L’AMB presenta la nova electrolinera de Sant Boi, que comença a dibuixar una de les xarxes públiques de punts de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa

| Tema: Electrolineres

L’organisme metropolità i l’Ajuntament de Sant Boi han presentat la nova instal·lació de recàrrega ràpida aquest matí al municipi, on s’ha creat un hub de mobilitat de baixes emissions, que inclou també FGC, AMBici i Bus Metropolità. El pla d’expansió de la xarxa d’electrolineres de l’AMB preveu que la xarxa passi de les 10 actuals a 102 a finals del 2024

Acte 13 desembre

L’AMB ha presentat avui dimecres, 13 de desembre, a Sant Boi de Llobregat, la nova electrolinera de recàrrega ràpida que s’ha instal·lat al municipi, un nou model que suposa el tret de sortida del pla d’expansió del servei Electrolineres AMB, per ampliar els punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona. Amb aquesta estratègia, com ja es va anunciar el passat mes d’octubre, l’AMB crearà, l’any vinent, una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa.

En l’acte de presentació d’aquesta nova electrolinera de recàrrega ràpida (60 kW), que forma part d’un hub de mobilitat sostenible, hi han assistit el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón, la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.

Avui donem el tret de sortida i comencem a fer realitat un ambiciós pla d’expansió de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, que ens convertirà en un referent del sud d’Europa. Aquest pla i aquestes noves infraestructures ens permeten avançar en la descarbonització de la mobilitat, un dels principals reptes actuals, i facilitar al ciutadà alternatives més netes i sostenibles per desplaçar-se”, explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón.

"L'entrada en servei d'aquesta electrolinera és un pas important per consolidar el paper de Sant Boi com a ciutat referent de la mobilitat sostenible i de l'aposta per l'ús d'energies alternatives menys contaminants. Mitjançant aliances amb administracions com l'AMB i mitjançant la col·laboració públicoprivada estem promovent un canvi de model on el vehicle elèctric ha de ser sens dubte la peça central. L'existència d'una xarxa àmplia de punts de càrrega a disposició de la ciutadania és fonamental per poder avançar amb garanties cap a aquest nou model, que a Sant Boi hem començat a identificar amb la marca 'Citimob. Sant Boi Motor de la Mobilitat Sostenible'. Aquesta marca, presentada durant el darrer cap de setmana a la Fira de la Puríssima, aplega els concessionaris de vehicles del nostre municipi”, explica l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.

 

Descarbonització: hub de mobilitat sostenible a Sant Boi de Llobregat

L’electrolinera presentada avui, l’onzena de l’AMB, finançada amb una subvenció MOVES, s’ubica al costat de l’estació de FGC de Sant Boi de Llobregat, i comparteix ubicació amb una parada de taxis, una estació de l’AMBici (el servei de bici pública metropolitana), una electrolinera solar de l’AMB i parades de Bus Metropolità (diürn i nocturn). D’aquesta manera, es potencia un hub de mobilitat sostenible, amb una àmplia oferta i alternatives de transport de baixes emissions encaminades a la descarbonització, un dels principals reptes que marca Europa per a l’any 2030

Concretament, disposa de dos connectors COMBO que es poden utilitzar simultàniament i dues places d’estacionament. Per utilitzar-la, com la resta d’electrolineres de l’AMB, cal registrar-se a l’app AMB Electrolineres. La recàrrega s’activa amb la mateixa aplicació i el temps màxim és de 30 minuts.

L’AMB també recorda que, a partir de l’1 de gener del 2024, un cop finalitzat el període de promoció gratuït i seguint el model de tarifació de Barcelona ciutat i l’estratègia de la resta d’Europa de sostenibilitat econòmica i transició energètica, el servei AMB Electrolineres, que fins ara havia estat gratuït, passarà a ser de pagament.

 

Ampliació de la xarxa d’electrolineres de l’AMB

Amb aquesta nova estratègia, l’AMB passarà de les 10 electrolineres actuals a una àmplia xarxa de 102 electrolineres, que permetran donar servei i carregar simultàniament 367 vehicles elèctrics. D’aquestes 102, n’hi haurà 63 de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 de solars (fotolineres).

Per executar aquesta ampliació de la xarxa i arribar a disposar de 102 electrolineres públiques a la metròpolis de Barcelona, l’AMB instal·larà, d’una banda, 45 noves electrolineres de recàrrega ràpida i semiràpida, finançades amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Es distribuiran de la manera següent: 3 electrolineres disposaran de punts de recàrrega ultraràpids i semiràpids, hi haurà 31 electrolineres amb punts ràpids i semiràpids i 11 electrolineres tindran punts de recàrrega semiràpids.

L’AMB preveu que aquest pla d’expansió tindrà un cost global de quatre milions d’euros, dos milions dels quals provindran de subvencions del FEDER.

D’altra banda, el servei Electrolineres AMB també passarà a integrar 28 electrolineres solars de l’AMB, que són punts de recàrrega equipats amb una marquesina fotovoltaica que proporciona energia d’origen solar als vehicles elèctrics. Finalment, el servei AMB Electrolineres també integrarà 10 electrolineres municipals, gestionades ara pels ajuntaments, i 8 electrolineres cedides per TMB.

En finalitzar l’expansió, la pràctica totalitat de municipis de la metròpolis de Barcelona comptarà amb electrolineres. En funció de la població i extensió del terme municipal, cada municipi podrà tenir entre 1 i 8 electrolineres públiques metropolitanes.

L’AMB va iniciar l’establiment de la seva xarxa d’electrolineres l’any 2015. Actualment, a banda d’aquesta nova electrolinera, la infraestructura disposa de 10 punts de recàrrega ràpida que distribueixen més de 175.000 kWh cada mes, amb 9.200 recàrregues mensuals, segons dades de l’octubre del 2023. Diàriament, de mitjana, en cada punt es fan entre 25 i 30 recàrregues. Aquests punts estan ubicats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí.

On
Marker
Electrolinera 08830, Sant Boi de Llobregat