Funcionament i ús

Decorativa

Assabenta't de com pots fer servir la T-mobilitat i gaudir de tots els seu avantatges.
Dona't d'alta a la T-mobilitat
Per gaudir de tots els serveis de la T-mobilitat, primer t'hi has de donar d'alta. T'expliquem com pots fer-ho de manera digital amb els passos que trobaràs a continuació:
 1. Dona-t'hi d'alta com a usuari: cal tenir un usuari digital per gestionar la T-mobilitat. A TMB, aquest usuari es diu JoTMBé. Accedeix al teu compte de JoTMBé o crea'l ara.
 2. Vincula el teu compte de JoTMBé al teu usuari de la T-mobilitat, si ja el tens: si no el tens encara, nosaltres et guiem pas a pas per crear el teu usuari de la T-mobilitat o vincular-lo en cas que ja el tinguis.
 3. Accedeix a la compra de suports i títols de transport: podràs fer la sol·licitud de la teva targeta carregada amb un títol de viatge, si vols, i te l'enviarem a casa. Si ho prefereixes, pots fer servir el teu mòbil per carregar els títols de transport a través de TMB App.
Dona't d'alta a la T-mobilitat

Gestiona la T-mobilitat amb el teu usuari digital
 1. Modifica les teves dades personals o gestiona els suports de persones a càrrec teu.
 2. Carrega títols, consulta el registre de validacions o bloqueja el teu suport en cas de pèrdua o robatori.
 3. Consulta l'històric de les teves compres, guarda dades bancàries o sol·licita devolucions de títols.
 4. Fes-nos arribar les teves consultes i, quan calgui, també incidències.
Tria el suport
Per fer servir la T-mobilitat, és necessari tenir un suport que contingui els teus bitllets o títols de transport. Aquests suports permeten carregar bitllets i validar-los sense contacte.
 • Dispositiu mòbil
  Pots portar els títols de transport i validar-los directament si fas servir el mòbil com a suport. El dispositiu ha de disposar de la tecnologia NFC i del sistema operatiu Android (versió 7 o superior).

  Com puc fer servir el mòbil com a suport?
  1. Descarrega't TMB App i dona't d'alta a la T-mobilitat.
  2. Selecciona l'opció "Mòbil" dintre de l'apartat "Suports" de TMB App.
  3. Activa el teu suport mòbil. En aquest procés, es descarregarà la cartera electrònica, que quedarà vinculada al teu usuari i al teu mòbil automàticament, i on podràs portar els teus títols de transport. Només hauràs d'abonar el preu d'1 euro abans de la càrrega del primer títol de viatge.
  4. Carrega el títol que vulguis i ja el tindràs preparat per validar amb el teu mòbil.
  Dispositius Android amb tecnologia NFC
  • Si disposes d'un telèfon amb sistema operatiu Android amb tecnologia NFC, també pots accedir al transport públic validant el títol amb el mòbil, gràcies al sistema sense contacte. En aquests casos, és necessari descarregar una funcionalitat anomenada cartera electrònica, que quedarà vinculada al teu usuari i al teu mòbil automàticament, i on es desen els títols comprats. L'ús de la cartera electrònica requereix el pagament únic d'1 euro abans de poder carregar-hi el primer títol.
  • Si canvies el mòbil Android amb NFC per un altre mòbil amb el mateix sistema operatiu i tecnologia NFC i tens títols desats al mòbil antic, pots portar els títols al nou mòbil i conservar-ne les mateixes condicions. Només has de desvincular la cartera electrònica del mòbil antic i vincular-la al mòbil nou. Si canvies de mòbil Android a mòbil iOS, no pots conservar la cartera electrònica, ja que iOS no permet, ara per ara, l'ús d'aquesta funcionalitat de la T-mobilitat.
  Prova la T-mobilitat amb TMB App:

  Google Play
  App Store
 • Targeta T-mobilitat
  És una targeta personal recarregable, amb un xip de seguretat, on es carreguen els títols de transport. Es pot fer servir de manera indefinida i té un període de garantia de cinc anys.

