Les metròpolis europees es reivindiquen

| Tema: Relacions internacionals

Les autoritats metropolitanes es reivindiquen a Torí durant el fòrum EMA 2016

Els alcaldes, presidents i representants polítics de les àrees metropolitanes europees han demanat a la UE i als governs nacionals i regionals un reconeixement oficial que els permeti convertir-se en protagonistes del desenvolupament, planificació i execució de les polítiques urbanes amb fons europeus.

Aquesta reivindicació ha estat plasmada en la Declaració de Torí, un document sorgit de la segona edicició del fòrum EMA, sota l'organització de Torí i l'AMB, que el passat 12 de febrer va reunir una trentena d'àrees metropolitanes europees a la ciutat italiana.

El document, que ara es remetrà a la UE, reclama un major paper de les àrees metroplitanes en la definició de les polítiques europees, especialment en el projecte d'Agenda Urbana Europea que està debatent la Presidència Holandesa de la UE. En la reunió també es va decidir que Lió serà la seu del fòrum EMA 2017.

El representant de l'AMB al fòrum de debat EMA ha estat Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació de l'AMB.


En les paraules d'obertura, l'alcalde metropolità de Torí, Piero Fassino, i Alfred Bosch van destacar que "la dimensió metropolitana és cada vegada més important per al desenvolupament dels estats però que aquests no ofereixen a les àrees metropolitanes el reconeixement que es mereixen com a generadores de riquesa, ocupació, innovació i receptores de problemàtiques com la pobresa, el canvi climàtic, la recepció de refugiats, etc.. Si es compara el producte interior brut de les àrees metropolitanes amb el dels seus estats, resulta que l'augment del PIB en les primeres és més gran que a escala nacional. Això significa que les ciutats metropolitanes són el motor del desenvolupament econòmic i social ".

Alfred Bosch va manifestar que "les àrees metropolitanes no tenen prou pes en la gestió dels fons estructurals de la Unió Europea" i va posar l'exemple de Barcelona, "que representa un 10% del PIB estatal, però només rep un 0,15% dels fons que rep Espanya". També va comentar que "en breu l'AMB presentarà un estudi sobre els fons europeus que gestionen 14 grans metròpolis".

Bosch va destacar el paper que juga una institució com l'AMB en la prestació de serveis municipals per compte dels ajuntaments i també va explicar els objectius que té l'AMB per al mandat 2015-2019 relacionats amb la mobilitat sostenible, l'habitatge públic, l'atracció d'inversions i el desenvolupament social econòmic amb la creació de llocs de treball.

Documents relacionats
Enllaços relacionats