CTRA. D'ESPLUGUES 246-248 - Cornellà de Llobregat

Carretera ESPLUGUES 246-248
 • Tipus: Habitatges, aparcaments, locals i trasters
 • Estat: Executat/Construït
TORNAR
_MG_7740-cort.jpg

L'edifici està situat a la confluència de dos importants eixos comarcals, la carretera d’Esplugues i l'avinguda de Sant Ildefons. En un entorn sense referències clares, punt de trobada de trames urbanes diverses, s’ha optat per definir un volum clar que identifiqui el lloc. Es tracta d’un edifici de sis plantes, local comercial a la planta baixa i dues plantes soterrànies d’aparcament. La geometria de l’edifici es porta al seu interior mitjançant un gran pati central on s'organitza l'accés als habitatges.
L'espai central de la planta té el seu reflex en un gran buit en façana. Aquest buit monumentalitza l'edifici a escala del territori, i el converteix en porta de la ciutat. En aquest gran buit de façana, s’hi situa el nucli vertical d'accés. El recorregut cap als habitatges des de l'entrada de l'edifici manté la relació visual amb la ciutat, i és el punt on es produeix la transició des de l'escala del que és públic-ciutat a l'espai privat-habitatge.
Al pati interior s'hi introdueix la naturalesa amb un degradat que va del blau cel al blanc i que tamisa la llum solar. L'organització dels habitatges (15 per planta) mitjançant aquest pati, permet que tots ells tinguin ventilació creuada i entrada de llum natural a dues façanes. Verticalment, l'edifici disposa d'un segon accés amb funció d'escala d'emergència.
L'habitatge tipus té 55 m2 útils interiors, la meitat dels quals són els que fa la gran sala (accés, cuina i menjador). L’accés pot independitzar-se o integrar-se a la sala per permetre la ventilació creuada i l'entrada de llum natural des del pati interior. Al mateix accés s’hi troben dos armaris que contenen les instal·lacions de l'habitatge.
La coberta de xapa té forma de piràmide truncada, fet que dóna un contrapunt a la rígida geometria de la planta. S’hi han col·locat els elements tècnics d'instal·lacions, i dóna accés a les terrasses dels habitatges dúplex de l’última planta. Les instal·lacions dels habitatges s'organitzen a través del pati central. S'ha projectat un sistema centralitzat d'aigua calenta sanitària i calefacció de baixa temperatura, reforçat per un sistema de microcogeneració, a fi d’aconseguir una instal·lació d'alta eficiència energètica.

Fitxa tècnica
 • Superfície total:
  15.778,6m2
  Autor:
  Josep A. Marín
  Contractista:
  DRAGADOS, SA
  Régim de protecció oficial:
  General
  Data inici d'obres :
  Marzo 2011
  Certificacio energètica:
  C
  Data final d'obra:
  Diciembre 2013
 • Habitatges:
  84
  Locals:
  1
  Trasters:
  61
  Places d'aparcament:
  42
;