  Un cop hagis omplert el formulari d'alta a la T-mobilitat t'arribarà a l'adreça que hagis indicat en un període aproximat de deu dies. Té un cost d'adquisició de 4,50 euros.

  Com puc comprar la targeta?

  Pots adquirir la targeta T-mobilitat en línia o presencialment:

  En línia
  1. Dona't d'alta a la T-mobilitat a TMB Tickets o a TMB App.
  2. Entra a la secció "T-mobilitat" del teu espai personal i tria l'opció "Selecciona el teu suport". En el mateix moment pots carregar el títol de transport en el suport.
  3. Rebràs la targeta per correu postal. Per poder utilitzar-la, cal que l'activis.
  4. En cas que no hagis carregat un títol de viatge, l'hauràs de carregar per poder viatjar.
  Dona't d'alta a la T-mobilitat
  Com fer l'activació de la T-mobilitat

  Presencialment
  1. Adreça't a un dels quioscos T-mobilitat que trobaràs a la xarxa de metro. Cal que sol·licitis cita prèvia per fer la gestió.
  2. Si ja estàs donat d'alta a la T-mobilitat, acredita't amb el teu DNI i sol·licita el teu suport amb el títol de viatge que vulguis carregar-hi.
  3. Obtindràs la targeta carregada amb el títol i activada perquè la puguis fer servir immediatament per als teus viatges.
  Quioscos T-mobilitat
  Cita prèvia
 • Validar digitalment per accedir al transport públic
  Aquest nou sistema permet validar el trajecte d'una manera fàcil i segura, amb tecnologia sense contacte i utilitzant la targeta o el mòbil. 

  A partir d'ara, a les estacions i als autobusos de la xarxa de transport trobaràs les noves màquines amb la icona que indica el punt de validació sense contacte. 

  Decorativa
Compra i carrega títols de transport
 • Quins títols de transport funcionen amb la T-mobilitat?
  En una primera fase, hi ha una gamma reduïda de bitllets de transport disponibles per a la T-mobilitat. Recorda que només es poden fer servir si et desplaces dins l'àmbit dels 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona del sistema tarifari integrat.

  Durant un temps, a més, el sistema T-mobilitat i l'actual sistema de targetes amb banda magnètica conviuran, fins que la implantació de la nova tecnologia sigui total.

  Pots comprar títols des del teu mòbil i validar amb el mateix telèfon, si tens sistema operatiu Android amb tecnologia NFC. També pots carregar i recarregar títols a les targetes T-mobilitat amb telèfons tant Android com IOS, amb tecnologia NFC, acostant la targeta al dispositiu. I si ho prefereixes, pots comprar els títols a les màquines expenedores de la xarxa de metro i carregar-los a la teva targeta T-mobilitat.

  T-usual
  La targeta T-usual és un abonament personalitzat de viatges il·limitats durant un mes. També se'n poden adquirir les variants bonificades:*

  T-usual FM/FN general
  T-usual FM/FN especial


  T-jove
  La targeta T-jove és un abonament personalitzat de viatges il·limitats per a menors de 25 anys durant 90 dies. També es troben disponibles les variants bonificades:*

  T-jove FM/FN general
  T-jove FM/FN especial


  T-casual
  La targeta T-casual Abonament unipersonal vàlid per fer 10 desplaçaments integrats d'1 a 6 zones, en què es disposa, en el cas d'un bitllet d'una zona, de 75 minuts entre la primera i l'última validació.

  T-casual

  T-familiar
  Abonament multipersonal vàlid per fer 8 viatges en 30 dies consecutius des de la primera cancel·lació, en què es disposa, en el cas d'un títol d'una zona, de 75 minuts entre la primera i l'última validació.

  T-familiar

  T-16
  La T-16 és un abonament personalitzat d'una zona per a infants i joves de 4 a 16 anys (fins al 31 de desembre de l'any en què fan els 16) amb nom i document acreditatiu de la identitat vàlid per viatjar de manera il·limitada i gratuïta mentre el bitllet sigui vigent. Vàlid també per a les estacions de metro Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia L9 Sud.

