Casuarina

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Corbera de Llobregat

Casuarina

Originària d'Austràlia, viu en llocs assolellats a prop de rierols i zones d'aiguamolls.

Nom científic: Casuarina cunninghamiana
Família: Casuarinàcies

Denominació

Castellà: pino australiano
Anglès: beefwood

Port

Arbre amb tronc dret i en forma de columna que pot arribar fins a 30 metres d'alçària.

Escorça

Densa, escamosa, rugosa i de color marró.

Fulles

El que semblen fulles, en realitat són branquillons amb una funció fotosintetitzadora. Les veritables fulles són les diminutes escames que hi ha en els nusos d'aquestes branquetes, que formen una mena de collaret a cada nus.

Floració

De març a abril. Les flors masculines i les femenines apareixen en arbres separats. Les masculines són de color cafè vermellós i broten en espigues a les puntes dels brots joves. Les femenines, de color vermell, són petites i ovalades.

Fruit

Petites sàmares, d'un color gris pàl·lid, que hi ha a l'interior d'unes estructures semblants a les pinyes d'un pi, llenyoses i de forma cònica.

Origen i hàbitat

Originària d'Austràlia, viu en llocs assolellats a prop de rierols i zones d'aiguamolls.

Usos

S'utilitza com a estabilitzadora del sòl i per fer de pantalla en zones ventoses (paravents). L'escorça és rica en tanins i té propietats astringents.

Saps què?

L'aspecte de ploma que tenen les seves branques sense fulles va fer que al segle XVIII el famós botànic Linné bategés aquest arbre com a casuarina, perquè li recordava les plomes del casuari, un ocell que habita a les zones de selva del nord-est d'Austràlia i Nova Guinea.

Equipamientos relacionados