Nova vida per a una alzina centenària del Parc de Can Vidalet

Volver

| Tema: Biodiversidad

Aquest dimarts, l'AMB ha portat a terme la tala d'una alzina centenària malalta del Parc de Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat, en un acte que ha comptat amb la participació de quatre grups escolars (dos de Can Vidalet i dos del Matilde Orduña). L'equip de parcs de l'AMB ha pres aquesta decisió perquè en el futur suposaria un element de risc per als usuaris del parc, ja que en les darreres inspeccions s'ha detectat la presència d'un fong, que podria provocar el trencament del tronc.

Alzina centenària


Al llarg dels últims anys, per millorar l'estat de salut de l'alzina centenària i intentar recuperar-la, s'hi han fet diferents tractaments de manteniment, com podes especialitzades, ancoratge de les branques o millora del terreny, però no han estat efectius. El 2007 ja es van detectar fissures al tronc i es van prendre mesures per corregir-ne el deteriorament, però malgrat això la situació ha empitjorat; els exemplars antics i de grans dimensions com aquest presenten més sensibilitat als canvis de l'entorn i més dificultats per adaptar-se.

A partir d'ara, aquesta alzina centenària començarà a tenir una nova funció: servirà com a refugi de biodiversitat i actuarà de suport per a altres tipus de vida, com insectes i fongs.  Així, aquest exemplar continuarà tenint presència, mantindrà el vincle amb el parc i el barri, i tindrà una segona oportunitat per acollir vida i esdevenir un recurs educatiu.
Aquest diumenge 1 de desembre es portarà a terme l'activitat "Qui viurà a l'alzina", en el marc de les activitats de la Jugatecambiental; primer pas en què es visualitzarà el nou ús d'aquesta alzina talada. 

L'espai que ocupava fins avui aquest arbre s'hi ha plantat una nova alzina i s'ha deixat la soca de l'alzina antiga que servirà com a testimoni de la seva presència al llarg de 100 anys.

Aquesta alzina tan singular ha estat testimoni de les transformacions urbanes que han viscut els jardins de Can Vidalet i va sobreviure tant a la construcció de la carretera N-340 (avui, carrer Laureà Miró) com a la transformació dels jardins en parc públic, el 1974.

Aprenem a la Xarxa i Pla de Millora de la biodiversitat

La presència dels grups escolars durant la tala s'emmarca en el projecte Escoles a prop, que forma part del programa Aprenem a la Xarxa. L'objectiu és que els espais verds metropolitans siguin un recurs educatiu més de les escoles i els centres educatius, ja que la ubicació propera d'aquests parcs esdevé una oportunitat de sortir i aprendre de la natura més pròxima dins de la metròpolis de Barcelona.

D'altra banda, la transformació d'aquesta alzina centenària en un refugi per a la biodiversitat respon a l'estratègia del Pla de millora de la biodiversitat: un total de 48 línies actuacions als parcs i platges metropolitans encaminades a solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquest espais oberts.

Equipamientos relacionados

Prova: $provaURL