S'avança la campanya de prevenció d'incendis a Collserola i als boscos metropolitans

| Tema:

La reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions, celebrada aquest dijous, marca el punt de partida.

La prolongació de l’estiu cap als equinoccis i la fase d’emergència de sequera fan avançar la campanya tres setmanes.

Durant el període de més risc d’incendi, el dispositiu operatiu està format per 12 torres de guaita, un equip de suport mòbil i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural.

Aquest dijous s’ha portat a terme la reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions que conformen el dispositiu de prevenció activa. Aquest és el punt de partida a partir del qual s’inicien les accions per a la campanya de vigilància d’enguany.

Durant els mesos de més risc d’incendi, des de finals de maig fins a principis de setembre, entra en funcionament el dispositiu de vigilància activa de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. La novetat d’enguany és l’avançament de l’inici de tota la campanya, tres setmanes abans que els anys anteriors.

Enguany, entre el 24 de maig i principis de setembre, període que es preveu amb màxim risc d’incendi, es reforça el dispositiu, que funciona cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La principal actuació del dispositiu és la vigilància activa sobre el territori amb la funció d’alertar precoçment d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació. El dispositiu operatiu està format per 12 torres de guaita (8 de gestionades pel Consorci i 4 per la Diputació de Barcelona), un equip de suport mòbil que patrulla pels diferents camins del Parc, l’equip de guardes i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural.

Tot i l’elevat nombre de conats d’incendi que es produeixen, el nombre d’hectàrees afectades és molt baix gràcies a la ràpida detecció i actuació dels cossos d’extinció.

L’any passat es van produir 75 incendis, que en el conjunt de la metròpolis de Barcelona van significar un total de 14,28 ha. D’aquests, en l’àmbit de Collserola es van registrar 21 ignicions, amb un total de 2,10 ha cremades.

El protocol d’actuació en situació de risc alt o extrem d’incendi forestal s’està actualitzant amb les novetats del Pla Alfa, que té en compte les situacions de perill en 5 nivells operatius (del 0 al 4).


 

 

Coordinació interadministrativa en la prevenció

L’entramat d’actuacions en la prevenció i extinció d’incendis s’ha tractat aquest dijous en la reunió anual de coordinació entre els diferents organismes i administracions que participen en les tasques de prevenció, vigilància, extinció, investigació, protecció i seguretat en l’àmbit en el Parc Natural: el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els 9 ajuntaments que conformen en Parc, els cossos de seguretat amb presència a la serra (Policia Local, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i SEPRONA), els Bombers de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, ADF i membres de protecció civil.

El dispositiu de prevenció de l’àmbit metropolità coordinat pel Consorci abasta els 36 municipis metropolitans i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola n’és l’organisme responsable, en coordinació amb el Pla de vigilància d’incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.

 

Crida a la prudència extrema davant del risc d’incendi

La metròpolis de Barcelona es troba en fase d’emergència de sequera, amb un dèficit hídric que afecta negativament els boscos. Una situació que s’ha anat acumulant durant els darrers tres anys, des del gener del 2021. Malgrat les pluges dels mesos de març i abril, el balanç hídric encara és negatiu i resulten del tot insuficients per pal·liar la sequera i millorar l’estat de les masses forestals.

En aquestes condicions, el Consorci del Parc de Collserola i l’AMB fan una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d’extrema prudència davant l’augment del risc d’incendi provocat per aquesta sequera que afecta els boscos i per la calor que ja s’ha registrat alguns dies, sobretot el cap de setmana del 13 i el 14 d’abril. 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Parc de Collserola Barcelona