1,2 milions de ciutadans es beneficiaran cada dia de la reducció de tarifes en el transport públic metropolità

| Tema: Transport públic

Aquesta tardor es registraran almenys 2,4 milions de trajectes diaris a l'àrea metropolitana, un 90 % com a mínim dels que es feien abans de la pandèmia. Els títols que depenen de l'ATM tenen des d'avui descomptes d'entre el 30 % i el 50 %, mentre que els abonaments de Rodalies són totalment gratuïts. L'AMB rebaixa al 50 % la T-4, el seu títol social per a persones amb discapacitat o de més de 60 anys.

Avui, 1 de setembre, entra en vigor la reducció de tarifes al transport públic metropolità, que suposarà una rebaixa d'entre el 30 % i el 100 %. Aquesta mesura parteix de la iniciativa i el suport financer del Govern central, i posteriorment ha estat complementada, cofinançada i gestionada per les administracions catalanes que formen l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM): la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta mesura, que tindrà validesa fins al 31 de desembre, pretén ajudar la ciutadania, i especialment els grups en risc de vulnerabilitat, a fer front a l'impacte de la crisi i la inflació.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB,  ha destacat que "mesures com la que avui entra en funcionament són essencials per ajudar la ciutadania en un moment en el qual els serveis més bàsics estan patint increments sense precedents. Les administracions fan aquest esforç per poder garantir als ciutadans el dret a una mobilitat de qualitat, imprescindible per poder treballar i estudiar, entre d'altres".

Reduccions en la majoria de títols

Amb l'aplicació d'aquesta nova mesura, els abonaments d'una zona mensuals (T-usual) i els trimestrals per a joves menors de 25 anys (T-jove) tenen un descompte del 50 %, assumit en un 20 % per l'ATM i en un 30 % pel Govern central. Així, la T-usual passa a costar 20 €, i la T-jove, 40 €.

La T-casual gaudeix d'un descompte del 30 % i passa a costar 7,95 €.

La T-4, el títol social de l'AMB destinat a persones amb discapacitat o de més de 60 anys, també tindrà un descompte del 50 %, i passarà a costar 2 €. Aquest títol inclou 10 viatges i pot utilitzar-se per desplaçar-se pels 36 municipis de la metròpolis de Barcelona. Gràcies a la reducció, el viatge sortirà a 0,20 € en lloc dels 0,40 € actuals, i se'n podran beneficiar les més de 208.000 persones que actualment disposen del títol.

Pel que fa a la xarxa de Rodalies de Renfe, els títols multiviatge tenen un descompte del 100 %, de manera que seran gratuïts fins a final d'any.


L'ús del transport públic, a l'alça

En els propers mesos s'esperen, en tot el territori metropolità, uns 2,4 milions de desplaçaments diaris en transport públic. Això suposaria recuperar el 90 % dels viatges de l'any 2019, abans de la pandèmia. Aquestes dades, juntament amb l'anunci de la reducció de tarifes, indiquen que la població beneficiada per la mesura se situarà aproximadament en 1,2 milions de persones cada dia.

Amb tot, es preveu que la reducció de tarifes incentivi encara més l'ús del transport públic i que aquestes previsions es vegin superades, fins al punt que les xifres d'usuaris podrien arribar a augmentar per sobre del 90 % estimat respecte del 2019.

De tots els desplaçaments en transport públic a la metròpolis de Barcelona, un 38 % són en autobús, un 42 % en metro, i el 20 % restant en ferrocarril i tramvia.

Documents relacionats