Engeguen els projectes participatius

| Tema: Parques, Playas

Setanta propostes als parcs i platges metropolitans

Alumnes participant en un projecte participatiu en un parc

Durant el curs escolar 2021-2022 l'AMB donarà suport a una setantena de projectes participatius als parcs i platges metropolitans. Són propostes basades en la metodologia d'aprenentatge servei (ApS) que promouen el coneixement, la millora i la difusió dels valors ambientals d'aquests espais. Els portaran a terme alumnes d'escoles, instituts i entitats diverses que aprendran alhora que realitzen un servei a la comunitat.

Els projectes participatius són un tipus d'activitat molt ben valorada en temps de pandèmia. Tots es fan a l'aire lliure, en contacte directe amb la natura i amb les mesures de seguretat corresponents per prevenir contagis.

Aquest curs es continuaran desenvolupant 32 projectes ja iniciats en cursos anteriors i se n'incorporaran 40 de nous. Concretament, es tracta de 18 projectes sobre construcció i col·locació de caixes niu d'ocells als parcs i de seguiment de la seva ocupació. Dins d'aquesta tipologia, alguns també incorporen la col·locació de refugis de ratpenats i/o de menjadores per ocells. Un total de 19 projectes sobre intervencions de millora, seguiment i difusió de la biodiversitat del parc que inclouen un seguiment de la presència d'amfibis i altra fauna en els llacs naturalitzats, la creació de refugis de biodiversitat, el seguiment de les poblacions de papallones o el seguiment de la presència de petits mamífers. Tot els resultats s'incorporen al visor de fauna dels parcs metropolitans.

També hi ha 8 projectes sobre creació d'itineraris en què els participants elaboren un recorregut per explicar els valors socioambientals dels parcs, adreçats a altres alumnes o entitats. Són propostes de diferents formats, com per exemple visites teatralitzades, guies ambientals o la creació d'un itinerari d'arbres. Seran 6 els projectes de tasques de manteniment i difusió d'espais com l'hort o el jardí de papallones i 2 els relacionats amb la tinença responsable de gossos. A les Jugatecambientals es desenvoluparan 4 projectes de creació de jocs.

Pel que fa a les platges, es portaran a terme 10 projectes de recuperació dels espais dunars, que inclouen la retirada de plantes invasores i la plantació d'espècies autòctones. En aquests espais també es desenvoluparan 4 projectes sobre l'estudi de la presència de microplàstics.

Els projectes participatius formen part del programa educatiu Aprenem a la Xarxa. Tenen com a principal objectiu facilitar la vinculació dels centres educatius i entitats als parcs i platges metropolitans i difondre el valor que tenen per a la biodiversitat i la salut ambiental.

Documentos relacionados