L'AMB presenta a Castelldefels la nova línia exprés E97, les millores de les línies L96 i L97 i els nous autobusos híbrids

Tornar

| Tema: Mobilitat i transport, Mobilitat sostenible

L'AMB incorpora 27 nous autobusos de baixes i nul·les emissions als serveis de bus metropolità diürn i nocturn que circulen per Castelldefels. Amb aquestes millores, el 21% dels autobusos que circulen pel municipi durant el dia seran híbrids, i el 43% dels autobusos que circulin durant la nit, híbrids i elèctrics, i, per tant, menys contaminants i més silenciosos.

Presentació busos Castelldefels_22 gener 2019


Avui dimarts 22 de gener, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, han presentat els autobusos híbrids que donaran servei al municipi, la nova línia Exprés E97, que connecta Castelldefels centre amb Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona), i les millores que es faran a les línies L96 i L97.

Durant l'acte, Poveda ha recordat que "el pla de renovació de flota de gestió indirecta amb autobusos híbrids i elèctrics s'emmarca en l'estratègia metropolitana per reduir la contaminació atmosfèrica" i que les millores i noves línies "ofereixen noves alternatives al vehicle privat, a banda de donar resposta als eixos de mobilitat de gran demanda i a l'increment de viatgers del transport públic". D'altra banda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB també ha recordat la recent implantació de la tarifa plana metropolitana, que permet viatjar per tota la metròpolis amb títol d'una zona, i el projecte de la C-245, que donarà prioritat al bus i també permetrà millorar freqüències. 

"Estem impulsant un Castelldefels que aposta per la mobilitat urbana sostenible i segura. Un model que sorgeix del Pla de mobilitat que vam elaborar de forma conjunta amb veïns i veïnes de la ciutat, amb l'objectiu de millorar la mobilitat tot garantint la seguretat, incentivant l'ús del transport públic i reduint les emissions de CO2", ha afirmat l'alcaldessa Maria Miranda. "En són exemple el servei de Park&Ride, la línia d'autobús E95 Exprés que vam presentar el 2018, i les novetats d'aquest any amb la nova línia Exprés E97, que amplia l'oferta que connecta Castelldefels i Barcelona, l'increment de freqüències de les línies L96 i L97, o els 128 vehicles de baixes i nul·les emissions que s'incorporaran en els propers mesos. Continuem treballant en aquesta línia per construir el Castelldefels del futur, una ciutat on les persones són les grans protagonistes", ha afegit.

Per al regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Castelldefels, Xavier Amate, amb aquestes millores i innovacions "l'aposta pel transport públic i per les baixes emissions està clara". "Si volem que la ciutadania deixi el transport particular dintre d'aquest entorn de canvi que estem vivint, amb molts interrogants sobre com serà en un futur proper el transport personal, és cert que nosaltres hem de fer l'esforç d'apropar els serveis de mobilitat al ciutadà amb mitjans públics". El regidor ha aclarit que "el que fem és que la ciutadania i els usuaris es plantegin que en els seus desplaçaments es retallen els períodes d'espera i per l'altra banda s'augmenta la capacitat dels autobusos. Això implica de manera clara més comoditat a l'hora d'utilitzar el servei"

Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquests dies a l'AMB, 14 busos articulats híbrids es destinaran a Castelldefels. Amb l'arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic del municipi. En particular, introduir la nova línia E97 i millorar les L96 i L97. A partir de febrer el 21% dels autobusos que circularan pel municipi durant el dia seran híbrids.

D'altra banda, d'aquesta nova flota metropolitana, també s'incorporen al servei de Nitbus del Baix Llobregat 13 vehicles elèctrics nous. D'aquesta manera, el 43% dels autobusos que circulin durant la nit per Castelldefels seran sostenibles: el 29% seran elèctrics i el 14% seran híbrids. En particular, al municipi, hi circularan de nit 6 busos 100% elèctrics que es destinaran a les línies N14 i N16.

Cal recordar que els busos híbrids (dièsel i elèctric) permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més, redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades, ja que la seva circulació és en mode elèctric.

Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats per circular durant la nit, ja que permeten un bon descans dels veïns pels recorreguts on circulen.

Nova línia E97 i millora de l'L97
La nova línia del servei AMB Exprés E97 connectarà més directament Castelldefels amb la Zona Universitària i Maria Cristina (Barcelona) per la C-32. La freqüència de la línia serà cada 15 minuts en hora punta de matí en sentit Barcelona (6.45-10.00 h) i en hora punta de tarda en sentit Castelldefels (13.45-19.30 h).

D'aquesta manera, l'E97 reforçarà l'actual L97 amb una freqüència combinada de 7,5 minuts en hora punta de matí i de tarda.

D'altra banda, també es millora l'oferta de la línia L97: millora la regularitat de la freqüència a 15 minuts durant tot el dia i incorpora vehicles articulats de 18 metres, que permeten incrementar la capacitat en ambdós sentits en la connexió entre Bellamar (Castelldefels) i la plaça de la Reina Maria Cristina (Barcelona) via Gavà i Viladecans. Addicionalment, també es posa en servei l'L97 en festius, cada 30 minuts.

Amb aquests dos serveis (E97+L97), l'AMB calcula que aquest gran eix de mobilitat millorarà amb un increment del 25% de l'oferta de places de transport públic, tenint en compte tant els vehicles addicionals que es posen, com la seva grandària (articulats).

Aquestes mesures serveixen per donar resposta al més d'1'8 milions d'usuaris anuals que té fins ara L97: uns 7.000 usuaris els dies feiners.

Millora L96
D'altra banda, també es millora la freqüència de pas de la línia L96, que connecta Bellamar (Castelldefels) amb l'estació de FGC de Sant Boi de Llobregat. En les properes setmanes, els dies feiners s'incrementarà la freqüència de pas, que passarà dels 15 minuts actuals a 12 minuts. A banda, també es millora la freqüència dels festius, que passarà de 30 a 20 minuts.

Aquesta millora es du a terme gràcies a l'increment de flota que suposa l'arribada de 128 autobusos de baixes i nul·les emissions que l'AMB va anunciar la setmana passada.

Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús
La presentació de la E97 s'emmarca en la segona fase de la nova xarxa de bus metropolità d'altes prestacions, que  es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús.

Aquesta xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018 i que a Castelldefels va suposar l'arribada de la E95, facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies "AMB Exprés" i 6 noves línies "AMB Metrobús".

En total, amb la implantació de la segona fase, estaran actives a final d'aquest primer trimestre de 2019 un total de 20 línies d'altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).

Galeria d'imatges

Enllaços relacionats

Prova: $provaURL