21 nous autobusos elèctrics al servei de Bus Metropolità del Baix Llobregat sud

| Tema: Autobusos

L’AMB incorpora nous vehicles sostenibles a Gavà i Viladecans. Amb els vehicles elèctrics que l’AMB incorporarà aquest any a la flota, el Bus Metropolità disposarà de 84 busos de zero emissions en funcionament. En total, durant el 2024, l’AMB posarà en circulació 100 nous autobusos sostenibles, híbrids i elèctrics, amb una inversió de 32 milions d’euros.

Carles Ruiz, Gemma Badia i Carlos Cordón

Amb l’objectiu de substituir els vehicles més contaminants per assolir una flota més neta i sostenible, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha incorporat, des del mes de març, nous autobusos elèctrics a la xarxa de Bus Metropolità que circula pel Baix Llobregat sud (que connecta els municipis de Gavà i Viladecans amb Barcelona). 

D’aquests nous autobusos elèctrics, actualment ja en circulen 11 per les ciutats metropolitanes i s’espera que en les properes setmanes se n’incorporin 10 més.

Sempre hem defensat un transport públic de qualitat, que estigui a l'altura de les necessitats de la ciutadania, que funcioni i ho faci bé, i avui fem un nou pas endavant. Millorar la qualitat de l'aire és cosa de totes i tots. Però perquè els nostres veïns i veïnes deixin el cotxe a casa, cal que primer les administracions fem els deures i oferim alternatives reals i també sostenibles, com estem fent”, ha apuntat, durant l’acte de presentació d’aquests vehicles, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia.

D'altra banda, Carles Ruiz, l'alcalde de Viladecans, ha destacat que “en el darrer any ha millorat substancialment la mobilitat de les ciutats del Delta, gràcies a la nova C-245 i a la renovació del servei d'autobusos, amb el canvi total dels vehicles i la creació de noves línies. En el cas de Viladecans, cal afegir que tots els trens ja tenen parada i que hem obert la via de Cornisa, una ronda que està traient molt de trànsit del centre de la ciutat".

Amb la posada en circulació dels nous busos elèctrics estem fent un nou pas important per assolir una flota més sostenible, ja que a finals d’aquest any un 67 % dels vehicles ho seran, i contribuir així a la millora de la qualitat de l’aire”, ha explicat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón.

Els busos que avui s’han presentat compten amb el finançament dels fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea amb els fons Next Generation.

 

Calendari 2024: incorporació dels nous autobusos sostenibles de l’AMB

En els propers mesos, se sumaran més vehicles nous a la flota de Bus Metropolità, fins a arribar a 100 nous busos aquest 2024. D’aquests, 39 seran totalment elèctrics, de manera que, si se sumen als busos elèctrics que ja estaven en circulació, la flota de zero emissions de Bus Metropolità de l’AMB serà de 84 autobusos. Tenint en compte també els vehicles de TMB, hi haurà 357 autobusos de zero emissions circulant per la metròpolis de Barcelona.

El calendari amb les previsions de l’AMB d’incorporació dels nous vehicles per a la xarxa de Bus Metropolità durant el 2024 és el següent: 

  • Març-juliol: l’AMB posa en servei 21 nous autobusos elèctrics als serveis del Baix Llobregat sud.
  • Març-juny: l’AMB posa 18 nous autobusos elèctrics al servei del Barcelonès nord.
  • Abril: es posen en servei 16 nous autobusos (híbrids) al servei de l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat i els municipis amb què mantenen connexions.
  • Abril: es posen en servei 13 autobusos híbrids, 4 dels quals articulats, al servei ZAL Port de Barcelona.
  • Juliol-setembre: entren en circulació 17 nous autobusos (híbrids) al servei ofert a l’àmbit de Sant Boi de Llobregat, que connecta aquesta població amb Barcelona i amb altres municipis com Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat.
  • Desembre: es posen 14 vehicles híbrids al servei de Sant Boi de Llobregat. I a finals d’any també es posa en circulació un vehicle nou al servei de Sant Vicenç dels Horts. 

Aquesta renovació significa una inversió de 32 milions d’euros per a l’AMB. L’administració metropolitana continua així amb el pla de renovació de flota per als seus serveis de gestió indirecta (sense incloure-hi els de TMB).

 

Objectiu: 67 % de la flota de Bus Metropolità, sostenible per a aquest 2024

A principis de l’any 2023, als serveis de Bus Metropolità de gestió indirecta de l’AMB hi havia més de 850 autobusos en servei, dels quals el 36 % formaven part de la flota sostenible (31 %, híbrids; 4 %, elèctrics, i 1 %, d’altres tecnologies). Després de la renovació que s’efectua durant els anys 2023 i 2024, la flota sostenible de l’AMB passarà a ser del 67 % (55 %, híbrids dièsel-elèctric; 2 %, híbrids endollables, i 10 %, elèctrics).

La mesura s’emmarca en l’estratègia metropolitana de millora de la qualitat de l’aire i és una de les fites del Pla metropolità de mobilitat urbana 2019-2024 (PMMU 2019-2024).

Enllaços relacionats