El litoral metropolità celebra diumenge la sisena edició de l’Acció Platges Met

| Tema: Platges

Jornada per consolidar la sensibilització ciutadana sobre els valors i reptes del litoral metropolità amb censos de biodiversitat que serviran per estudiar els ecosistemes marítims a escala europea. L’AMB ofereix una àmplia oferta d’activitats dirigides a públic familiar amb plantacions populars a les dunes i recompte d’espècies de flora i fauna

Aquest diumenge 22 d’octubre se celebrarà la sisena edició de l’Acció Platges Met als vuit municipis del litoral metropolità. Es tracta d’una jornada que barreja el binomi sensibilització i educació ambiental en aquests espais naturals de vital importància per al territori metropolità. 

La novetat principal d’enguany és la incorporació de la jornada dins del projecte de ciència ciutadana BioPlatgesMet, inclòs en el projecte europeu GUARDEN, que porta a terme l’AMB amb l’ICM-CSIC i l’Institut Metròpoli, en què els ciutadans podran registrar les seves observacions a l’aplicació MINKA.

Es tracta d’una plataforma participativa on la ciutadania col·labora amb els investigadors i aporta dades sobre la flora i la fauna de les platges metropolitanes. Aquesta informació es posa a l’abast de la comunitat científica per fer estudis sobre els ecosistemes litorals a escala europea

Un dels principals objectius d’aquesta jornada popular és promoure les platges com a espais de natura i fer partícips els ciutadans com a agents actius en la gestió integral d’aquests espais públics.

L’Acció Platges Met, que s’emmarca en el 17è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, l’organitza i promou l’AMB en col·laboració amb els ajuntaments dels vuit municipis metropolitans del litoral. 
 
Aquesta jornada lúdica, festiva i pedagògica té cinc objectius principals:

  • Conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral.
  • Visualitzar les dunes metropolitanes com a escuts protectors davant dels temporals. 
  • Contribuir a l’augment del civisme en parcs, platges i rius metropolitans.
  • Canviar la percepció social de les platges perquè es concebin com a espais naturals i ecosistemes amb funcions socioambientals importants per al territori.
  • Descobrir la importància de la biodiversitat en aquests espais.

 Les activitats, que es faran de manera simultània, estan destinades a públics de tota mena i de  totes les edats, des de famílies fins a qualsevol persona interessada per temes ambientals. Les accions participatives estan relacionades amb la competència que té l’AMB sobre la gestió integral de les platges i la conservació de la infraestructura verda i blava metropolitana, i són de dos tipus:

  • Recompte d’espècies per al projecte europeu BioPlatgesMet a tots els municipis.
  • Plantacions populars de borrons i altres plantes autòctones als espais dunars de Castelldefels i Sant Adrià de Besòs. Es tracta d’espècies vegetals que potencien la formació d’aquests ecosistemes naturals, ja que actuen com a barrera davant dels temporals i l’erosió de la costa.

 L’AMB anima els participants a fer servir les xarxes socials amb les etiquetes #DefensemPlatgesAMB, #AccioPlatgesMet, #PlatgesMetropolitanes i #PlatgesAMB
 
Enguany les activitats no requereixen inscripció prèvia, tret de la que es portarà a terme al municipi de Badalona, per a la qual cal inscriure’s a: activitatsmetropolitanes@bcn.cat o trucar al 93 256 22 20 abans de divendres a les 13 h. 

Enllaços relacionats