L’AMB i el Ministeri de Política Territorial signen un conveni per subvencionar la digitalització de l’administració metropolitana

| Tema: Servicios digitales

Jaume Collboni, president de l’AMB i alcalde de Barcelona, i Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, han fet efectiu l’acord avui a Madrid

El Govern de l’Estat aportarà un milió d’euros per impulsar la transformació digital a l’AMB, que gira a l’entorn de tres instruments principals: plataformes, app i serveis web

El Ministeri de Política Territorial aportarà una subvenció d’un milió d’euros per intensificar la digitalització de l’administració metropolitana. Aquest ajut ha estat acordat per Jaume Collboni, president de l’AMB i alcalde de Barcelona, i Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, i amb la signatura d’un conveni avui, a Madrid, durant una reunió entre les dues administracions.

La ministra, ja en una visita a l’AMB el passat mes de març, va lloar el conjunt d’eines i instruments digitals de l’AMB, i va anunciar la signatura del conveni bilateral.

Durant l’acte de signatura, Isabel Rodríguez ha destacat que el compromís de l’executiu en aquest àmbit “s’ha demostrat cada any amb recursos pressupostaris, amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i d’altres fons europeus, i inversions en digitalització i ciberseguretat”. Així mateix, també ha remarcat que “aquesta fórmula d’èxit duta a terme per l’AMB, basada en la cooperació lleial i en els avenços polítics i socials, podria estendre’s a d’altres grans ciutats d’Espanya”.

 

Digitalització metropolitana basada en plataformes, app i serveis web

L’AMB té un seguit de reptes futurs en relació amb la transformació digital, que estan quantificats en 17,3 milions d’euros: 

  • Avançar cap a una administració 100 % electrònica.
  • Modernitzar la infraestructura i la ciberseguretat.
  • Desplegar i consolidar el teletreball.

La transformació digital de l’AMB gira a l’entorn de tres instruments principals —plataformes, app i serveis web—, que aglutinen més d’un centenar de productes. L’objectiu d’aquest ecosistema tecnològic és agilitzar els processos, augmentar l’eficiència dels serveis públics metropolitans i millorar la qualitat del servei al ciutadà.

Les tres principals plataformes són Smart AMB,  IDEAMB i Mobile Mapping. La primera permet fer una gestió coordinada dels serveis supramunicipals de competència de l’AMB, que serveix per tenir més capacitat de reacció davant d’imprevistos i incidències i donar suport als ajuntaments metropolitans. L’eina gestiona més de 5.450 parades d’autobusos, 12 plantes de residus, 41 platges, 53 parcs i 14 seccions del riu Llobregat i ofereix serveis de cartografia metropolitana. L’any 2022 va resoldre 122.336 incidències.

La plataforma IDEAMB aglutina dades obertes de manera georeferenciada i permet descarregar productes cartogràfics i mapes temàtics. Aquesta infraestructura digital facilita la gestió i explotació dels recursos d’informació geogràfica produïts per l’AMB (catàleg de dades, visor, serveis web). L’any 2022 va rebre més de 15.000 peticions.

El Mobile Mapping és un aixecament de les rondes de Barcelona en 3D on es troben inventariats tots els elements, fet que permet fer-ne la gestió i el manteniment de manera remota. 

L’AMB disposa de multitud de productes digitals, que tenen més de 600.000 usuaris. Els més rellevants fan referència a mobilitat, urbanisme, habitatge, medi ambient i desenvolupament social i econòmic.

Enlaces relacionados