L'AMB aprova la declaració d'àrees d'habitatge tens dels 34 municipis metropolitans que ho han sol·licitat

| Tema: Habitatge

Amb l'acord adoptat avui pel Consell Metropolità de l'AMB, 20 municipis renoven per cinc anys més la declaració d'àrea d'habitatge tens aprovada el setembre del 2020
També s'ha aprovat inicialment la declaració de 10 municipis, amb la qual cosa ja són 14 els municipis on es preveu aprovar definitivament la declaració al ple del mes de setembre
L'objectiu d'aquesta declaració és regular el mercat de lloguer d'habitatges per desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins

Vista aèria Badalona

El Consell Metropolità d'aquest dimarts 27 de juliol ha renovat per cinc anys més la declaració d'àrees d'habitatge tens dels següents municipis: Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. 

Així mateix, els municipis de Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Tiana queden aprovats inicialment i s'afegeixen als de Begues, Castellbisbal, el Papiol i Torrelles de Llobregat. Es preveu que tots quedin aprovats al proper ple de setembre, després del període d'informació pública.

En total, l'AMB ha tramitat les 34 peticions que ha rebut per part dels municipis metropolitans. En el cas de Barcelona ciutat, la declaració es farà a través del mateix Ajuntament i en el municipi de Badia del Vallès, ateses les seves característiques especials, no s'estima necessari tramitar la declaració.

Àrea d'habitatge tens: llei, regulació i mesures

La declaració d'una àrea d'habitatge tens deriva de la Llei 11/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre, que estableix una sèrie de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes de lloguer d'habitatge.

L'objectiu d'aquesta Llei és regular la contenció i moderació de rendes en aquests contractes de lloguer per evitar l'increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins. La llei determina que els propietaris d'habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l'índex de referència de preus de lloguer. En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 €.

Aquesta declaració regula 4 aspectes concrets: àmbit, durada, reducció de l'índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d'excloure els habitatges de més de 150 m2.

La declaració d'habitatge tens és possible si es compleix una d'aquestes tres condicions: que l'àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l'habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys.

L'AMB té la competència d'aprovar la declaració d'habitatge tens als 35 municipis metropolitans que deriva de l'article 3 de la Llei 11/2020. Aquest article diu que el procediment per a la declaració d'àrees amb mercat d'habitatge tens correspon a la Generalitat de Catalunya, que ho declara per a la resta de municipis del territori català. A banda, l'Ajuntament de Barcelona té la potestat de fer la declaració al seu municipi.

Procediment per aprovar la declaració d'habitatge tens

  • El municipi ha de demanar a l'AMB o a la Generalitat la tramitació d'aquesta regulació.
  • L'Administració competent, en aquest cas, l'AMB, ha d'obrir un període de consulta i audiència pública.
  • L'AMB elabora una memòria per comprovar si al municipi en qüestió es compleix una de les tres condicions que marca la Llei.
  • L'Ajuntament emet un informe preceptiu després de rebre aquesta memòria.
  • Aprovació inicial de la resolució per part del Consell Metropolità.
  • Període d'exposició pública durant 30 dies. Es pot sol·licitar la tramitació per urgència segons l'article 3.7 de la Llei.
  • Aprovació final de la resolució, amb l'acceptació i declinació de les al·legacions aportades durant el període d'exposició pública.

Documents relacionats