L’AMB, pionera en reproduir la rèplica digital de la metròpolis de Barcelona per a edificacions i infraestructures

| Tema: Digitalització

L’ens metropolità participa com a vocal al comitè tècnic nacional de digitalització de la informació per a l’edificació i l’obra civil. El pròxim repte és impulsar la normalització per a l’intercanvi d’informació entre el món de la cartografia i el món de l’edificació.

L’AMB és la primera administració d’Espanya que utilitza la cartografia digital del territori aplicada a la construcció de l’espai públic, l’obra civil i les infraestructures. Es tracta de la combinació d’un model digital amb l’anomenada tecnologia BIM (Building Information Modeling).

Aquesta tecnologia integra dades estructurades per generar una representació digital d’un element (obra civil, edificis...) durant tot el seu cicle de vida, des de la planificació i el disseny fins a la gestió i l’explotació, passant per la construcció.  

La transformació digital en el sector de l’arquitectura, l’enginyeria i la construcció és un pas endavant per millorar el disseny i la transformació de la metròpolis de Barcelona cap a un model intel·ligent i integrat en què la superposició i connexió de dades en un model en 3D permet fer el seguiment de la vida útil d’un equipament o edifici. Aquest format és obert i interoperable, és a dir, qualsevol programari el pot utilitzar. 

Els models BIM del territori metropolità permeten donar continuïtat territorial als diferents projectes d’edificació i obra civil perquè doten l’entorn dels projectes de cartografia en tres dimensions. 
Les principals prestacions i millores que ofereix són les següents: 

  • Monitoratge de la radiació solar.
  • Optimització del consum energètic d’un edifici.
  • Seguiment de l’estat de la vida útil dels materials de l’edifici.
  • Estudis de radiació o incidència solar.
  • Anàlisi de la contaminació sonora i estudis de l’enllumenat públic

En aquesta línia, l’organisme metropolità treballa per apropar la cartografia al món BIM i aposta per crear una normativa que estandarditzi l’ús d’aquest producte en el sector de l’arquitectura i l’enginyeria. 

Enllaços relacionats