Centre cívic de la Guàrdia

El nou centre cívic es construeix al mig de la plaça per generar-hi un espai públic al voltant. L’edifici es divideix en dos cossos, que creen una entrada de llum en la intersecció. A la part frontal s’hi emplacen aules, des de les quals es pot gaudir del parc a través del filtre de les lamel·les de fusta.

Foto: Simón García
Ficha técnica
  • Fecha del proyecto:
    Marzo 2018
    Data inicio de la obra:
    --
    Data fin de la obra:
    --
    Fecha de ejecución:
    Marzo 2021
    Municipio:
    Sant Vicenç dels Horts
    Superficie:

    557 m2

    2.492 m2 (urbanització)

    Coste:
    1.362.633 € (urbanització)
    58.280 € (equipament)
  • Dirección de proyecto:
    Blanca Noguera (AMB)
    Dirección de obra:
    Blanca Noguera (AMB)
    Direcció d'execució: Mònica Mauricio (AMB)
    Colaboradores:
    EQUIP AMB: Vera Kolina, Cati Montserrat, Albert Nogueras, Oriol Paluzie, Berta Romeo, Mar Sierra
    EQUIP EXTERN: BEST Costales-Jaén, Joan Gonzalez Gou, Lucia Feu
    Contratista:
    CPM Construcciones, Pintura y Mantenimiento
Financiación

AMB

Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

Descripción

El centre cívic se situa a la plaça de la Pau del barri de la Guàrdia de Sant Vicenç dels Horts, una plaça amb una zona de parc i una pista esportiva de formigó, tot en un estat força precari. El projecte proposa la construcció de l’edifici a la part central de la plaça i endreça l’espai públic del voltant. 

L’edifici es planteja en dos cossos amb una entrada de llum al mig, amb la zona d’aulari a la part frontal per gaudir del parc i una part posterior amb la sala polivalent i els usos més privats del centre cívic. Des d’un punt de vista compositiu, aquesta distribució es tradueix en una façana nord més cega amb obertures acotades, que resol el desnivell del solar i recull els espais de servei, els testers, on es preveuen els accessos, i la façana sud que dóna al parc, amb molta més transparència i permeabilitat.
La nova urbanització preveu l’arranjament de la zona de parc davant de la façana principal i l’adequació de la pista esportiva existent.

La voluntat de mimetitzar l’edifici amb l'entorn i la necessitat d'optimitzar els costos condicionen la proposta constructiva i la tria de materials. La estructura es resol pilars metàl·lics, bigues i forjats de fusta laminada i les façanes amb formigó in situ o bloc de formigó vist amb amb fusteries d’alumini i lamel·les de fusta a la façana de l’accés. A l’interior s’ofereix una imatge molt franca dels elements constructius s’eviten els elements revestiments i es deixen les instal·lacions vistes.

A l’espai exterior de davant de l’edifici es millora l’accessibilitat i es resolen els desnivells tot preservant l’arbrat existents i s’hi incorpora mobiliari i enllumenat. 

Així, es transforma un espai públic que abans era totalment residual en un nou parc que dona accés a un equipament que, amb una escala entre domèstica i pública, es converteix en espai de referència per la vida col·lectiva del barri.  

Dónde