La Teulada, nou servei metropolità d'assessorament als ciutadans i les empreses per a l'autoconsum d'energia solar

| Tema: Energías renovables

L'AMB ofereix suport per calcular els costos de noves instal·lacions fotovoltaiques, facilitar l'accés a ajuts i subvencions i realitzar els tràmits per obtenir pressupostos

L'objectiu metropolità de cara al 2030 és que el 100% dels ajuntaments facin servir energies renovables per als seus equipaments i enllumenat públic

El canvi a l'energia solar pot suposar entre un 30% i un 80% d'estalvi econòmic en energia, i evitar l'emissió de tones de CO2 a l'atmosfera

Placa solar

L'AMB ha posat en marxa, amb la col·laboració de 5 ajuntaments metropolitans (Viladecans, El Prat, El Papiol, Sant Feliu i Sant Cugat), un servei d'assessorament a la ciutadania i pimes en el procés d'instal·lació de plaques solars, així com en la creació de noves comunitats energètiques. Aquest nou servei, anomenat La Teulada, ofereix ajuda a l'hora de calcular els costos derivats d'una instal·lació fotovoltaica (tenint en compte les subvencions existents, bonificacions de l'IBI, opcions de finançament i models alternatius, com el renting o la contractació a través d'una comercialitzadora). La voluntat és que això suposi un sistema One-Stop-Shop (finestreta única).

El servei també facilita informació sobre eines per tal d'arribar a acords entre veïns (modificació del codi civil, guies existents), i ofereix informació i recursos en forma de xerrades a les comunitats, una guia de recomanacions i altres instruments.

Assessorament personalitzat

El procés d'assesssorament i guiatge ofert per l'AMB amb el servei La Teulada funciona de la següent manera:
  • Atenció presencial sota demanda: mitjançant una cita prèvia, s'estableix una sessió d'uns 30 minuts, en un dels espais habilitats als diferents municipis (oficines locals de transició energètica, oficines d'habitatge, etc.)
  • Resultat de l'assessorament: entrega d'un informe de potencial fotovoltaic i càlcul d'amortització
  • Derivació a FEGICAT-Gremi, per a la obtenció de pressupostos de diferents empreses especialitzades
  • Entrega d'un document tipus checklist, com a eina d'avaluació dels pressupostos rebuts
  • Seguiment dels assessoraments, juntament amb FEGICAT
  • Durant tot el procés, assessorament a distància mitjançant whatsapp, correu electrònic i telèfon
L'atenció virtual és contínua mentre que l'atenció presencial seguirà el següent horari:
  • Viladecans: 1r i 3r dilluns de mes. El 1r dilluns al matí i el 3r dilluns a la tarda.
  • El Prat de Llobregat: 1r i 3r dimarts de mes.  El 1r dimarts al matí i el 3r dimarts a la tarda.
  • El Papiol: 1r i 3r dimecres de mes. El 1r dimecres al matí i el 3r dimecres a la tarda.
  • Sant Feliu de Llobregat: 1r i 3r dijous de mes. El 1r dijous al matí i el 3r dijous a la tarda.
  • Sant Cugat del Vallès: 1r i 3r divendres de mes. El 1r divendres al matí i el 3r divendres a la tarda
La transició energètica a la metròpolis

A dia d'avui, el territori metropolità té una potència fotovoltaica instal·lada de 25.215 kW, en un total de 2.965 instal·lacions. Aquesta potència instal·lada representa un total del 18% de la potència instal·lada total a Catalunya l'any 2021, malgrat representar un 42% de la seva població.

Malgrat això, creixement no està sent homogeni, doncs el repartiment d'instal·lacions solars a l'AMB està sent molt desigual: 10 municipis concentren la gran majoria de plaques que hi ha, mentre que uns altres 10 gairebé no en tenen.

En el context del Pla Clima i Energia 2030, El Programa marc d'actuacions en energia i clima (PMEC) és el programa de l'AMB que promou actuacions vinculades a la transició energètica, amb especial èmfasi en dues línies d'acció prioritàries al període 2020-2023:
  • Ajuntaments 100% Renovables 2030, estratègia que pretén assolir la neutralitat climàtica en edificis i l' enllumenat públic dels ajuntaments metropolitans, per mitjà d'instal·lar 100MWp d'energia solar fotovoltaica, i la reducció del seu consum en un 50%.
  • Impulsió de Comunitats energètiques locals, iniciativa per fomentar que ciutadania i les PIMEs metropolitanes inverteixin en instal·lacions solars fotovoltaiques en els terrats dels seus habitatges i naus industrials, posant un especial èmfasi en fer-ho de forma col·lectiva i compartida amb el seu entorn immediat.
Ajuntaments 100% Renovables 2030

Actualment els Ajuntament integrants a l'AMB consumeixen de l'ordre de 300GWh anuals.Per assolir els objectius descrits,  l'AMB està invertint entre el 2019 i el 2023 26 milions d'euros i 22MWp en energia solar fotovoltaica d'alt consum, en 215 actuacions, de les quals, 142 són en cobertes d'edificis dels 3.000 que hi ha a l'àrea metropolitana de Barcelona (20 poliesportius i 82 escoles i 40 entre altres llocs), convertint-se en l'administració local líder en inversió solar a l'Estat. Una part molt important d'aquests recursos destinats a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques prové dels fons del Pla de sostenibilitat ambiental de l'AMB.

Aquest projecte també s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.
 
Gràfic Consum i generació FV (gwh/any)

 

Gràfic Actuacions previstes FEDER

 

Gràfic Instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques en coberta


Hàbits energètics al territori metropolità

Per tal de conèixer les necessitats de la ciutadania, abans de posar en marxa el servei La Teulada, l'AMB ha fet una enquesta, per mitjà de l'Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona sobre l'ús que la població fa de l'energia. Les principals conclusions són les següents:

  • Malgrat el 80% dels habitatges disposen de gas natural només el 53% el fan servir per escalfar la casa.
  • Entre un 18% i 23% no poden mantenir la casa a una temperatura adequada.
  • El valor mitjà de les factures mensuals d'electricitat és de 70€/llar.
  • Aproximadament el 60% de la població veu probable o molt probable instal·lar plaques solars a la seva teulada.
  • Els principals impediments recollits són: els costos (65%), seguit de posar-se d'acord amb els veïns (60%) i finalment manca d'informació (55%).
  • Entre el 62% i el 72% mostra gran predisposició a compartir energia amb els veïns.
  • El 70% desconeix l'existència d'ajuts i subvencions.
  • Les llars sense persones majors de 65 anys i amb infants són les més proclius a instal·lar plaques solars
Per tots aquests motius, el servei La Teulada serà una eina eficient per facilitar l'accés a l'energia fotovoltaica.

Amb el canvi a aquesta energia neta, la ciutadania redueix les emissions de CO2: 1 kWp d'energia solar fotovoltaica és capaç de produir 1.350 kWh  anuals, equivalent a deixar d'emetre 337,5 kg de CO2 cada any.

L'estalvi econòmic també és notori: pot fluctuar entre el 30% i el 80% del consum energètic de la llar o empresa.

A més, l'entrada dels consumidors en el sistema elèctric i la seva transformació en "prosumidors" permerà una democratització dels sistema elèctric, reduint globalment els preus, estabilitzant la xarxa i reduint els consums en determinades hores punta, evitant també desigualtats a nivell social. 
 

Documentos relacionados