Protocol d'actuació per contaminació elevada

| Tema: Contaminación, Movilidad sostenible

L'AMB presenta el protocol metropolità d'actuació per episodis d'elevada contaminació atmosfèrica

L'AMB ha presentat als municipis metropolitans el protocol metropolità d'actuació per als episodis ambientals d'elevada contaminació atmosfèrica.

Aquest protocol complementarà les diferents mesures estructurals que està treballant l'AMB en aquest àmbit per millorar la qualitat de l'aire i la qualitat de vida dels habitants. Pren com a referència i se centra en els casos puntuals de màxima concentració de diòxid de nitrogen (NO2) o de partícules PM10, els contaminants més nocius per a la salut de les persones.

Aquest protocol tindrà com a referència les dades recollides per les estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA).

Dues línies d'actuació

Una part important del protocol és la campanya de comunicació i sensibilització ciutadana. L'AMB notificarà, a través de diversos suports, la situació i el nivell d'avís i oferirà consells i recomanacions a la ciutadania. La campanya s'intensificarà en funció de la fase activada.

L'altra part del protocol es basa en les mesures i actuacions puntuals adreçades a reduir el trànsit privat que s'aniran intensificant i endurint a mesura que augmenti el risc. L'AMB les aplicarà durant la permanència de l'avís, d'acord amb les competències que l'administració metropolitana té assignades sobre transport públic, taxi, medi ambient i ordenació del territori.

Reclamació al Govern de l'Estat i a la Generalitat

Durant la presentació del protocol, el vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda ha assenyalat que "l'elevada contaminació ambiental esdevé una problemàtica estructural a l'àrea metropolitana de Barcelona i posa de manifest la necessitat d'abordar els reptes llargament reivindicats pel conjunt d'administracions locals. En aquest sentit, reclamem a l'administració de l'Estat i a la Generalitat que abordin urgentment actuacions pendents". Poveda ha destacat, en aquesta línia, el desenvolupament del Reglament de la llei de finançament del sistema de transport públic de Catalunya, la construcció dels carrils Bus-VAO i plataformes reservades que incrementin la velocitat comercial dels autobusos, l'execució immediata del Pla de millora de rodalies ferroviàries i la construcció d'aparcaments vinculats al transport públic (park and ride).

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Seu AMB Barcelona