  T-16
 • Com puc carregar els títols de transport en línia?
  A continuació, t'expliquem els passos que has de seguir per carregar en línia els títols de transport, tant si els vols carregar a la targeta com si ho vols fer al mòbil.

  Dispositiu mòbil amb tecnologia NFC

  Vols carregar el títol de transport en una targeta?
  1. Entra a la secció "Suports" i selecciona l'opció "Targetes" de TMB App.
  2. Apropa la targeta al teu dispositiu mòbil.
  3. Fes la càrrega del títol de transport.
  4. Torna a apropar la targeta al teu dispositiu mòbil perquè hi quedi registrada la càrrega al moment.
  Aquesta funcionalitat està disponible per als sistemes operatius iOS i Android amb tecnologia NFC. Si el teu mòbil no disposa de NFC, et pots carregar els títols en la teva targeta, de manera presencial, a les màquines expenedores de la xarxa de metro.

  O prefereixes carregar el títol en el teu mòbil?
  1. Entra a la secció "Suports" i selecciona l'opció "Mòbil" de TMB App.
  2. Descarrega't la funcionalitat anomenada cartera electrònica que quedarà vinculada al teu usuari i al teu mòbil automàticament. Té un cost únic d'1 euro.
  3. La càrrega quedarà registrada al teu mòbil de manera immediata.
  Actualment aquesta opció només està habilitada per a dispositius amb sistema operatiu Android que tinguin tecnologia NFC.
 • Els preus del transport canvien amb la T-mobilitat? Té cost?
  No, no canvien. Els preus i les tarifes són aprovats pel Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità de l'àrea de Barcelona cada any.

  La targeta té un cost de 4,5 euros, es pot fer servir de manera indefinida i té una garantia de cinc anys. El motiu que la targeta sigui de pagament és per cobrir una petita part del cost de producció de les targetes i de la infraestructura digital de la T-mobilitat. Tanmateix, els suports de la T-mobilitat són molt més duradors que una targeta de cartró i tenen altres avantatges.

  La funcionalitat extra per poder carregar títols al mòbil, anomenda cartera electrònica, té un preu simbòlic d'1 euro i només es paga la primera vegada que es descarrega.
Com es valida?
 • Validació sense contacte amb la T-mobilitat
  Amb la T-mobilitat, la validació dels títols de transport és més àgil i ràpida. Només has d'apropar el suports (targeta recarregable o mòbil amb sistema operatiu Android i tecnologia NFC) a la icona que representa la funció sense contacte (contactless) de les màquines validadores del metro i del bus.

  Quan trobis els dispositius de validació sense contacte retroil·luminats de color blau, pots apropar el teu suport. En qüestió de fraccions de segon, el sistema llegeix el contingut del suport i emet una llum de color verd o vermell, en funció dels missatges que mostra el control d'accés.
  • Validació correcta del títol de transport: quan apropes el teu suport i la llum del dispositiu de validació s'il·lumina de color verd, pots passar i començar el teu viatge.
  • Validació incorrecta del títol de transport: si la llum del dispositiu de validació s'il·lumina de color vermell en apropar el teu suport, se't denega l'accés al transport. Les raons per les quals no té lloc la validació poden ser error en la lectura, suport bloquejat, fora de zona de validesa, títol invàlid, esgotat o caducat, entre d'altres. En aquests casos, cal que solucionis el problema a través de les gestions de T-mobilitat (fer una recàrrega, fer servir un títol vàlid, etc.). Si tens dubtes, contacta amb el personal d'atenció al client o amb els canals digitals d'atenció.Si la validadora no emet cap senyal, el més probable és que hi hagi una incidència amb el suport. En aquest cas, necessites gestionar un bitllet d'incidència.
  Bitllet d'incidència

  Quan l'equip d'intervenció et sol·liciti el títol de transport, has de mostrar la targeta recarregable o bé el mòbil perquè faci la comprovació de la validació del viatge. Recorda que si fas servir el mòbil com a suport, és responsabilitat teva portar-lo amb bateria i que funcioni correctament per poder demostrar que has validat el títol en el teu desplaçament.

