600 propostes lúdiques per gaudir dels parcs i platges metropolitans aquesta tardor

| Tema: Educació ambiental

La incorporació d’un nou equipament a la platja del Somorrostro o la realització del Bioblitz Metropolità són algunes de les novetats de la temporada.
Totes les activitats són gratuïtes i no requereixen inscripció prèvia.

Jugatecambiental

L’AMB posa en marxa la nova temporada de tardor de les Jugatecambientals, amb un total de 600 activitats lúdiques i educatives, per gaudir-ne amb la família i els amics envoltats de natura urbana. Les activitats tindran lloc tots els caps de setmana des del 10 de setembre fins al 3 de desembre de manera ininterrompuda.

Núria Machuca, tècnica de promoció dels Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB, anima la ciutadania a participar a les propostes lúdiques i educatives als parcs i platges metropolitans al llarg d’aquesta tardor. També explica que la fórmula de les Jugatecambientals és un projecte consolidat de l’AMB que combina educació ambiental, conscienciació, oci, lleure i coneixement. “Com a administració pública, és imprescindible transmetre i impulsar els valors de conservació i estima d’aquests espais naturals tan propers a casa nostra, que són un tresor ecològic enmig d’una àrea metropolitana densament poblada”. 

Les principals novetats d’enguany són les següents:

  • Incorporació d’un nou equipament a la platja del Somorrostro, que es gestionarà en col·laboració amb el Centre de la Platja de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Bioblitz Metropolità, que serà l’1 d’octubre, amb la realització d’activitats simultànies per fer censos de flora i fauna als parcs i platges metropolitans.
  • L’Acció Platges Met, que es portarà a terme el 22 d’octubre, girarà entorn del projecte europeu GUARDEN. Les platges metropolitanes es convertiran en laboratoris d’estudi a l’aire lliure i els ciutadans donaran suport als científics aportant observacions de biodiversitat a través de l’aplicació Minka. Aquests indicadors serviran per fer recerca científica sobre l’estat dels ecosistemes litorals.
  • Totes les Jugatecambientals estrenen materials educatius i lúdics als espais de joc no dirigit: armari de joguines de sorral, jocs de taula relacionals amb el medi ambient i materials per fer seguiment de la biodiversitat, com ara els que serviran per omplir les menjadores de fruits secs que alimenten els ocells en les èpoques de fred.
  • Ampliació del servei de “Cletes”. Els parcs de la Torre-roja, de Viladecans, i de les Aigües, de Montcada i Reixac, disposaran d’aquestes bicicletes familiars de passeig, amb l’objectiu de compatibilitzar el contacte amb la natura, l’oci saludable i el temps de lleure en família.


Les Jugatecambientals es van iniciar fa nou anys i des d’aleshores hi han participat més de 221.000 persones. El seu catàleg d’activitats permet gaudir de propostes autoguiades en espais artístics, de lectura, de construcció, d’observació i de coneixement de la natura, així com d’activitats de descoberta autònoma dels valors dels parcs i les platges. A banda, també compta amb una programació diversa de propostes dirigides per especialistes que fan descobrir al públic, de manera didàctica, amena i vivencial, molts conceptes relacionats amb la natura més propera a casa i d’altres relacionats amb el medi ambient en general.

Núria Machuca afirma que “les activitats educatives als parcs i platges esdevenen veritables escoles a l’aire lliure, reforcen els vincles amb la ciutadania i ajuden a dinamitzar barris i municipis”.