Tala preventiva de 200 arbres afectats per la sequera al baixador de Vallvidrera

| Tema: Paisage

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb presidència de l’AMB, és qui gestiona aquesta actuació
Es tracta d’uns treballs forestals que serveixen per pal·liar els efectes de la crisi climàtica: sequera extrema i risc d’incendis forestals

Aquest dilluns s’inicia la tala i retirada d’uns 200 arbres morts amb risc de caiguda afectats per la sequera i per la plaga forestal de l’escarabat perforador dels pins al Parc Natural de la Serra de Collserola. Els objectius principals de la intervenció són tres: garantir la seguretat dels usuaris, millorar l’estructura del bosc i fer prevenció activa d’incendis forestals davant d’un estiu que es preveu novament molt càlid. Els treballs forestals finalitzaran previsiblement el divendres 15 de març, tot i que si les condicions meteorològiques fossin adverses, les tasques podrien endarrerir-se.
 
La zona de l’estació de FGC del Baixador de Vallvidrera és un dels espais forestals del Parc Natural on els efectes de la sequera acumulada són més visibles. Es tracta d’una àrea altament freqüentada per públic familiar i escolar, que accedeix a l’escola Els Xiprers, al Museu Verdaguer-Vil·la Joana i al Centre d’Informació del Parc Natural.
 
Durant tota l’actuació, l’espai estarà senyalitzat. No està previst tallar el camí d’accés a peu als equipaments de la zona, només hi haurà situacions puntuals de restricció de pas per tala d’arbres o retirada de troncs, per garantir la seguretat de tothom.
 
El camí de passejada per les fonts (Font Vella, Font Nova i passeig dels Plàtans) restarà sempre disponible com a alternativa d’accés.
 
Els treballs forestals estan coordinats pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i finançats amb una aportació extraordinària de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Retirada d’arbres morts i millora de l’estructura del bosc

L’actuació consisteix a talar i retirar uns 200 arbres morts (la majoria pins pinyers) o molt debilitats, principalment per la sequera, entre altres factors, i que actualment estan en situació de risc de caiguda.
Els treballs a la zona, a més, tenen l’objectiu de reduir el risc d’incendi i millorar l’estructura del bosc.
 
Les principals tasques que es portaran a terme són les següents:

  • Tala i retirada d’arbres morts o debilitats.
  • Selecció de tanys d’alzina per afavorir la recuperació del bosc i manteniment d’alguns peus d’arbre per millorar la biodiversitat.
  • Trituració de les branques de menys de 7 cm a la mateixa zona, com a protecció, millora de la humitat i incorporació de matèria orgànica al sòl.
  • Actuació de bioenginyeria per reforçar talussos o endreçar l’escorrentia de la zona amb troncs procedents de l’actuació.
  • Transformació de la fusta extreta en biomassa forestal.

A més, s’aprofitarà per reparar mobiliari existent en mal estat o afectat per l’actuació i s’instal·laran nous bancs elaborats amb restes de la intervenció seguint el model instal·lat en altres espais del Parc.

Dónde
Marker
Baixador de Vallvidrera 08017, Barcelona