  Més informació a la Guia T-mobilitat
 • Validació de títols amb banda magnètica
  Pots continuar validant els bitllets amb banda magnètica de la mateixa manera que has fet fins ara: introduint-los en les màquines validadores perquè el sistema faci la lectura del codi i se't permeti passar per iniciar el viatge.
Altres gestions
Si ja t'has donat d'alta a la T-mobilitat, assabenta't de quines altres gestions pots fer al teu espai personal per gaudir de més avantatges d'aquest nou sistema intel·ligent.
 • Bloqueig del suport en cas de pèrdua o robatori
  Si ets titular d'un suport (targeta recarregable o dispositiu mòbil), pots bloquejar-lo en cas que el perdis o te'l sostreguin. Fes aquest tràmit a través de TMB Tickets o sol·licita'l en un Punt TMB. Si finalment trobes el suport, el pots desbloquejar pel mateix canal que l'hagis desbloquejat.

  TMB Tickets
  Punt TMB
 • Sol·licitud del duplicat de la targeta recarregable
  Si fas servir la targeta recarregable, pots demanar-ne un duplicat (en cas de pèrdua, robatori o mal funcionament) i tornar a carregar els títols en el nou suport, un cop adquirit i activat. Aquest tràmit només pots fer-lo de manera presencial en un Punt TMB. Aquest duplicat té un cost, però conservaràs el títol o els títols que hi tenies carregats. Tingues en compte que ja no podràs fer servir l'antic suport si el trobes.

  Punt TMB
 • Gestiona bonificacions vinculades al teu compte d'usuari
  Amb la T-mobilitat pots gestionar les bonificacions de la targeta T-jove (menors de 25 anys) i les targetes per a famílies monoparentals o nombroses (FM/FN):
  • Si tens menys de 25 anys, se t'assignarà de manera automàtica el perfil jove i podràs adquirir la targeta T-jove un cop t'hagis dona't d'alta a la T-mobilitat.
  • Si tens un perfil de família monoparental o nombrosa (FM/FN) i no estàs donat d'alta a T-mobilitat, demana cita prèvia als Quioscos T-mobilitat per sol·licitar la teva alta i l'activació del perfil. En el moment de la gestió, hauràs de presentar la documentació que t'acredita com a beneficiari d'aquest perfil.
  • Si tens un perfil de família monoparental o nombrosa (FM/FN) i ja estàs donat d'alta a T-mobilitat, per activar el perfil cal que passis per un Punt TMB (excepte La Sagrera), sense cita prèvia,  aportant la documentació que t'acredita com a beneficiari d'aquest perfil.
  Les targetes amb bonificació no estan disponibles actualment per a la T-mobilitat. En aquesta fase, pots comprar la T-usual i la T-jove.

  Si utilitzes la targeta recarregable, assegura't que els perfils bonificats hi estan carregats. Recorda que sempre els hi pots assignar des del teu espai personal a TMB Tickets.

  TMB Tickets
  Punt TMB
  Quioscos T-mobilitat
 • Gestiona suports i títols de persones a càrrec
  Si ets pare, mare, familiar o tutor/tutora d'un menor o d'una persona amb dependència, pots gestionar els seus suports i títols de transport amb la T-mobilitat.

  Per donar d'alta al sistema d'una persona al teu càrrec, has de demanar cita prèvia i fer-ho presencialment als quioscos T-mobilitat o als punts TMB d'atenció. Un cop feta l'alta, ja tindràs la persona al teu càrrec assignada al teu compte i podràs fer gestions en nom seu, com adquirir suports i comprar bitllets.

  Quioscos T-mobilitat
  Punts TMB d'atenció
Dona't d'alta a la T-mobilitat