Metròpolis, ciutats i regions

| Tema: Relacions internacionals

Celebració del Dia Mundial Metropolità i la Setmana Europea de les Ciutats i les Regions

Imatge de la notícia

Al seminari en línia realitzat amb motiu del Dia Mundial de les Metròpolis s'ha reflexionat sobre els reptes als quals han de fer front les metròpolis arran de la pandèmia de la covid-19 i s'ha parlat del cas de l'AMB, entre altres temes. I aquest no ha estat l'únic esdeveniment de caire internacional en què ha participat l'AMB: entre el 5 i el 22 d'octubre, també ha intervingut en la 18a Setmana Europea de les Ciutats i les Regions, l'acte anual dedicat a la política regional i local a Europa.

Dia Mundial Metropolità

El Dia Mundial Metropolità se celebra el 7 d'octubre en commemoració de l'aniversari de la Declaració de Montreal de les àrees metropolitanes. Enguany es va fer un seminari, organitzat per la ciutat de Montreal, per parlar sobre els reptes als quals han de fer front les metròpolis arran de la pandèmia de la covid-19. El director de l'Àrea de Mobilitat i Transport de l'AMB, Joan Maria Bigas, hi va participar per explicar el cas de l'AMB. D'altra banda, el cap de Relacions Internacionals de l'AMB, Xavier Tiana, va intervenir en l'esdeveniment organitzat per la xarxa Metropolis i UN-Habitat per explicar com l'administració metropolitana s'ha adaptat a la covid-19 mitjançant mesures com el Pla ApropAMB o el nou Acord per la mobilitat. Finalment, el vicepresident de Planificació Estratègica, Jordi Martí, va introduir la conferència del Pla estratègic metropolità per repensar la metròpolis de Barcelona. 

Setmana Europea de les Ciutats i les Regions

En la 18a edició d'aquesta setmana també hi va ser present l'AMB. Aquesta trobada, que organitza la Comissió Europea, és un esdeveniment anual durant el qual les organitzacions, ciutats i regions mostren la seva capacitat per generar creixement i ocupació, aplicar polítiques de cohesió i demostrar la importància dels àmbits local i regional per al desenvolupament de la Unió Europea.

Xavier Tiana hi va presentar —dins del projecte europeu CAMELOT del programa Europe for Citizens, en què l'AMB participa com a sòcia, juntament amb altres metròpolis europees— el conveni del FEDER i els projectes verds que s'estan executant, com ara els d'espais fluvials, instal·lacions fotovoltaiques i LED a les rondes, ZBE Rondes de Barcelona i Bicivia.

La segona intervenció va ser dins del projecte europeu METRO ESPON, en què Tiana va explicar els efectes de la covid-19 en la gestió del FEDER metropolità i en altres projectes amb finançament de la UE.

Finalment, la cap de Sostenibilitat de Àrea d'Ecologia, Ana Romero, hi va explicar el cas de l'AMB sobre l'estratègia d'adaptació al canvi climàtic a escala local, en una presentació coordinada pels socis del projecte LIFE Metro Adapt. En aquesta presentació es va analitzar el paper fonamental de les ciutats metropolitanes europees en la definició d'estratègies de lluita contra el canvi climàtic.

Documents relacionats