El Consell General del PEMB aprova per unanimitat el compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions

| Tema: Acció de govern

Jaume Collboni i Janet Sanz aposten per la regió metropolitana de Barcelona com a clau per abordar els grans reptes: canvi climàtic, habitatge, mobilitat, equitat social i competitivitat

PEMB
PEMB | AMB

Alcaldes i alcaldesses del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona, les entitats més significatives d’aquest territori, entitats fundadores del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona PEMB com Port de Barcelona, AENA, la Cambra de Comerç, el Cercle d’Economia, la Fira de Barcelona, CCOO, UGT, Foment del Treball, el Consorci de la Zona Franca i la UB han aprovat avui durant el Consell General del PEMB el Compromís Metropolità 2030, el nou Pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions, que ja va avalar el Consell Rector de l’associació el passat 17 de novembre.

Durant els seus discursos, tant el president del PEMB, Jaume Collboni, com la presidenta de la Comissió Executiva, Janet Sanz, han posat de manifest la necessitat de de definir un full de ruta amb tots els actors implicats per tal de fer el salt d’escala necessari a la regió metropolitana de Barcelona, més enllà de l’àrea metropolitana i els seus 36 municipis, a l’hora de fer front als principals reptes de futur. 

“El món ha canviat, com també ho ha fet el nostre territori. Si volem que Barcelona sigui rellevant en el context global, és necessari considerar-la com la regió metropolitana de més de cinc milions d’habitants que ja som”, ha assegurat Collboni, qui ha recordat que “la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes, l’accés a l’habitatge, la competitivitat de les empreses, la mobilitat i el compromís que la transició digital no deixi ningú enrere reclamen una acció coordinada en l’escala de la ciutat real. És a dir, de la ciutat metropolitana”. 

En aquesta mateixa línia, Sanz ha posat de manifest que l’AMB és “l’únic govern metropolità de l’Estat” i que “avui fem un pas endavant”. A més a més ha recordat que “per fer front a les desigualtats cal una sobirania metropolitana, que és la clau per desenvolupar la transició ecològica a casa nostra i el mateix val quan parlem de la construcció d’habitatge públic o de prestacions socials”. Així mateix, la presidenta de la Comissió Executiva ha explicat que els reptes del segle XXI “estan marcats per l’emergència climàtica, que desafia les divisions administratives i, per tant, exigeix una resposta coordinada de les ciutats”.

Tots dos han coincidit en què aquesta metròpolis dels 5 milions ha de tenir una estructura federal i policèntrica, com ho és la seva realitat urbana. I perquè això sigui possible, cal implicar-hi tots els actors de la metròpolis i tenir en compte la seva visió: des dels ajuntaments i les administracions públiques, fins al sector privat, passant pel món acadèmic i la ciutadania, amb la complicitat necessària dels mitjans de comunicació per tal de fer-ne pedagogia. En definitiva, del conjunt de la quíntuple hèlix. “O remem plegats, o no ens en sortirem”, ha insistit Collboni, que ha assegurat que buscarà complicitat d’entitats com l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, i ha situat el PEMB com l’espai necessari per tenir el conjunt de debats sobre una ciutat metropolitana oberta i integradora. 

Precisament el coordinador general del PEMB, Oriol Estela, ha posat de manifest que “un dels objectius del Compromís Metropolità 2030 és contribuir a estructurar abans del canvi de dècada més capacitat d’acció a escala de la regió metropolitana, de caire col·laboratiu, que superi les dificultats derivades de les delimitacions administratives i sàpiga adaptar-se a la geometria variable dels reptes”. 

 

El Compromís Metropolità 2030

Durant la conversa entre la presentadora, Odei Etxarte, i Oriol Estela, s’han desgranat les tres grans novetats del Pla: 

  1. El seu enfocament basat en missions.
  2. El focus situat en la reducció de desigualtats en el context de l’emergència climàtica.
  3. El salt d’escala territorial.

Així doncs, el nou pla estratègic s’estructura en vuit missions, uns objectius transversals, ambiciosos i transformadors que han de servir de guia per a l’actuació coordinada d’un ampli ventall d’actors (ciutadania inclosa). Aquestes vuit missions serviran per donar resposta a diferents reptes a escala metropolitana relacionats amb l’economia innovadora i inclusiva, els nivells de renda suficients, l’emergència ambiental i climàtica, la mobilitat sostenible i segura, l’alimentació saludable, la cohesió territorial, l’habitatge adequat i la vitalitat cultural. 

El nou document és fruit del procés de debat Barcelona Demà, que va durar gairebé tres anys, va comptar amb la participació de més de 485 entitats del conjunt de la regió metropolitana i es va regir per una sèrie de principis:

  • La regió metropolitana: la ciutat dels 5 milions com a territori de referència.
  • La reducció de les desigualtats.
  • La implicació d’actors de la quíntuple hèlix (administracions públiques, sector privat i empresarial, institucions acadèmiques i de recerca, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació).
  • La proactivitat.
  • El treball col·laboratiu i inclusiu.

Enllaços relacionats
On
Marker
Auditori Can Roig i Torres Carrer de Rafael de Casanovas, 5, 08921, Santa Coloma de Gramenet