metropolitanes. Malgrat la regressió estructural del litoral metropolità, la superfície dunar s’ha incrementat 45.100 m2 en set anys, xifra equivalent a 4,5 camps de futbol. Les dunes de Castelldefels han crescut un 21 % des del 2013, és a dir, uns 49.709 m2. En el cas de Gavà, l’ecosistema s’ha incrementat gairebé un 15 %, equivalent a 9.176 m2.

Els sistemes dunars són un pilar fonamental de la gestió integral de les platges metropolitanes, ja que  actuen com a escuts protectors contra els temporals i com a reservori de sorra flexible.

Malgrat que ara comença l’època de sol i calor, es consolida l’aposta per una desestacionalització de la temporada, una diversificació d’usos i una oferta de serveis durant els 365 dies l’any, per convertir les platges en un espai públic de primera categoria, d’alta qualitat i preservació ecològica.

14 noves pèrgoles d’ajut al bany

La novetat més destacada d’aquesta temporada en relació amb les instal·lacions és la col·locació de pèrgoles d’ajut al bany. Aquest estiu, després de dues temporades fent proves pilot, l’AMB en disposa de 14 a tot el litoral metropolità, amb una inversió de 315.000 €.  Aquestes pèrgoles permeten als usuaris amb discapacitat disposar d’una zona d’ombra i terreny pla, sense inclinacions.

Són plataformes modulars de 25 m2, amb fusta, estructura d’acer i sostre de vímet, que proporcionen una ombra densa i fresca a les persones amb discapacitat que hagin d’esperar el servei d’ajuda al bany. Completen els accessos adaptats que ja compten amb passeres d’ample especial.

Les platges metropolitanes: oasis tèrmics nocturns i espais adaptats a la sequera. La successió d’estius cada vegada més tòrrids, amb més freqüència de nits tropicals, ha implicat un canvi d’hàbits i usos de les platges. Els usuaris tendeixen a anar-hi en hores nocturnes i les fan servir com a oasis tèrmics, per fugir de les altes temperatures i la xafogor. Aquesta nova tendència també comporta una adequació del servei de neteja, amb reajustaments horaris i un increment de la neteja manual.

La previsió d’un estiu més càlid de l’habitual ve acompanyada d’una conjuntura de sequera extrema. Malgrat els ruixats i les pluges d’aquest mes de maig, segueix vigent la fase d’excepcionalitat per sequera. S’han activat un seguit de mesures per reduir el consum d’aigua, que es mantindran vigents aquest estiu:

  • Dutxes i rentapeus en desús, tret de les platges de Barcelona, on en funciona una per platja.
  • Neteja manual de mobiliari i instal·lacions.
  • Renovació de claus de pas intern de totes les dutxes i rentapeus per limitar al màxim les possibles pèrdues de les conduccions.
  • Control exhaustiu dels comptadors per tal d’eliminar al màxim les pèrdues d’aigua a les conduccions.
  • Reducció del temps de resposta en cas de detectar fuites als equipaments de l’AMB.

L’estalvi d’aigua aproximat amb les dutxes tancades és de 20.000 m3 mensuals, de tal manera que entre juny i setembre s’estalviaran 80.000 m3.

La neteja manual dels equipaments s’ha començat a aplicar des de fa dos mesos, moment en què es va decretar l’estat d’excepcionalitat. D’aquesta manera, es redueix al màxim l’ús de mànegues a pressió, que ha permès estalviar més d’un 80 % d’aigua.

Pas endavant en la col·laboració amb el Ministeri

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic MITECO ha posat en marxa un paquet de cinc projectes que donaran resposta a la regressió estructural del litoral metropolità. La descontaminació de la platja del litoral de Sant Adrià de Besòs ja està en marxa, mentre que l’estabilització de les platges de Barcelona es troba en procés de licitació (veure dossier de premsa).
 

Enllaços relacionats
On
Marker
Passeig marítim / carrer Ametller Gavà