Seguiment del projecte GeDeTun

Medcities i l'AMB treballen en l'àmbit de la gestió de residus a Tunísia

Imatge de la notícia

Una delegació tècnica de l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona ha visitat, entre els dies 8 i 12 de maig, diverses ciutats de Tunísia on s'hi estan desenvolupant diverses accions lligades al projecte GeDeTun, centrat a millorar la recollida i gestió de residus municipals en aquest país. Aquest projecte GeDeTun està cofinançat per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest projecte està sota el paraigua de MedCities, la xarxa de ciutats mediterrànies que treballa per al desenvolupament sostenible, i de la qual l'AMB n'exerceix la secretaria tècnica. 

La delegació de l'AMB ha ofert, durant el seminari de capitalització del projecte, celebrat a la ciutat de Bizerte, la seva experiència en el model basat en ecoparcs i altres plantes de gestió altament especialitzades, un model d'èxit que s'ha exportat a moltes altres àrees d'Europa i del món.

A la mateixa sessió, representants de l'Ajuntament de Barcelona també han explicat el model de recollida de la ciutat, amb les seves diverses variacions (contenidors, sistema de recollida porta a porta, etc.).

Entre els assistents al seminari hi havia Mohamed Guider, governador de Bizerte, Hammadi Ben Amor, president de la Delegació Especial de Bizerte, Bassem Chergui, president de la Delegació Especial de Kairouan i representants d'altres ciutats tunisianes de Medcities i també de la ciutat de Tànger.

Durant el viatge, l'AMB també ha visitat altres ciutats en què l'àrea d'Internacional i de Cooperació hi ha endegat projectes. A Kairouan, per exemple, es posarà en funcionament un sistema de recollida de residus amb camions equipats amb sistemes GPS, que permetrà optimitzar les rutes i millorar en gran mesura la netedat dels carrers, així com eliminar els anomenats "punts negres", zones de la ciutat on s'aboquen residus de manera descontrolada.

A la ciutat de Nabeul, un altre dels municipis visitats, es vol arribar a un acord per regularitzar la situació de desenes de chiffonniers (drapaires), persones que es dediquen a recollir residus del carrer de manera informal, i integrar-los en un sistema supervisat per l'Ajuntament, i millorar així tant la seva qualitat de vida com el cicle de les deixalles.

En el marc d'aquesta missió també s'han celebrat reunions de treball amb l'alcalde de Tunis, M. Seifallah Lasram, i també amb les delegacions de la Unió Europea i d'ONU-Habitat en aquell país per tractar sobre projectes d'interès comú.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
  • Centre de transferència de Bizèrte
    Zona d'actuació:
    Mediterrània-Màixriq
    Tema:
    Cicle dels residus
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)